De Nederlandse wegrace topper van toen: Joan Veijer

3778
joan-veijer
Joan Veijer - Assen 2010 | foto© Jan Timmerman - JTS fotografie

De Nederlandse wegracetopper van weleer, waar is hij gebleven, wat doet hij tegenwoordig en hoe kijkt hij tegen de huidige wegracesport aan. In de rustige wintermaanden zonder races stellen we twee keer per week een Nederlandse wegrace topper van weleer aan jullie voor in de rubriek ‘De Nederlands wegracetopper van toen’ en we stellen hun allemaal een serie (dezelfde) vragen. Deze week: Joan Veijer.

Wie is Joan Veijer?

  • Naam: Joan Veijer
  • Bijnaam:  –
  • Geboren op: 28-02-1976
  • Woonplaats: Staphorst
  • Partner: Lijsje Russcher
  • Start wegrace carrière:1992
  • Actief geweest in: SOBW Brommer races, Dutch Supersport, Dutch Superbike, EK Supersport 600, IDM Supersport 600, World Supersport 600
  • Aantal titels: Volgende vraag
  • Einde wegrace carrière: 2011
  • Huidige beroep: Zelfstandig ondernemer
  • Facebook: Joan Veijer en VeijerTech
  • Twitter:  
  • Instagram: @joanveijer en @veijertech

Hoe ben je destijds in aanraking gekomen met de wegracesport?

Al op jonge leeftijd was ik helemaal weg van alles wat met motoren te maken had. Vaak was ik in de showroom bij Gebben Motoren aan de Roelof Brinkstraat in Staphorst te vinden. Toen er op een dag een folder van de SOBW aan de deur hing voor de brommerraces in Zwolle, ben ik die race gaan bekijken. Het jaar daarop ben ik gaan deelnemen aan SOBW races.

Met welke coureur heb je mooiste gevechten gehad op de baan?

Ongetwijfeld Arie Vos.

Beste motorfiets waar je op gereden hebt en waarom?

De Ten Kate Honda CBR 600 RR van 2007, dit was echt een goede fiets die vanaf de eerste meters goed aan voelde.

Wat is je meest favoriete circuit waar je gereden hebt en waarom?

Motorland Aragon. Snel en technische baan en super lastig om de laatste seconde te vinden.

Wat is het meeste vreemde, hilarische wat je hebt meegemaakt in de racerij?

Het meest hilarische laat ik in het midden! We hebben veel mooie momenten meegemaakt maar ook minder leuke weekenden gehad, één daarvan was een weekend op Hockenheim. Ik was toen actief in 2 klasses (Supersport en Superbike). Dat weekend was het nat en glad. We schreven dacht ik 5 fietsen af. In de Supersport moest ik achteraan starten en wist uiteindelijk toch nog derde te worden op een motor met maar drie werkende cilinders.

Wat is het mooiste wat je aan het racen hebt overgehouden?

De ervaring en lessen die ik gehad heb. We hebben echt een geweldige tijd gehad met destijds het Duntep team, met teameigenaar Roelof Bloemhof. Van hem heb ik veel opgestoken waar ik nog regelmatig van geniet. En natuurlijk dat mijn zoon Kiyano (12) ook is aangestoken met het racevirus! Zijn eerste overwinning in Italië zal ik ook niet snel vergeten.

Wat ben je gaan doen na je actieve wegrace carrière?

Een eigen bedrijf begonnen. Ik installeer RVS-keukens in horecabedrijven. Nu met de Covid -19 malleur is dat wat afgenomen en ben ik meer de werkplaats in gegaan. Ik heb het inmiddels razend druk met het produceren van stalen binnen deuren, trapleuningen, balustrades en van allerlei andere stalen producten.

Ben je nog op de een of andere manier betrokken bij de sport?

Op dit moment ben ik misschien nog wel drukker met de wegracesport dan toen in mijn eigen tijd. Kiyano is actief in het Italiaanse C.I.V. Om dat te realiseren moet er ontzettend veel gebeuren. Zijn resultaten mogen er zijn, dus ik zal ook nog wel een tijdje in de sport actief blijven.

Welke huidige coureur heb je veel respect voor en waarom?

Marc Marquez. Ik hou van rijders met veel karakter, alleen zijn laatste crash was iets teveel van het goede. Verder heb ik veel respect voor coureurs die er hard voor werken, er alles voor geven en vooral met beide benen op de grond blijven staan.

Wie zie je als het grootste (huidig actief) wegracetalent in Nederland en waarom?

Collin (Veijer) en Zonta (Van den Goorbergh), ik denk dat Zonta in de ETC toch echt wel heeft laten zien dat hij erbij hoort. Datzelfde geldt voor Collin in zijn eerste jaar Red Bull MotoGP Rookies Cup. Ik ben er van overtuigd dat deze jongens met voldoende middelen leuke dingen kunnen laten zien in de toekomst.

Hoe kijk je met jouw ervaring aan tegen de huidige racerij, zowel nationaal als ook internationaal?

Als ik uit mijn eigen ervaring mag spreken is het voor jonge rijders uit Nederland lastig om de aansluiting op internationaal niveau te vinden. Zowel in Spanje als Italië zijn de mogelijkheden beter dan bij ons, alhoewel het de laatste jaren in Nederland al een stuk beter is geworden. Wanneer je tegenwoordig bijvoorbeeld de Red Bull MotoGP Rookies Cup selectie gaat doen moet je al een jaar pre Moto3 of Moto3 ervaring hebben.
Daarnaast maakt het op een bepaald punt geen moer uit waar je vandaan komt, tegen de tijd dat je als rijder op WK niveau aankomt spelen er zaken mee wat voor iedereen hetzelfde is en even lastig.

Woensdag 20-01-2021: De Nederlandse wegracetopper van toen: Raymond Schouten

 



Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App