Het bestuur van het TT Circuit Assen heeft moeten besluiten twintig evenementen, vooral motorevenementen, voor komend seizoen te schrappen. Dat werd woensdagmiddag in Assen door het TT bestuur bekend gemaakt.

Het schrappen is gebeurd naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State, enige weken geleden en naar aanleiding van overleg dat woensdag 26 maart is gevoerd tussen TT en provinciaal bestuur.

Enkele weken geleden werd de TT organisatie een boete van 10.000 euro opgelegd in verband met het overtreden van de geluidsnorm. De normen werden eerder dit jaar overtreden tijdens Cupraces en rijvaardigheidstrainingen. Daarom worden vooral de motorklassen de dupe van het besluit van het TT bestuur.

"Het houdt in dat we noodgedwongen de breedtesport moeten treffen", aldus TT-voorzitter Vaessen. "De provincie heeft vanmiddag laten weten dat ze zal bekijken wat er aan de milieuwetgeving voor het circuit gedaan kan worden. Maar voor daar duidelijk in is verkregen is er twee tot drie jaar verstreken. Ondertussen blijven de huidige regels gehandhaafd, vandaar dat we niet anders kunnen dan evenementen schrappen."

De TT voorzitter liet weten door de maatregel in problemen te komen met de exploitatie van het circuit.

"De maatregel die we nu namen kost ons ongeveer 200.000 euro. Maar er lopen nog zaken rond de Superbike en ook de Champcars. Wanneer ook die zaken door de rechter worden toegewezen, kan de schade wel eens oplopen tot een miljoen euro", aldus Vaessen.

Vaessen heeft in het recente verleden al aangegeven, dat de plek waar de meetpaal voor het geluid staat, sinds de aanpak van het circuit niet meer de juiste is. Maar daar heeft de provincie tot woensdagmiddag weinig reactie op gegeven. Nu is de provincie bereid de plek nader te bekijken, maar dat moet er een compleet nieuw onderzoek komen.

Vaessen is er voorstander van dat echte motor- en autocircuits onder een speciale geluidswet komen te vallen. Nu vallen zowel Assen als Zandvoort onder de wet industrielawaai.

Zie ook de volgende artikelen:

Het bericht van de CRT; Drama voor de Motorsport in Nederland

Volledige uitspraak van de Raad van State

Reageren op bovenstaande kan via www.racepraat.nl