CEV Moto3: Twee keer winst voor Dalla Porta in Catalunya

61

Lorenzo Dalla Porta heeft zondag in Catalunya beide Moto3 races op zijn naam geschreven. Walid Soppe werd twee keer achttiende, CEV debutant Sander Kroeze scoorde een achtentwintigste en negenentwintigste plaats.

Een week na de Catalaanse Grand Prix streek het FIM CEV Repsol neer op het Catalunya circuit nabij Barcelona. Naast vaste deelnemer Walif Soppe reisde ook Soppe’s Red Bull MotoGP Rookies Cup collega dit weekend af naar Spanje om op de Ernst Dubbink Eveno Racing Team Honda de nodige kilometers te maken ter voorbereiding op de eerstvolgend Red Bull MotoGP Rookies Cup wedstrijden tijdens de Motul TT Assen.

Kwalificaties
Na twee kwalificaties op zaterdag was het de Spanjaard Alonso Lopez die met een snelste ronde van 1’54.143 het snelst was en de pole voor zich opeiste voor Lorenzo Dalla Porta, Albert Arenas, Kaito Toba en Nakarin Atirathuvapat.

Soppe noteerde tijdens de kwalificaties een snelste ronde van 1’56.470, een tijd die na afloop van de twee sessies goed bleek voor de vijfentwintigste startplaats.

Kroeze, één van de vier coureurs binnen het tweeënveertig coureurs tellende startveld op een minder snelle Moto3 productiemachine, zette zaterdag een snelste tijd op de klok van 2’00.775, een tijd waarmee de coureur uit Musselkanaal zich als negenendertigste wist te kwalificeren.

Race1
Direct na de start ging het meteen mis in de allereerste ronde vanwege een crash. De wedstrijdleiding besloot de wedstrijd meteen stil te leggen waarna er na een korte onderbreking een herstart plaatsvond over een ingekorte wedstrijd over tien ronden.

In deze wedstrijd trok Dalla Porta aan het langste eind door na tien ronden als winnaar over de finish te komen. Achter de Italiaan ontstond er in de slotfase een spannende strijd voor de overige twee podiumplaatsen tussen Lopez en Toba. Tot twee ronden voor het einde leek er geen vuiltje aan de lucht voor Lopez totdat Toba zich met nog een ronde te gaan aan het achterwiel meldde. Na een paar keer stuivertje wisselen ging het vervolgens in de allerlaatste ronde mis voor Toba, de Japanner nam iets teveel risico bij een inhaalpoging op Lopez en schoof onderuit. Lopez moest door de crash van de Japanner vervolgens ook nog even van het gas maar via een uitstapje naast het circuit wist de Spanjaard toch nog als tweede de eindstreep te passeren.

Door het wegvallen van Toba ging de derde plaats naar zijn Asia talent Team collega Ayumu Sasaki terwijl de Spanjaarden Jaume Masia en Arenas als vierde en vijfde de eindstreep passeerden.

Soppe kende een goede start van de race, kwam na de eerste ronde als twintigste door om zich vervolgens de rest van de wedstrijd zich constant op en rond de twintigste positie te handhaven om uiteindelijk als achttiende de zwart wit geblokte vlag te passeren.

Kroeze finishte in deze race als achtentwintigste en werd op deze positie de derde coureur op een productiemachine.

Race 2
Ook de tweede race werd een prooi voor Dalla Porta. De Italiaan kwam na dertien ronden als leider door voordat even later ook deze wedstrijd werd onderbroken door een rode vlag situatie. Strijdend in een groep van zes rijders ging het in de veertiende ronde mis voor de op dat moment op de vijfde plaats in de groep rijdende Marcos Ramirez. De Spanjaard ging iets te vroeg op het gas bij het uitkomen van de chicane met een flinke highsider tot gevolg. Ramirez bleef na de crash even dizzy midden op de baan liggen waardoor de wedstrijdleiding besloot de wedstrijd stil te leggen en vroegtijdig te beëindigen.

Aangezien er meer dan tweederde van de race verreden was werd de doorkomst na de dertiende ronde geteld als uitslag. De winst ging hierdoor opnieuw naar Dalla Porta die een paar ronden voor de crash een gaatje had weten te slaan op de rest van het veld. Tony Arbolino werd tweede voor Arenas, Sasaki en Raul Fernandez.

Ramirez werd ondanks zijn crash nog wel als zevende gekwalificeerd.

Net als tijdens de eerste race wist Soppe zich ook in deze wedstrijd zo rond de twintigste plaats te handhaven om uiteindelijk net als in de eerste race als achttiende de finish te passeren.

Kroeze, die zich gedurende het weekend constant wist te verbeteren en steeds sneller rond ging, werd in deze wedstrijd als negenentwintigste afgevlagd.