De Nederlandse wegrace topper van toen: Mar Schouten

6573
mar-schouten
Mar Schouten - EK wegrace Assen 1984 | foto© Henk Teerink

De Nederlandse wegracetopper van weleer, waar is hij gebleven, wat doet hij tegenwoordig en hoe kijkt hij tegen de huidige wegracesport aan. Wekelijks stellen we een Nederlandse wegrace topper van weleer aan jullie voor in de rubriek ‘De Nederlands wegracetopper van toen’ en we stellen hun allemaal een serie (dezelfde) vragen. Deze week: Mar Schouten.

Wie is Mar Schouten?

  • Naam: Mar Schouten
  • Geboren op: 31 januari 1951
  • Woonplaats: Rijswijk (Nbr)
  • Partner: Annet
    Start wegrace carrière: 1969
  • Actief geweest in: 50cc, 125cc, 250cc, 350cc, 500cc
  • Aantal titels: 5
  • Einde wegrace carrière: 1987

Facebook: mar.schouten

Hoe ben je destijds in aanraking gekomen met de wegracesport?

Tijdens de bromfietsrace in Woudrichem, ik was toen net 16, heb ik Theo van Geffen senior leren kennen en die heeft mij enthousiast gemaakt! Ik ben toen zelf een 50cc Kreidler gaan opbouwen en reed enkele maanden later mijn eerste race, die ook gelijk in het ziekenhuis van Brunssum eindigde.

Met welke coureur heb je de mooiste gevechten gehad op de baan?

In de 125cc (NMB) met Rinus van Kasteren en in de 250cc met Peter Looijenstein, ik ben het jaar even kwijt maar weet nog dat ik op een MBA reed en in Assen de titel met een banddikte van Peter verloor, daar ben ik tot op de dag van vandaag nog ziek van.

Beste motorfiets waar je op gereden hebt en waarom?

Yamaha 350cc, dit was een snelle en probleemloze motorfiets.

Wat is je meest favoriete circuit waar je gereden hebt en waarom?

Het oude circuit van Brno. Daar zat alles in wat ik op de stratencircuits had geleerd.

Wat is het meeste vreemde, hilarische wat je hebt meegemaakt in de racerij?

Daar kan ik bijna een boek over schrijven! Na een voorjaarstest in Jerez reed ik samen met Wilco Zeelenberg de vrachtwagen naar huis, Wilco reed en kreeg een stopteken van de Spaanse politie die hij volledig negeerde… Kort daarna wilde hij toch wel heel graag wisselen van stoel. We waren binnen 24 uur thuis en de politie? Daar hebben we nooit meer iets van gehoord.

Wat ben je gaan doen na je actieve wegrace carrière?

Ik ben chef-monteur geworden bij het DC Sports Racing Team van Jan Huberts met onder andere Wilco Zeelenberg en heb hiermee van mijn hobby mijn beroep kunnen maken.

Wat is het mooiste wat je aan het racen hebt overgehouden?

De vele mensen die ik heb leren kennen en nog steeds contact mee heb.

Ben je nog op de een of andere manier betrokken bij de sport?

Ik volg het op de voet maar ben er verder niet actief bij betrokken.

Welke huidige coureur heb je veel respect voor en waarom?

Ik heb respect voor alle coureurs. De motoren waar ze tegenwoordig mee rijden gaan zo hard, je moet een echte artiest zijn om daar hard mee te kunnen gaan.

Wie zie je als het grootste (huidig actief) wegracetalent in Nederland en waarom?

Op dit moment toch wel Michael van der Mark en Bo Bendsneyder maar er zitten zeker een aantal talenten aan te komen zoals Zonta van den Goorbergh, Colin Veijer en de jongens uit het WK Supersport 300cc.

Hoe kijk je met jouw ervaring aan tegen de huidige racerij, zowel nationaal als ook internationaal?

Internationaal is zo professioneel geworden. Ik vind de sport nog steeds heel mooi maar er gaat te veel geld in om. De nationale kampioenschappen volg ik niet goed genoeg om iets over te zeggen.

Woensdag 14-06-2021: De Nederlandse wegracetopper van toen: Bas Winkel.

Vanwege het enorme succes van deze rubriek hebben we als Racesport.nl redactieteam besloten om ook na 1 maart door te gaan met ‘De Nederlandse wegracetopper van toen’. Wel zullen we vanaf maart de rubriek beperken tot 1 keer per week en deze alleen nog op woensdag publiceren zodat deze straks niet ondersneeuwen in de drukke raceweekenden.

Racesport.nl Supporter
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter