Debise wint eerste IDM SSP600 race in tricky omstandigheden, Hartog vijfde

1527
De start van een hectische IDM SSP600 race | Foto credit: Damon Teerink

Valentin Debise heeft de eerste IDM Supersport 600 race in Oschersleben gewonnen. De Fransman werd tot winnaar uitgeroepen na een vroegtijdig afgebroken race, die in constant wisselende baancondities werd afgewerkt. Top-tien klasseringen waren er voor Rob Hartog, Glenn van Straalen, Melvin van der Voort en Colin Velthuizen.

Zaterdagmiddag werd de eerste IDM race van het seizoen verreden. Dit gebeurde in de IDM Supersport 600 klasse. Patrick Hobelsberger mocht vanaf pole position met Max Enderlein en Marcel Brenner naast hem op de voorste startrij. Glenn van Straalen was de op de derde startrij de beste Nederlander. Rob Hartog stond een rij achter Van Straalen met een twaalfde plaats op de grid. Kort voor de start begon het wat te druppelen. De rijders ging toch van start op slicks en er was een droge lijn, maar de omstandigheden waren erg tricky.

Een rijder die geweldig met deze lastige omstandigheden wist om te gaan was Hartog. Vanaf de vierde startrij kende Hartog een geweldige openingsronde en reed na één ronde al aan de leiding. Hartog wist zelfs wat los te rijden van een enorme groep rijders die daar achter constant van positie wisselden. Meer Nederlanders voelden zich thuis in deze omstandigheden. Van Straalen zat ook in de voorste groep, maar nog veel opvallender was Melvin van der Voort. De coureur van SWPN kwam bij zijn eerste Supersport 600 race vanaf een vierentwintigste startplaats als een raket naar voren en meldde zich ook in de strijd binnen de top-tien. Ook Colin Velthuizen liet zich sterk zien in ook zijn eerste 600 race.

Aan kop werd Hartog achterhaald door Valentin Debise, die gelijk ook alleen ruim wist weg te rijden. Gedurende de race werden de omstandigheden stabieler, waarbij ook snelle rijders als Hobelsberger, Brenner, Martin Vugrinec en Enderlein naar voren kwamen. Hartog zakte terug naar plaats zes. Maar niet voor lang, want in de tiende ronde begon het opnieuw te regenen. Enderlein werd het eerste slachtoffer met een crash in de eerste bocht, maar er volgden al snel veel meer valpartijen, waaronder ook Jeroen Hilster. De organisatie besloot om de rode vlag te tonen en de race werd niet herstart.

De Fransman Debise werd tot winnaar uitgeroepen voor Hobelsberger en Brenner. Hartog eindigde als beste Nederlander op een vijfde plaats achter Vugrinec. In totaal eindigden er vier Nederlanders bij de eerste tien. Van Straalen werd zesde. Supersport 600 debutanten Van der Voort en Velthuizen eindigden respectievelijk als zevende en negende. Joep Overbeeke en Rick Dunnik eindigden net buiten de punten op een zestiende en zeventiende plaats.

Handige links IDM Oschersleben 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
Live videobeelden races
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter