De Nederlandse wegrace topper van toen: Roy ten Napel

2206
roy-ten-napel
Roy ten Napel - FIM EK Superstock 1000 race Assen 2011

De Nederlandse wegracetopper van weleer, waar is hij gebleven, wat doet hij tegenwoordig en hoe kijkt hij tegen de huidige wegracesport aan. In de rustige wintermaanden zonder races stellen we wekelijks een Nederlandse wegrace topper van weleer aan jullie voor in de rubriek ‘De Nederlands wegracetopper van toen’ en we stellen hun allemaal een serie (dezelfde) vragen. Deze week: Roy ten Napel.

Wie is Roy ten Napel?

 • Naam: Roy ten Napel
 • Bijnaam: x
 • Geboren op: 26-03-1987
 • Woonplaats: Ermelo
 • Partner: Chantal
 • Start wegrace carrière: 1998
 • Actief geweest in:
  1998-2001 pocketbikes
  2002-2003 Aprilia 125 junior cup
  2004 Juniorstock 600
  2005-2007 EK Superstock 600
  2008- FIM Superstock 1000
  2009-2010 Dutch Supersport
  2011- FIM EK Superstock 1000
 • Aantal titels: 1x Junior Cup 2003 en 1x Dutch Supersport 2009
 • Einde wegrace carrière: 2011
 • Huidige beroep: Logistiek Planner/Coordinator
 • Facebook: Roytennapel
 • Twitter:
 • Instagram: –

Hoe ben je destijds in aanraking gekomen met de wegracesport?

Via mijn vader die begon met racen in de Muz Cup. We zagen toen een keer een minibike op de paddock en vervolgens ben ik hier vrij snel mee begonnen.

Met welke coureur heb je mooiste gevechten gehad op de baan?

In de Junior Cup hadden we een heel mooi jaar, een jaar waar we met zes rijders Ronald ter Braake, Marcel van Nieuwenhuizen, Patrick van de Waarsenburg, Hugo van den Berg, Leon Bovee en ik streden om het kampioenschap. Later in de Dutch Supersport ook naast Ronald, Marcel met Kervin Bos, Jarno van de Marel en Sven Ahnendorp mooie gevechten gehad.

Beste motorfiets waar je op gereden hebt en waarom?

Yamaha YZF-R6, de machine waarmee ik in 2007 in Vallelunga wist te winnen.

Wat is je meest favoriete circuit waar je gereden hebt en waarom?

Brands Hatch. Spectaculaire baan en met zoveel publiek en activiteiten naast de baan een super sfeer.

Wat is het meeste vreemde, hilarische wat je hebt meegemaakt in de racerij?

Oei! Ik heb altijd erg genoten van de tijd dat ik zelf heb geracet maar ook de jaren na het racen (als coach). Zo ben ik ook met Kevin Valk op pad geweest en hebben we samen veel lol beleefd. Toen Kevin bij MTM reed hadden we een race in Imola (Italië). We vlogen vanaf Verona, hetgeen wel een stukje rijden was. Ludo (Verveken) vroeg of wij twee monteurs konden afzetten in Milaan. Dat was natuurlijk prima, we hadden immers nog ruim de tijd. Wat denk je, komen we in een file van 35km te staan. De tijd begon te dringen en het werd nog krap om het vliegtuig te halen. Kevin vroeg vervolgens aan de bestuurder in een auto achter ons in de file of hij toevallig richting Milaan ging. Dat was zo het geval en toen hebben we die mensen 50 euro gegeven zodat de monteurs met deze mensen mee konden rijden. Uiteindelijk haalden we zelf net ons vliegtuig in Verona.

Wat is het mooiste wat je aan het racen hebt overgehouden?

Het is toch bijzonder wat je hebt gemaakt door de jaren heen. Deze kans krijgt namelijk niet iedereen. Veel mooie herinneren gemaakt en ieder jaar had eigenlijk wel iets moois. Ook heb ik er mooie vriendschappen aan over gehouden met Hugo van den Berg, Kevin Valk en Dion – en de familie Otten.

Wat ben je gaan doen na je actieve wegrace carrière?

Net als de meeste ex-coureurs ben ik gaan werken na mijn studie. Ik werk nu als logistiek planner/coordinator bij een Petfood bedrijf en ben verantwoordelijk voor de Europese markt. Daarnaast sport ik nog graag en heb ik vorige jaar samen met Hugo van den Berg meegedaan aan de hele Ironman in Hamburg. We proberen eigenlijk elk jaar wel een sportieve uitdaging te doen.

Ben je nog op de een of andere manier betrokken bij de sport?

Nadat ik ben gestopt met racen ben ik onder leiding van Barry Veneman jonge talenten gaan begeleiden.

Welke huidige coureur heb je veel respect voor en waarom?

Voor alle Nederlanders die op hoog niveau actief zijn. Het is niet makkelijk om als Nederlander daar te komen, te staan en te blijven. Daarnaast ook veel respect voor Valentino Rossi. Al zolang op een hoog niveau mee doen vraagt om super veel motivatie, en zeker wanneer het niet altijd lukt.

Wie zie je als het grootste (huidig actief) wegracetalent in Nederland en waarom?

Ik denk dat er meerdere zijn. Als je kijkt richting de MotoGP heb je nu twee talenten, namelijk Zonta van de Goorbergh en Colin Veijer die beiden bezig zijn om de komende jaren door te gaan breken. Ik hoop dat Bo Bendsneyder komend seizoen met zijn nieuwe uitdaging ook mooie dingen kan laten zien. In de World Superbike serie is Jeffrey Buis erg goed bezig en ik hoop dat hij volgend jaar of het jaar erop op een 600 kan uitkomen in het WK.

Woensdag 24-02-2021: De Nederlandse wegracetopper van toen: Thomas van LeeuwenBekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App