De laatste transfers, nieuwtjes en geruchten vanuit de MotoGP paddock

12412
motogp-race-red-bull-ring
Start MotoGP race Michelin Grand Prix of Styria | foto© motogp.com

Gedurende Michelin Grand Prix of Styria werden er afgelopen weekend opnieuw een aantal puzzelstukjes opgelost van de 2022 MotoGP transfermolen. Maar hier bleef het niet bij, dit nieuws zorgde ook meteen weer voor een aantal andere transfers, opmerkelijke nieuwtjes en geruchten. We zetten er een aantal voor jullie op een rijtje, nieuws dat ons de afgelopen dagen ter ore kwam op het Oostenrijkse circuit.

Het belangrijkste nieuws kwam donderdag voorafgaand aan het eerste van de twee opeenvolgende Grand Prix weekenden op het Oostenrijkse circuit. Niemand minder dan Valentino Rossi kondigde in een speciale persconferentie aan dat hij na dit seizoen – zijn zesentwintigste als Grand Prix coureur – voor gezien houdt en stopt als actief MotoGP coureur.Het nieuws kwam niet alleen voor zijn fans als een grote verrassing, zelfs de mensen in zijn naaste omgeving, zijn VR46 Racing Academy rijders, huidige teamleden waren vooraf niet op de hoogte van zijn beslissing. Rossi liet ons na afloop van de donderdagmiddag gehouden persconferentie weten dat hij het nieuws strikt geheim had gehouden.

Valentino Rossi: “Mijn beslissing om te stoppen was voor iedereen een verrassing, nou ja bijna iedereen. Tot aan woensdagavond wist niemand nog iets. Elke woensdagavond eet ik samen met mijn vriendin en mijn moeder. Na afloop van ons gezamenlijke dinner heb ik mijn moeder verteld dat ik donderdag tijdens een speciale persconferentie bekend ging maken dat het na dit seizoen klaar zou zijn. Mijn moeder was zo verrast dat ze geen woord meer uit kon brengen, dat was het moment om naar huis te gaan dus ze heeft me er verder ook niet meer naar kunnen vragen. Eenmaal thuis heb ik Pol (Bertram) gebeld, de pr-man van ons team en hem gevraagd contact op te nemen met Dorna om donderdagmiddag een persconferentie te organiseren. Zo is het gegaan, zelfs binnen het team, mijn eigen jongens waren niet op de hoogte van wat ik ging zeggen tijdens deze persconferentie en iedereen heeft het dus op hetzelfde moment gehoord. Zelfs mijn vader niet, heel bewust want anders ging hij toch proberen om me over te halen om door te gaan. Zo is het gegaan, ik denk dat dit het beste was en de enige juiste keuze om het zo te doen. Immers, anders was het vooraf toch uitgelekt.”

Natuurlijk hadden velen vooraf wel al iets in de gaten, een door Dorna speciaal voor Rossi belegde persconferentie gebeurt immers niet als een coureur, zelfs niet Rossi, zijn contract verlengt, doorgaat en voor een ander team te gaan rijden. Immers dan zou het team, motormerk zoiets bekend maken of organiseren.

Maar hoe dan ook, het nieuws van ‘the Doctor’ maakte wel iets los, sterker nog dat bracht een nieuw spel op de wagen als het gaat om zijn opvolger binnen Petronas Yamaha SRT. Sterker nog, het is inmiddels bekend dat Petronas Yamaha SRT voor komend seizoen niet op zoek moet naar één maar zelfs twee nieuwe coureurs. Ondanks dat er nog geen officiele aankondiging is vanuit Yamaha is het inmiddels 100% done deal dat Franco Morbidelli komend seizoen de overstap zal maken naar het Monster Energy Yamaha MotoGP Team en daar zijn voormalige Petronas Yamaha SRT teamgenoot Fabio Quartararo zal treffen als nieuwe teamgenoot. Lin Jarvis, Managing Director of Yamaha Motor Racing, heeft dit nieuws de afgelopen dagen in Oostenrijk bevestigd.

Lin Jarvis: “We gaan Morbidelli voor komend seizoen overplaatsen naar het fabrieksteam. Er wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de laatste details en het nodige papierwerk. Een officiële aankondiging is aanstaande en nog slechts een kwestie van tijd.”

Met deze aankondiging is het een feit dat Petronas Yamaha SRT voor komend seizoen op zoek moet naar twee nieuwe coureurs. Niet een hele makkelijke opgave aangezien de meeste talenten inmiddels al onderdak hebben gevonden en bevestigd zijn bij andere motormerken.

Zo werd Raul Fernandez afgelopen weekend door KTM bevestigd als coureur bij het Tech3 KTM Factory Racing Team waar hij samen met zijn huidige Moto2 teamgenoot Remy Gardner het rijdersduo zal vormen in de koningsklasse. Dit bericht viel echter niet bij iedereen in goede aarde, sterker nog het moment van uitbrengen van het persbericht kwam zelfs als een grote verrassing van Tech3 teambaas Hervé Poncharal. De Franse teambaas had volgens eigen zeggen nog niet eens de tijd gehad om met zijn huidige twee coureurs, Danilo Petrucci en Iker Lecuona te praten en hun in kennis te stellen dat deze beslissing genomen was en dat er voor hun beiden voor komend seizoen geen plaats meer is binnen het team.

Deze miscommunicatie zou het gevolg zijn van een verbeten strijd om de gunsten van Fernandez. Het is al enige tijd geen geheim dat Yamaha ook heel erg gecharmeerd was van de diensten van de jonge Spanjaard en zelfs bereidt zou zijn tot betalen van de in zijn contract staande afkoopsom van maar liefst € 500.000. KTM zou Fernandez manager echter flink onder druk hebben gezet, er zou zelfs al extern juridische hulp ingeschakeld zijn. Kortom, hier heeft zich wel iets afgespeeld, iets dat niet bij iedereen in goede aarde is gevallen, schijnbaar zelfs niet bij de hoofdrolspeler zelf. Zo liet Fernandez zich niet in misverstane woorden uit toen we hem feliciteerden met zijn overstap naar de koningsklasse en hem vroegen of hij blij was met zijn nieuwe MotoGP deal.

Raul Fernandez: “Nee, ik ben niet blij maar ik ga er nu niets over zeggen. Ik ga me dit weekend alleen bezighouden met het racen.”

Wat, hoe, waar, zeg het maar. Wat echter wel duidelijk is dat hier het nodige speelt en er iets aan de hand is. Wat, wij weten het niet precies. Het enige dat wij weten is dat Fernandez ons constant heeft verteld dat hij in 2022 voor 99% zeker nog een jaar in de Moto2 klasse zou rijden en dat dat ook volgens zijn huidige contract de afspraak zou zijn.

Kortom, voorlopig pist Yamaha naast de pot en zal Fernandez komend seizoen niet in de kleuren van Petronas Yamaha SRT te bewonderen zijn maar in de oranje kleuren van Tech3 KTM Factory Racing.

Maar wat zijn de plannen van Petronas Yamaha SRT nu dit nieuws allemaal bekend is?

Daar valt nog weinig over te zeggen, de enige die er iets over los wilde laten was de al eerdergenoemde Lin Jarvis. De grote man binnen het Yamaha MotoGP gebeuren kon alleen bevestigen dat Yamaha het contract met Sepang Racing gaat verlengen met nog eens drie jaar en dat de huidige samenwerking gecontinueerd gaat worden. Ook hier wordt de laatste hand gelegd aan het nodige papierwerk en is een officiële aankondiging een kwestie van tijd.

Lin Jarvis: “Eén ding kan ik bevestigen en dat is dat we komende drie jaar als Yamaha blijven samenwerken met het Maleisische team, er wordt hier momenteel de laatste hand gelegd aan de details van het contract. We moeten nu samen met de mensen van Petronas Yamaha SRT beslissen wat de beste coureurs mix voor het komende seizoen zal zijn. Het gaat vooral om 2022. Het kunnen andere coureurs uit de MotoGP-klasse zijn, het kunnen Moto2-coureurs zijn of coureurs uit het FIM Superbike World Championship. Eerlijk gezegd zijn we hier al weken erg druk mee en hebben we onderling veel gepraat over wat de beste optie zal zijn. Als Garrett Gerloff de beste optie blijkt te zijn en als hij interesse heeft in een overstap dan kunnen we deze transfer mogelijk maken. Maar we moeten beslissen of dit de beste beslissing is voor het team, voor Yamaha en voor de MotoGP. We zullen waarschijnlijk pas een definitieve beslissing nemen na de British Grand Prix in Silverstone GP eind augustus.”

Nu weten we dat Gerloff onlangs zijn contract met Yamaha in het WorldSBK heeft verlengd, echter in dit nieuwe contract is wel een optie opgenomen dat als er een mogelijkheid bestaat tot een overstap naar de koningsklasse – binnen de Yamaha familie – dat dit tot de mogelijkheden behoort.

Als we zo de berichten horen dan bestaat er dus een kans dat Petronas Yamaha gaat voor een tussenjaar. Immers na het seizoen 2022 lopen er verschillende huidige contracten af binnen de MotoGP en zal dat nieuwe deuren openen voor Yamaha. Eén ding is inmiddels wel duidelijk, de onlangs bij Yamaha opgestapte Maverick Viñales behoort niet tot de kandidaten. De Spanjaard stapt over naar Aprilia, dit nieuws zal naar verwachting komende donderdag officieel bevestigd en wereldkundig gemaakt gaan worden.

Momenteel wordt de naam van Marco Bezzecchi nog wel steeds genoemd als één van de belangrijkste kandidaten. De Italiaan zal echter moeten kiezen tussen Petronas Yamaha SRT of het nieuwe MotoGP team van zijn huidige VR46 Riders Academy baas Valentino Rossi, het het Aramco Sky VR46 Ducati-Team.

Naast een aantal andere Moto2 coureurs werd de naam van onze landgenoot Bo Bendsneyder de afgelopen dagen ook nogal eens in verband gebracht met het team waar landgenoten Wilco Zeelenberg en Torleif Hartelman een belangrijke functie vervullen. Hoe serieus we dit moeten nemen is echter de grote vraag. Net als de vraag of dit, mochten de geruchten kloppen, voor de tweede plaats is binnen het Moto2 team van Petronas Sprinta Racing naast Darryn Binder – die na dit seizoen binnen het Maleisische team de overstap gaat maken van de Moto3 naar de Moto2 klasse – of een plaats in het MotoGP team. Misschien denken we nu iets te chauvinistisch en is de wens de vader van de gedachte, maar in de huidige MotoGP paddock weet je het maar nooit.

Hoe hard hebben we een paar jaar terug gelachen toen Zeelenberg en co. in zee gingen met ene Fabio Quartararo voor hun destijds nieuwe MotoGP project. Niemand gaf op dat moment een kwartje voor de Fransman als coureur in de koningsklasse, maar wie de huidige tussenstand van het MotoGP wereldkampioenschap bekijkt kan er niet omheen dat deze zelfde jongeman nu de te kloppen man is als het gaat om de strijd voor de wereldtitel en fier de lijst aanvoert.

Maar hoe dan ook, op dit moment lijken Gerloff en Iker Lecuona de beste papieren te hebben en de twee belangrijkste kandidaten om de opvolgers te worden van Rossi en Morbidelli binnen, Petronas Yamaha SRT MotoGP. Maar zoals Jarvis al vertelde, het blijft tot aan de British Grand Prix in Silverstone gissen, want dan pas zullen Yamaha en het Maleisische MotoGP team pas definitief een knoop doorhakken.

Heerlijk, het tweede deel van het 2021 MotoGP seizoen is weer begonnen.Handige links Michelin Grand Prix of Styria:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter