De 90e editie van de Dutch TT maar dan anders

80
jan-de-vries
Jan de Vries gevolgd door Wil Hartog in de Geert Timmerbocht | foto© Jan Timmerman - JTS fotografie

De negentigste editie van de Dutch TT kon vanwege de uitbraak van het coronavirus niet doorgaan en moest noodgedwongen doorgeschoven worden naar 2021. Maar het moment dat de MotoGP coureurs zondagmiddag daadwerkelijk van start zouden gaan wilde het TT Circuit Assen niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Zondag 28 juni 2020 zou de negentigste editie van de Dutch TT verreden worden en was het vijfennegentig jaar geleden dat er op het TT-Circuit Assen de eerste TT-races verreden werden. Een bijzondere dag die vanwege de uitbraak van het coronavirus ineens een hele andere invulling kreeg dan een aantal maanden geleden nog gedacht werd.

Geen drukte op- en rondom het TT Circuit Assen, gesloten poorten, lege tribunes, een lege paddock en geen races. Een heel bijzonder gevoel en een hele bijzondere ervaring voor de organisatie, teams, coureurs, media maar bovenal voor de meer dan 100.000 fans die jaarlijks uitkijken naar het laatste weekend van juni.

Het moment dat de MotoGP coureurs zondagmiddag om 14:00 uur normaal van start zouden gaan wilde het TT Assen toch niet ongemerkt voorbij laten gaan. In alle stilte bereide het TT Circuit Assen de afgelopen dagen dan een special moment voor.

Zo kwamen o.a. Wil Hartog, Jan de Vries, Hans Spaan, Bo Bendsneyder en het zijspanduo Bennie Streuer & Ilse de Haas (vader Bennie zou ook aanwezig zijn maar kon vanwege een ietswat minder snel verlopen terugreis uit Duitsland niet op tijd aanwezig zijn), zondagmiddag naar Assen, werd een select groepje mediavertegenwoordigers uitgenodigd en was het voltallige TT-bestuur aanwezig op een stil en verlaten TT Circuit.

Om 13:45 uur namen de helden van weleer plaats op de startgrid, de plaats waar normaalgesproken de MotoGP helden op hetzelfde tijdstip zouden staan. Iets voor 14:00 uur werden de (orginele) machines van Hartog (500cc) en De Vries (50cc) gestart en om klokslag 14:00 gingen de startlichten op groen voor een drietal ‘honory laps’.

Niet de brullende MotoGP machines van Marc Marquez, Andrea Dovizioso, Maverick Viñales, Valentino Rossi, Fabio Quartararo, Alex Rins en de rest van het huidige MotoGP veld, maar wel de historische sound van twee prachtige tweetakt machines.

De 90e editie van de Dutch TT maar dan anders. Het bezorgde het kleine aanwezige gezelschap zondagmiddag ondanks de lege tribunes toch nog een kippenvel momentje. Zelfs de NOS was er zondagmiddag bij, zij maakten een prachtige reportage van het gebeuren welke zondagavond 28 juni tussen 19:00 en 20:00 te zien zal zijn in de reguliere uitzending van NOS Studio Sport.

Ook Racesport.nl fotograaf Jan Timmerman was zondagmiddag aanwezig op het TT Circuit Assen en maakte de onderstaande sfeerplaatjes. Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App