Collin Veijer (P12): “Heel blij, ik denk dat we het goed gedaan hebben”

2631
collin-veijer
Collin Veijer - Portimão | foto© Intact GP

Collin Veijer beëindigde zondag op Autodromo Internacional do Algarve de Official Moto2 & Moto3 Test Portimão met de twaalfde rondetijd achter zijn naam. Een hele opluchting voor de 18-jarige Staphorster die deze dagen vanwege een blessure pas voor het eerst kennismaakte met de voor hem nieuwe Liqui Moly Husqvarna Intact GP Moto3 machine.

Het waren de afgelopen weken spannende dagen voor de dit seizoen in de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap debuterende Collin Veijer. Een vervelende blessure – een bij een trainingsongeval uit de kom geschoten ringvinger van de rechterhand en een daarbij beschadigde pees – zorgde ervoor dat hij vier weken niet op de motor kon rijden en daarbij ook nog eens een belangrijke eerste test op de Liqui Moly Husqvarna Intact GP Moto3 machine moest missen.Voorafgaand aan de Official Moto2 & Moto3 Test Portimão was het daarnaast ook nog eens onduidelijk of de blessure het toe liet om deel te nemen. Bij een laatste medische check in Nederland enkele dagen voor deze driedaagse test kreeg Veijer van de chirurg echter groen licht om dit weekend weer op de motor te mogen stappen. De 18-jarige Staphorster reisde enkele dagen terug dan ook af naar Portimão waar hij vrijdagochtend nog een tweede medische keuring diende te ondergaan bij de dienstdoende circuitarts. Ook hier kreeg Veijer groen licht, een hele opluchting maar het belangrijkste was om vrijdagochtend tijdens de eerste sessie erachter te komen of hij voldoende kracht in de vinger had om te kunnen remmen. Ook dit lukte en de pijn verbijtend wist hij zijn eerste dag te volbrengen. Superblij stapte de Staphorster vrijdag aan het einde van de dag van de motor wetende dat hij hier verder mee kon en dat zijn voorbereiding op het seizoen nu echt was begonnen.

Zaterdag tijdens de tweede dag wist Veijer zich opnieuw te verbeteren, al kreeg hij van het team wel de opdracht mee om zoveel mogelijk ronden alleen te rijden en zich te weerhouden van het rijden van die ene snelle ronde door middel van een sleepje. Toen zondagochtend bleek dat de omstandigheden aanzienlijk beter waren dan de twee voorgaande dagen mocht Veijer echt los, iets dat hij meteen ook liet zien. Veel samenwerkend met zijn ervaren Japanse teamgenoot Ayumu Sasaki kwamen daar de snelle rondetijden hetgeen uiteindelijk resulteerde in een meer dan verdienstelijke twaalfde rondetijd op slechts 0,609 seconde van de snelste man van de dag.

Collin Veijer, P12 – 1’47.820 (+0,609): “De eerste dag terug op de motor was op zich al best aardig. We hebben veel dingen geprobeerd, ook verschillende banden, want ik heb nog nooit op de h-band gereden. Het ging best goed en dus was ik superblij na de eerste dag. Hoewel ik nog steeds veel pijn in mijn vinger heb tijdens het rijden, ben ik toch tevreden met de vooruitgang die ik heb geboekt. Tijdens de tweede dag verbeterde ik me, het gevoel was al beter en dus bleven we aan veel verschillende dingen werken. Ik denk dat we het goed gedaan hebben en vandaag was het weer beter en goed. P12 algemeen maakt me blij en ik denk dat we tevreden kunnen zijn met hoe de test verliep en ik kijk uit naar volgende week.”

De komende dagen blijft Veijer in Portimão om zich in alle rust voor te bereiden op komend weekend, het weekend van 24 t/m 26 maart waarin het eerste Grand Prix weekend van het seizoen op het programma staat. Het Grand Prix debuut van de 18-jarige Staphorster.

Handige links Portimão Official Moto2 & 3 Test 2023

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

 • Zonta van den Goorbergh
 • Collin Veijer
 • Zonta van den Goorbergh
 • Collin Veijer
 • Barry Baltus
 • Barry Baltus
 • Collin Veijer
 • Zonta van den Goorbergh
 • Bo Bendsneyder
 • Bo Bendsneyder
 • Barry Baltus
 • Bo Bendsneyder