Danny de Boer oppermachtig in kwalificaties Battle of the Nations

301
Danny de Boer
Danny de Boer | foto© Racesport.nl - Tiny Kolsters

Battle of the Nations – Op een grauw, grijs, kil en ook vochtig TT circuit Assen toonde Danny de Boer zich zaterdagmiddag heer en meester in de kwalificatietrainingen voor de twee laatste ONK races van het seizoen. De SWPN rijder was maar liefst ruim 4’5 seconde sneller dan tweede man Nigel Walraven.

De eerste kwalificatietraining werd zaterdagochtend verreden op een natte baan en Danny de Boer toonde zich onder deze omstandigheden al direct ruim de snelste. Een groot deel van de rijders in de gecombineerde Dutch Superbike en Dutch Supersport klasse bleef echter binnen omdat de weersvoorspellingen voor de middagtraining aanzienlijk beter waren.

Dat het weer soms een eigen leven kan leiden is uiteraard al veel langer bekend, zeker op en rond het TT Circuit Assen. De voorspelde doorbrekende zon bleek ook in de middag in geen velden of wegen te bekennen en de omstandigheden bleven onveranderlijk grauw, grijs en kil.

Bij aanvang van de tweede kwalificatietraining was de baan echter wel nagenoeg droog. Omdat het dreigende wolkendek nog steeds niet veel goeds voorspelde was het zaak om direct bij de les te zijn. Onder dergelijke omstandigheden direct hard gaan is echter niet iedereen gegeven.

Danny de Boer kan dat wel, knalde direct naar een 1’44.726 en zette daarmee het hele veld direct op een mijl afstand. De Boer dook snel weer naar binnen en kon vervolgens rustig toekijken hoe de rest het er vanaf zou brengen. Toen het halverwege de training opnieuw licht begon te regenen was het pleit beslecht.

Nigel Walraven wist de mijl afstand nog terug te brengen tot een halve mijl maar verder dan een 1’49.367 wist de Walraven Racing rijder niet te komen. De Belg Nicky de Wit trainde zich naar een derde positie en mag daarmee zondag de beide races als derde man vanaf de eerste startrij beginnen.

De vierde tijd werd gereden door Marty Debruyne voor Lesley ten Tusscher. De Erison Suzuki rijder is daarmee de snelste Dutch Supersport rijder. Ten Tusscher ging overigens in de eerste training nog hard onderuit in het Meeuwenmeer. De motor liep daarbij echter wonder boven wonder weinig schade op. Lesley zelf had enkel last van een extra gat in zijn achterste zoals hij het eufemistisch uitdrukte. Dutch Superbike rijder Mike Cleutjens trainde zich naar de zesde plaats.

De zevende tijd werd gereden door Jorn Hamberg op de Nelon Honda. Hamberg is daarmee de tweede Dutch Supersport coureur in het veld. Hamberg wordt op de derde startrij vergezeld door DF-Racing rijder Peter Schalken die dit weekend afscheid neemt van de actieve wegracesport. Vasco van der Valk (Dutch Supersport) is de andere rijder op deze derde startrij.

Renzo van Emmerik trainde zich naar een prima tiende plaats en is daarmee vierde 600cc coureur in het veld. De Hoegee Suzuki coureur heeft Bobby Bos (Dutch Supersport) en Martin Johansson (Dutch Superbike) uit Zweden naast zich op de vierde startrij.

De volledige uitslagen, ook van alle overige categorieën, kunt u vinden via onderstaande link.

 

Handige links Battle of the Nations

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag