Lorenzo Dalla Porta 2016 CEV Moto3 kampioen, Walid Soppe blundert in Valencia

270
Lorenzo Dalla Porta' s machine vat vlam voor de start

Lorenzo Dalla Porta is zondagmiddag in Valencia de nieuwe 2016 CEV Moto3 kampioen geworden. De Italiaan was op het Ricardo Tormo circuit het gelukkigst tijdens de twee hectisch verlopen finaleraces. Voor Walid Soppe verliep zijn laatste weekend voor het Dutch Racing Team ook allerminst soepel, de Nederlander blunderde met als gevolg twee keer een DNF.

Op het circuit waar precies een week geleden de MotoGP coureurs hun seizoen afsloten kwamen de CEV Repsol coureurs in actie voor hun afsluitend raceweekend van het seizoen. De omstandigheden op het Ricardo Tormo circuit in Valencia waren echter aanzienlijk koeler dan een week geleden en op de wedstrijddag werd het evenement zelfs af en toe gehinderd door een lichte regenbui.







Voor de CEV Moto3 klasse, tegenwoordig het FIM Moto3 Junior World Championship genoemd, stonden er twee races op het programma, races waarin de titelstrijd nog beslist moest worden. Onder de deelnemers dit weekend niet alleen Dutch Racing Team coureur Walid Soppe, ook Jerry van de Buit was afgereisd naar Spanje om op een standaard Moto3 machine deel te nemen aan twee finaleraces van het seizoen.

Kwalificaties
Aangezien er maar liefst 55 coureurs zich aangemeld hadden voor het finale weekend werden de kwalificaties zaterdag in twee groepen verreden. Van de vijfenvijftig deelnemers konden zich 42 deelnemers rechtstreeks plaatsen voor de twee op zondag te verrijden races terwijl er op zaterdagmiddag voor de niet gekwalificeerden een last change wedstrijd werd georganiseerd waarin zich de snelste twee coureurs alsnog kwalificeerden voor de twee races.

Tijdens deze kwalificaties was het de Spanjaard Marcos Raminez die zich verzekerde van de pole voor Karel Hanika, Lorenzo Dalla Porta, Tony Arbolino en Kaito Toba terwijl Soppe de vijfentwintigste tijd op de klok wist te zetten – door een aantal gridpenalties mocht de Nederlander vanaf de tweeëntwintigste plaats op de grid aan de races beginnen. Voor Van de Bunt bleek het kwalificeren een maatje te hoog gegrepen, de Nederlander bevond zich tijdens de twee reguliere kwalificaties niet bij de snelste 42 coureurs waardoor hij zaterdagmiddag aan de start verscheen in de last change race, een race waarin hij uiteindelijk als negende over de finish kwam waarmee er op zaterdagmiddag even voor zes uur een einde kwam aan zijn weekend in Valencia.

Races
De twee wedstrijden in Valencia stonden met name in het teken van de titelstrijd tussen Dalla Porta en Raminez (191-177).

Bij de start van de eerste wedstrijd ging het vervolgens mis toen de machine van Dalla Porta vlam vatte en de wedstrijdleiding de startprocedure afbrak. Nadat de machine in allerijl van de grid werd geduwd en de brand vervolgens in de pitstraat werd geblust. Na enig oponthoud vond de herstart plaats waarbij Dalla Porta vanuit de pitstraat aan de warm-up lap moest beginnen om vervolgens vanaf de laatste plaats op de grid aan de wedstrijd te beginnen.

Terwijl Raminez vanaf de pole een goede start kende ging het in het achterveld mis voor Dalla Porta die in zijn opmars naar voren al in de tweede bocht in aanraking kwam met Soppe. De Dutch Racing Team coureur kwam hierbij samen met de Italiaan ten val, waarbij de race voor de Nederlander over was. Dalla Porta kon zijn machine echter nog weer oppakken en de race vervolgen.

Vooraan het veld vocht Raminez vervolgens een verbeten strijd uit met Raul Fernandez en Karel Hanika. Raminez wist deze strijd uiteindelijk in zijn voordeel te beslissen en als winnaar over de finish te komen in een race die gekenmerkt werd door een groot aantal crashes, mede een gevolg van het feit dat het halverwege de wedstrijd licht begon te regen. Achter de Leopard Junior Stratos coureur eindigden Fernandez als tweede en Hanika als derde.

Dalla Porta wist zich gedurende de wedstrijd nog op te werken naar de dertiende plaats in de wedstrijd en zo nog drie belangrijke punten aan zijn totaal toe te voegen.

Raminez begon hierdoor met een voorsprong van acht punten (202-194) op Dalla Porta aan de laatste race, een race waarin de titelstrijd beslist moest worden.

Na de start hadden de twee kemphanen elkaar als snel weten te vinden waarbij het tweetal gezelschap kreeg van Fernandez en Albert Arenas. Voor Soppe daarentegen verliep de start van deze race allerminst naar wens. Na in eerste instantie ver teruggezakt te zijn in het veld kreeg de Nederlander tot overmaat van ramp ook nog eens een jump start aan zijn broek. Wat de mannen van het Dutch Racing Team langs de pitmuur ook gebaarden, wat de wedstrijdleiding ook deed…..Soppe negeerde alle tekenen en kwam niet naar binnen voor zijn ‘ride through penalty’ met als gevolg een zwarte vlag en diskwalificatie. Na een aantal ronden zag de coureur uit Coevorden, in tegenstelling tot alle andere en eerdere tekenen, de zwarte vlag wel waarna hij zijn machine in de pits parkeerde en er een vroegtijdig einde kwam aan een voor hem zeer teleurstellend verlopen seizoen.

De twee kampioen kandidaten bleven vervolgens vooraan het veld bij elkaar waarbij Dalla Porta af en toe kon rekenen op steun van teamgenoot Fernandez. In het tweede deel van de race ging het vervolgens mis toen Raminez iets te laat remde bij het ingaan van de eerste bocht, teveel snelheid had en daardoor onderuit schoof.

Door de val van Raminez had Dalla Porta ineens genoeg aan de achtste plaats in de wedstrijd om de titel veilig te stellen. Hierin slaagde de Italiaan glansrijk door na achttien ronden als tweede achter zijn teamgenoot Fernandez de zwart wit geblokte vlag te passeren.

De winst in de race ging dus naar Fernandez die daarmee zijn eerste overwinning in het CEV Repsol wist te behalen voor Dalla Porta die daarmee de titel veilig stelde en Dennis Fogia, de coureur uit de VR46 Riders Academy die Karel Hanika in de slotfase van zijn tweede podiumfinish van de dag af wist te houden.

Link:  Volledige uitslagen CEV Repsol Valencia

Video:
Onderstaand de videobeelden van Walid Soppe’s crash in race 1, en beelden van de jumpstart van de Nederlander bij de start van race 2.