Circuit de Barcelona – Catalunya langer op MotoGP kalender, wel met roulatiesysteem

1562
motogp-race-catalunya-2021
MotoGP race Catalunya seizoen 2021 | foto© motogp.com

Dorna en het Circuit de Barcelona – Catalunya hebben hun onderlinge contract met vijf jaar verlengd. Het is echter nog maar de vraag of er de komende vijf jaar elk seizoen ook een Grand Prix verreden wordt op het nabij Barcelona gelegen circuit. Dorna is namelijk voornemens om voor de Spaanse circuits een roulatiesysteem in te gaan voeren.

Het MotoGP wereldkampioenschap blijft ook de komende jaren het Circuit de Barcelona – Catalunya aandoen. Het contract met de organisatoren werd met vijf jaar verlengd tot 2026. Dat maakte de Dorna vrijdag officieel bekend via een persbericht.

Circuit de Barcelona – Catalunya mag echter niet elk jaar gedurende de volledige periode van vijf jaar van het contract een Grand Prix weekend organiseren. Slechts één Grand Prix weekend het komende seizoen en nog twee in de jaren 2023 tot en met 2026 zijn momenteel contractueel gegarandeerd. Dorna heeft al onderhandeld over een soortgelijk contract met Valencia, waar de komende vijf jaar ook slechts drie races zijn gegarandeerd.

Spaanse circuits moeten rouleren
Hiermee wil het MotoGP wereldkampioenschap een soort van een rotatieprincipe invoeren voor Grand Prix weekenden op het Iberisch schiereiland. Want met Jerez, Aragon, Valencia, Barcelona en Portimão staan ​​momenteel vijf circuits in Spanje en Portugal op de kalender. Op middellange termijn wil Dorna CEO Carmelo Ezpeleta graag een reductie tot maximaal drie Grand Prix weekenden per seizoen in Spanje en Portugal.

Dorna houdt binnen de nieuwe af te sluiten contracten echter ook de optie open om binnen vijf jaar meer dan de beloofde drie Grand Prix weekenden te kunnen organiseren, dit voor het geval dat de coronapandemie races in landen als Australië, Japan of Maleisië de komende jaren onmogelijk maakt.

Het Circuit de Barcelona – Catalunya maakt sinds het seizoen 1996 onafgebroken deel uit van de MotoGP kalender. Valentino Rossi is er de meest succesvolle coureur, hij wis er in deze periode maar liefst tien keer te winnen.

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter