Dilemma’s: Bertus Folkertsma

389
berus
Bertus Folkertsma | foto© Bertus Folkertsma Racing

In de rubriek ‘dilemma’s confronteert Racesport.nl in de rustige wintermaanden regelmatig bekende en minder bekende coureurs met grote en kleine dilemma’s. Zo leren we de coureurs pas écht goed kennen!

De wedstrijdweekenden zitten er al weer enige tijd op, de verplichte winterstop is nog in volle gang, de meeste contracten zijn getekend voor komend seizoen……tijd om een aantal coureurs beter te leren kennen en ze te confronteren met een aantal dilemma’s. Deze keer Bertus Folkertsma.

Bio:

 • Naam: Bertus Folkertsma
 • Bijnaam: Brutus
 • Geboren op: 29-09-1977
 • Woonplaats: Tzummarum / Assen / Bedum
 • Partner: Manon Baroni
 • Kampioenschap: OW Cup 2016 / IRRC 2017
 • Team: Bertus Folkertsma Racing Team
 • Specialiteit: Ik weet niet of ik echt kan zeggen dat ik een specialiteit heb, een positieve instelling heeft mij gebracht waar ik nu ben, ik denk dat ook valt onder een specialiteit.
 • Op het circuit te herkennen aan: Nummer 9 en op het paddock het team wat vaak groots uitpakt.
 • Favoriete coureur: Sito Pons
 • Favoriete circuit: Barcelona 
 • Hoogtepunt carrière: 2 maal WK Superbike wildcard, 24 uren van Barcelona, 6e plaats eindstand ONK Superbike
 • Dieptepunt carrière:  In 2000 en 2001 heb ik twee jaar Supersport 600 gereden, heel heel heel lang gelden dus. Dit was na mijn Suzuki GSX-R 600 cup tijd. Na die twee jaar zou ik eigenlijk stoppen mede om privé redenen, maar gelukkig kon ik op het laatst weer mijn schouders er onder krijgen en de boel toch nog weer op de rit te krijgen.
 • Opmerkelijk: Nooit gedacht dat ik na 23 jaar nog steeds als coureur actief ben

Facebook: Bertus Folkertsma
Twitter: Bertus Folkertsma
Instagram: Bertus Folkertsma

 

Dilemma’s:

Baard of snor?

 • Normaalgesproken geen van de twee, maar merk  sinds twee jaar dat als ik mijn baard laat staan het wel heel gemakkelijk is, dus kies ik voor baard.

Simpel of ingewikkeld?

 • Zeker ingewikkeld. Mede omdat ik doelstellingen heb, die normaal gezien voor mij als Brutus te ver weg lijken en ik ze vaak wel voor elkaar weet te krijgen. Meestal is die weg na mijn eind doelstelling nooit gemakkelijk. Maar het geeft mij zeker een voldoening en juist de drive om het voor elkaar te krijgen.

Lang opblijven of vroeg naar bed?

 • Lang opblijven, de meeste mensen met wie ik contact heb zien vaak mails of andere berichten na 23:00 uur pas binnenkomen, want dat is de tijd van de dag dat ik de rust heb om privé/ motorsport dingen te regelen.

Bier of wijn?

 • Geen van de twee. Ik ben voor 99% een geheelonthouder. Natuurlijk zijn er wel verhalen dat ik iets te diep in het glaasje heb gekeken, maar die verhalen blijven waar ze zijn. 🙂

Films of series?

 • Films, voor al films als Top Gun, Bond 007, Dirty dancing en Grease vind ik echt top. Qua gevoel heb ik het meest met de film van Tom Cruise, ‘Days of Thunder’  gewoon geweldig.

Strand of bergen?

 • Sorry, ik hou het nu nog even bij circuits. Als je mij deze vraag over een aantal jaren weer stelt dan krijg je waarschijnlijk een ander antwoord.

Krant of internet?

 • Gewoon het nieuws op TV, en vooral de nieuwsprogramma’s die later op de avond op TV te zien zijn. En vooral de aankomende tijd vindt ik het best wel een bijzondere tijd aangezien we binnenkort weer naar de stembus mogen, alle lijsttrekkers weer op TV komen en het allemaal weer super met ons voor hebben. Maar helaas komt het in de praktijk vaak anders dan dat ze het ons beloven. Ik vergelijk het vaak met de gesprekken die we in het verleden hebben gevoerd met de KNMV; we willen van alles, kunnen van alles, maar als het er op aan komt zijn er altijd wel redenen waarom het toch nooit wordt zoals we graag zouden willen.  Vaak snap ik de redenen wel waarom onze wensen niet in vervullen worden gebracht. Maar toch hoop je er elke keer weer op.

Twitter of Facebook?

 • Facebook. Twitter ben ik niet heel actief mee.

MotoGP of WorldSBK?

 • Om te kijken MotoGP, om in te rijden WorldSBK.

Superbike IDM of British Superbikes?

 • Om te kijken British Superbikes, om in te rijden Superbike IDM.

ONK of OW Cup?

 • ONK. De grote evenementen zoals die er vroeger waren bij de ONK wedstrijden hebben mij qua aanzicht naar sponsoren toe veel gebracht. Voor mij persoonlijk vond ik het ook altijd geweldig om voor meer dan pak weg 1000 toeschouwers te rijden. Ik hoop dat er voor mij in 2017 op het TT Circuit Assen nog een aantal grote evenementen zijn waar ik aan deel kan nemen.

Winnen of plezier?

 • Vroeger wilde ik heel graag winnen en deed ik er alles voor om dat voor elkaar te krijgen, maar in de loop der tijd heeft het hebben van plezier de overhand genomen. Als ik kijk waar ik vroeger ben begonnen en wat ik nu allemaal heb staan dan is mijn droom in vervulling gegaan. Al missen er bij mij dan misschien wel de nodige overwinningen en podiumplekken, ook het bereiken van mijn doelstellingen geeft mij een gevoel van winnen en daar beleef ik heel veel plezier aan.

Elke keer als je op de motor stapt dan?

 • Wil ik graag het gevoel opzoeken dat ik één ben met de motorfiets, en daarnaast zo snel mogelijk mijn ronden afwikkelen.  Als één van deze twee punten er niet is dan kom ik met een niet heel goed humeur van de motorfiets af.