Column Hans Koopman: Een groen weekend

114
kawasaki
Jonathan Rea (1) en Tom Sykes (66) | foto© Racesport.nl - Jan Timmerman

De column is terug op Racesport.nl. Op woensdag zal er gedurende het wegrace seizoen wekelijks een column te lezen zijn, een column verzorgd door één van de vier nieuwe Racesport.nl columnisten.

Onderstaand opnieuw column van de hand van Hans Koopman:Een groen weekend
Een groen weekend, dat was het; de Nederlandse ronde van het World Superbike kampioenschap op het TT Circuit Assen. En daarmee bedoel ik niet dat er met milieuvriendelijke elektrische motorfietsen werd gestreden. Hoewel Dorna er momenteel druk mee bezig is om in 2019 een klasse met deze zielloze motoren op de MotoGP kalender te zetten. Nee, ik doel op de groene kleuren van Kawasaki. De hegemonie van de groenen uit Japan is fenomenaal, met Jonathan Rea als goudhaantje in de World Superbike klasse.

Aan het begin van het seizoen heb ik al eens gekscherend geopperd dat de sympathieke Noord-Ier beter in de MotoGP zou kunnen starten. Zijn overmacht in de World Superbike klasse is wel érg groot. Score tot aan Assen: vijf van de zes manches gewonnen, één keer tweede. Op het TT Circuit Assen werd er nog eens een dubbeloverwinning aan zijn palmares toegevoegd, zijn derde dubbel van het seizoen.

Teamgenoot Tom Sykes maakte het groene weekend kompleet, hij zorgde twee keer voor zilver. De tweede manche in Assen was Jonathan Rea zijn tweehonderdste WorldSBK start. Daarvan wist hij er vijfenveertig in winst om te zetten. Hij komt daarmee aardig in de buurt van ‘King’ Carl Fogarty. Foggy heeft negenenvijftig overwinningen achter zijn naam staan. Klinkende cijfers!

De laatste overwinning was wel een nipte. Teammaat Tom Sykes kwam op de streep slechts 0,025 seconde tekort. Rea mocht van geluk spreken, want in de wedstrijd maakte hij door toedoen van de harde wind één klein foutje en ging wijd. Hij kwam daarbij over de groene vlakken buiten de baan. Waar Valentino Rossi na de touché met Johann Zarco in de MotoGP van Austin voor een dergelijk vergrijp nog een penalty van 0,3 seconden aan zijn broek kreeg, bleef dit in Assen bespaard voor Rea. Okay, Rossi had er door zijn kortere weg misschien een heel klein beetje baat bij, Rea in dit geval zeker niet.

Maar er waren meer overwinningen voor Kawasaki. Vijfvoudig wereldkampioen Kenan Sofuoglu uit Turkije was oppermachtig in de World Supersport klasse, hij reed van start tot finish op kop. Rob Hartog werd zeer verdienstelijk tiende, ook op een Kawasaki.  Rob werd met deze prestatie tevens winnaar van de wedstrijd om het Europese Supersport kampioenschap. Sofuoglu’s landgenoot Toprak Razgatlıoğlu won op een ZX-10R de door een vreselijke crash van Marvin Fritz herstarte STK 1000 wedstrijd.

Maar dan zijn we er nog niet. De mooiste race én de verrassing van het weekend vond ik persoonlijk de nieuwe World Supersport 300 wedstrijd. Wat een prachtige klasse. Jong talent, schouder aan schouder, kuip aan kuip en totaal onbevangen. Met een man of zes tegelijk de bocht in. Of die bocht nou Strubben, Stekkenwal of Ramshoek heet maakt niet uit. Met Ana Carrasco als eerste vrouw die ooit op kop heeft gereden van een wedstrijd in een wereldkampioenschap. De kopgroep bestond uit zestien rijders, waarvan er uiteindelijk tien bij elkaar bleven. Dat kan nooit goed gaan, dacht ik nog. En inderdaad, in de Ramshoek gingen er in de laatste ronde drie coureurs af. Scott Deroue bleek de slimste. Twee ronden voor tijd nog elfde rijdend, pakte hij ondanks zijn pijnlijke enkelblessure voor de tweede keer op rij de winst. De Nederlander moest al hinkend de trap op naar het podium, dat is pas karakter! En wederom een overwinning voor Kawasaki.

Kortom, het was een groen, zeg maar gerust een heel groen weekend. Alle wedstrijden in het vaste WorldSBK programma werden in Assen namelijk gewonnen door een coureur op een groene Kawasaki. Is dat weleens eerder voorgekomen, zo ja hoe lang zal dat dan geleden zijn?

Komend weekend staan de races in Imola voor de deur. Een thuiswedstrijd voor de vele Italiaanse rijders, en natuurlijk voor Ducati, MV Agusta en Aprilia. Gaan Chaz Davies, Marco Melandri of één van de andere coureurs in Imola de suprematie van de groenen doorbreken? Kunnen Yamaha of Honda misschien voor een kentering zorgen? Vooralsnog lijkt het er nog niet op. Jonathan Rea wordt met twee vingers in de neus wereldkampioen dit jaar.

Een groen weekend!!

 

Handige links Acerbis Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Foto’s donderdag
Foto’s vrijdag
Foto’s zaterdag
Foto’s zondag