Dit zijn de belangrijkste Covid-19 regels tijdens de komende GP weekenden

71
start-motogp-race
Start MotoGP race Jerez 2019 | foto© Repsol media

Binnenkort staat de herstart van het 2020 MotoGP seizoen gepland. Tijdens deze Grand Prix weekenden, die vooralsnog zonder publiek en media en met een beperkt aantal personeelsleden verreden worden, zullen er zeer strenge en beperkende COVID-19 regels gelden waar aan eenieder die in de paddock werkzaam en aanwezig is zich dient te houden.

Het MotoGP wereldkampioenschap is voornemens om in het weekend van 17 t/m 19 juli weer in actie te komen. Plaats van handeling is het circuit van Jerez de la Frontera. Op het Zuid Spaanse circuit vinden de eerste twee Grand Prix weekenden plaats tijdens twee opeenvolgende weekenden.

Dorna Sports heeft voor de komende Grand Prix weekenden een streng COVID-19 protocol opgesteld, een protocol wat heel veel discipline zal vergen voor de coureurs, teamleden en al het aanwezige personeel.

Hieronder vindt u de belangrijkste punten uit het dertig pagina’s tellende protocol welke de teams ontvangen hebben aangaande het speciale Covid-19 protocol. Het protocol zal hoe dan ook gelden tijdens de eerste twee Grand Prix evenementen in Jerez.

 • Een verplichte Covid-19 test voor eenieder vijf dagen voor aanvang van het evenement…
 • Zelfisolatie gedurende vijf dagen (na het doen van de test tot aan het evenement)
 • Indien nodig, zullen er steekproefsgewijze tests worden uitgevoerd op het circuit.
 • Quiron Prevencion (onderdeel van Quiron Salut) zal samenwerken met het MotoGP medische team om de veiligheid te waarborgen.
 • Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) door al het personeel tijdens de reis  van en naar en op het circuit gedurende het evenement.
 • Gebruik van gezichtsmaskers (mondkapjes) wanneer mogelijk, stimuleer de richtlijnen voor handen wassen/hygiëne.
 • Het isoleren van personeel in groepen, inclusief coureurs van hetzelfde team – elke coureur zal zijn eigen vooraf gedefinieerde team hebben – en ze zullen niet in staat gesteld worden om zich te mengen in een andere groep.
 • Volg de richtlijnen voor sociale afstand (1,5 meter).
 • Traceren van gegevens met behulp van een speciaal ontwikkelde app voor de tests, dagelijkse controles van wie er met wie in contact staat.
 • Dagelijkse medische controles voor alle 1200 leden van de paddock, dit om onderzoek te doen naar mogelijke symptomen.
 • Een lagere capaciteit en een gespreide dienstregeling binnen de op het circuit aanwezige Clinica Mobile zodat het niet te druk wordt en er te veel mensen tegelijk binnen zijn.
 • Aanwezigheid van extra medisch personeel om gebruik te maken van PBM’s en Covid-19 veiligheidsmaatregelen net als elk ziekenhuis in Spanje/Europa.
 • Iedereen die ervan verdacht wordt besmet te zijn het virus (met symptomen) wordt naar een afgesloten ruimte van het medisch centrum gestuurd voor verder onderzoek.
 • Als de kans groot is dat het Covid-19 is, worden ze direct naar een lokaal ziekenhuis gestuurd (dat stand-by is) waar verdere uitstrijkjes en longfunctietests zullen worden uitgevoerd.
 • Als de test negatief blijkt te zijn, keert de persoon terug naar het circuit en wordt hij verder behandeld in het medisch centrum.
 • Als de tests positief uit blijken te vallen met symptomen van het coronavirus, wordt men in het ziekenhuis in beperking ondergebracht of een naar een afgesloten ruimte in hotel waar men onder controle komt en onder regie zal vallen van de MotoGP medische dienst.

Verstrekkende gevolgen
Bovengenoemde punten kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor coureurs die gedurende de Grand Prix weekenden ziek, zwak, misselijk worden. Dorna heeft namelijk bekend gemaakt dat een evenement hoe dan ook doorgaat, ook als er enkele ziektegevallen bekend worden of één of meerdere personen niet kunnen voldoen aan het geldende protocol.

Naast bovengenoemde punten is het momenteel voor personen die van buiten Europa komen nog verplicht om twee weken voor aanvang van het evenement af te reizen naar Spanje en deze dagen in quarantaine door te brengen. Daarnaast is het op dit moment nog hoogst onzeker of medewerkers vanuit o.a. Japan en Australië überhaupt wel de mogelijkheid krijgen om vanuit hun land van afkomst naar Europa te reizen.

Het is medewerkers verboden – indien er minder dan 10 dagen tussen de evenementen zit, om tussendoor terug te keren naar huis. Met name, en gezien de huidige kalender, is dit voor niet Europeanen nog een groot probleem. In het Schengen-akkoord is namelijk vastgelegd dat ingezetenen van een niet Schengen-land in een periode van zes maanden slechts 90 dagen binnen de Europese landgrenzen mogen verblijven.

Daarnaast krijgen de Moto3, Moto2 en MotoGP teams te maken met een aantal extra kosten, zo is het voor eenieder verboden om met meer dan twee personen in een auto te reizen en dient er voor eenieder apart een hotelkamer (uitsluitend eenpersoonskamers) geboekt te worden.

Kortom, als het MotoGP wereldkampioenschap binnenkort weer van start zal gaan dan zullen de teams, coureurs en overige aanwezigen zich niet alleen aan de extreem strenge regels moeten houden maar ook flink extra in de buidel moeten tasten om er überhaupt bij aanwezig te kunnen zijn.

De grote vraag………..zullen alle teams, met name de Moto3 en Moto2 teams, in het weekend van 17 t/m 19 juli in Jerez de la Frontera aanwezig zijn en in staat zijn om al deze extra kosten te kunnen dragen?  Het zal ons benieuwen.Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App