De Nederlandse wegrace topper van toen: Henk van de Lagemaat

613

De Nederlandse wegracetopper van weleer, waar is hij gebleven, wat doet hij tegenwoordig en hoe kijkt hij tegen de huidige wegracesport aan. In de rustige wintermaanden zonder races stellen we twee keer per week een Nederlandse wegrace topper van weleer aan jullie voor in de rubriek ‘De Nederlands wegracetopper van toen’ en we stellen hun allemaal een serie (dezelfde) vragen. Deze week: Henk van de Lagemaat.

Wie is Henk van de Lagemaat?

 • Naam: Henk van de Lagemaat
 • Bijnaam:
 • Geboren op: 13-11-1968
 • Woonplaats: Everdingen
 • Partner: Angelica
 • Start wegrace carrière: 1993
 • Actief geweest in: Supersport 400, ONK 250cc, EK 250cc, WK 250cc, ONK/IDM supersport 600, WK Endurance (1 race)
 • Aantal titels: 2000, 2001, 2002 ONK 250 cc
 • Einde wegrace carrière: 2007
 • Huidige beroep: Eigenaar Lamotec BV
 • Facebook: Henk van de Lagemaat, Lamotec BV
 • Twitter:
 • Instagram:

Hoe ben je destijds in aanraking gekomen met de wegracesport?

Ik heb in 1992 tijdens mijn zijspancross carrière zwaar rugletsel opgelopen waardoor ik niet meer kon crossen. Ome Leo ondersteunde toen Harry van de Wiel in de Supersport 600 en dat leek mij ook wel wat. Ruud Frederiks trainde bij ons in de sportzaal en na een avond informatie van hem ben ik gestart in de Supersport 400 met een Suzuki RGV250, 2-takt uiteraard !!

Met welke coureur heb je mooiste gevechten gehad op de baan?

Heel veel verschillende.

Beste motorfiets waar je op gereden hebt en waarom?

Aprilia RSV250. De beleving om met deze motor te rijden is super. 2-takt, licht, het geluid en de looks zijn prachtig.

Wat is je meest favoriete circuit waar je gereden hebt en waarom?

Philip Island is wel 1 van de favoriete banen. Vooral door zijn lay-out en zijn ligging.  Al vind ik veel banen heel mooi.

Wat is het meeste vreemde, hilarische wat je hebt meegemaakt in de racerij?

Ik denk tijdens de EK in Hongarije na een avondje de stad in waarna we met een aantal Nederlandse (top) coureurs terugkwamen op de paddock en we uit de taxi vlogen zonder te betalen…. De taxichauffeur bleef echter de hele nacht en volgende dag ons zoeken. Ene J.J. liet ‘s morgens zelfs al zijn haar eraf scheren om maar niet herkend te worden….

Wat is het mooiste wat je aan het racen hebt overgehouden?

De mooie herinneringen, vele kennissen en de ervaring die ik meegenomen heb in mijn verdere carrière.

Wat ben je gaan doen na je actieve wegrace carrière?

Mijn huis en tuin renoveren en verder uitbouwen van Lamotec BV, een bedrijf waar we RVS machines voor de voedselverwerking industrie maken.

Ben je nog op de een of andere manier betrokken bij de sport?

Ik volg de MotoGP, het World Superbike en overige races waar ik tijd voor heb. Ik ondersteun Sven Doornenbal in het IDM Supersport 300 kampioenschap.

Welke huidige coureur heb je veel respect voor en waarom?

Ik heb voor vele coureurs respect voor wat ze doen. Ik weet dat het niet allemaal vanzelf gaat. Wat Michael van der Mark al jaren laat zien als Nederlander is natuurlijk super. Ik hoop daarnaast dat Bo zijn prestaties van de laatste wedstrijden kan voortzetten in 2021…

Wie zie je als het grootste (huidig actief) wegracetalent in Nederland en waarom?

Voor de toekomst in de Moto3 komen Zonta van den Goorbergh en Collin Veijer in beeld. Als je in de Red Bull MotoGP Rookies Cup en het ETC voorin mee kan doen dan heb je kans in de CEV en daarna naar de Grand Prix. World Supersport 300 wereldkampioen Jeffrey Buis is zeker ook een talent voor de toekomst.

Hoe kijk je met jouw ervaring aan tegen de huidige racerij, zowel nationaal als ook internationaal?

Het blijft heel lastig om vanaf nationaal niveau in het Grand Prix wereldje te komen. Er is gelukkig veel aandacht voor jeugd die willen beginnen met racen, maar het blijft belangrijk dat de ouders en/of begeleiders er veel voor moeten doen (en laten) om iets te bereiken. Je ontkomt er bijna niet aan om veel te gaan rijden in Spanje en je daar verder te ontwikkelen. Het kost allemaal wel heel veel geld en tijd…..

Zaterdag 16-01-2021: De Nederlandse wegracetopper van toen: Joan VeijerBekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App