Chaz Davies blijft het snelst tijdens de eerste dag in Laguna Seca

72
davies
Chaz Davies | foto© Ducati Corse

Chaz Davies heeft de eerste dag van de Geico US Round als snelste World Superbike coureur afgesloten. De Ducati coureur, die zijn eigen tijd uit de eerste vrije training niet aan wist te scherpen tijdens de tot twee keer toe door een rode vlag onderbroken tweede vrije training, was het snelst voor Jonathan Rea en Marco Melandri. Michael van der Mark moest vrijdag in Laguna Seca genoegen nemen met de dertiende rondetijd.

Al vroeg in de sessie wisten een aantal coureurs hun snelste tijd uit de eerste vrije training aan te scherpen. Na acht minuten ging Stefan Bradl in de fout bovenaan de bekende Corkscrew bocht. De Duitser crashte waarna er een rode vlag situatie ontstond vanwege ‘trackconditions’. De Red Bull Honda coureur zelf bleef ongedeerd en na een korte onderbreking werd de sessie hervat waarbij de Duitser ook gewoon weer op zijn tweede machine verder kon.

Nadat de lichten voor de tweede keer op groen waren gegaan was het Jonathan Rea die naar de tweede plaats wisten te komen terwijl ook Tom Sykes, Xavi Forés en Alex de Angelis binnen de top tien hun eigen snelste tijd wisten aan te scherpen.

Net als tijdens de eerste vrije training verliep ook deze sessie voor Michael van der Mark allesbehalve naar wens. De Nederlander, die inmiddels gezakt was naar de vijftiende plaats op de lijst, wist pas negen minuten voor het einde van de sessie voor het eerst zijn eigen snelste tijd aan te scherpen. Veel schoot de Pata Yamaha Official WorldSBK Team coureur er echter niet mee op, met slecht één plaats winst schoof Van der Mark op naar de veertiende plaats op de lijst.

Nadat Marco Melandri met nog iet minder dan vijf minuten te gaan zijn eigen tot dan toe snelste tijd aanscherpte en naar de tweede plaats op de lijst kwam ging het mis met Bradl’s tijdelijke teamgenoot Jake Gagne. De Amerikaan ging op dezelfde plaats als Bradl onderuit met als gevolg opnieuw een rode vlag situatie.

Na opnieuw een korte onderbreking werd de sessie hervat met nog 3,32 minuut op de klok. In deze laatste paar minuten wist Rea nogmaals zijn eigen snelste tijd aan te scherpen en naar de tweede plaats te komen.

Het was echter Davies die de lijst aan bleef voeren en met zijn snelste tijd uit de eerste vrije training het snelst bleef voor Rea, Melandri, Eugene Laverty, die net als Davies ook zijn eigen tijd niet aan wist te scherpen in de tweede sessie en Sykes.

Forés sloot de eerste dag af als zesde gevolgd door Leon Camier, Alex Lowes, Jordi Torres en Alex de Angelis die door zijn snelle tijd in de beginfase van de tweede sessie zich als tiende als laatste verzekerde van een directe start in de zaterdag te verrijden tweede Superpole kwalificatie.

Leandro Mercado greep met de elfde rondetijd na twee vrije trainingen net mis wat betreft rechtstreekse plaatsing voor deze Superpole 2 kwalificatie, net als Van der Mark die ondanks een verbetering van zijn eigen snelste tijd in de laatste paar minuten niet verder wist te komen dan de dertiende rondetijd na twee vrije trainingen.

 

Handige links Geico US Round Laguna Seca:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag