Dit zijn in 2022 de privétest circuits van de MotoGP fabrikanten

3813
dani-pedrosa
Dani Pedrosa - Official MotoGP test Jerez 2021 | foto© KTM Images

Naast de Official MotoGP testdagen voorafgaand en tijdens het seizoen hebben krijgen de zes fabrikanten uit de koningsklasse ook de gelegenheid om gedurende het seizoen privétests uit te voeren. De teams zonder concessies dienen hiervoor echter wel drie circuits aan Dorna door te geven, de enige drie circuits waarop dan gedurende het jaar getest mag worden.

De MotoGP klasse telt in 2022 zes fabrikanten, fabrikanten die een contract hebben met Dorna om uit te mogen komen in de koningsklasse. Van deze zes fabrikanten hebben er vijf, te weten Ducati, Honda, KTM, Suzuki en Yamaha geen concessies. Dit betekent niet alleen dat hun krachtbon al voor de eerste wedstrijd van het seizoen verzegeld wordt en er derhalve gedurende het seizoen niets meer aangepast mag worden, nee dit betekent ook dat men voorafgaand aan het seizoen al drie circuits aan dient te wijzen waarop men – met o.a. de betreffende MotoGP testcoureur – een privétest af mag werken. De zesde fabrikant, Aprilia heeft gezien hun staat van dienst wel concessies en hoeft zich hier derhalve nog niet aan te houden. Men kan dus ongelimiteerd gebruik maken van verschillende testcircuits, net zoals men gedurende het seizoen het motorblok gewoon door kan ontwikkelen, men per rijder meer motorblokken (negen stuks) mag gebruiken dan de rest van het startveld en maar liefst zes wildcards kan aanvragen gedurende het seizoen.Ondanks dat er momenteel nog een verplichte winterstop geldt hebben de vijf MotoGP fabrikanten inmiddels wel de drie circuits bekend gemaakt voor het komende seizoen. Opvallend hierbij is dat b.v. Jerez de la Frontera het meest gewild is en bij alle vijf fabrikanten op het lijst voorkomt. Bij alle drie Japanse fabrikanten komt Motegi voor op het lijstje terwijl de testcircuits van de Europese fabrikanten KTM en Ducati allen op Europees grondgebied te vinden zijn.

  • Ducati: Jerez, Mugello en Misano
  • Honda: Jerez, Motegi en Misano
  • KTM: Jerez, Red Bull Ring en Aragon
  • Suzuki: Jerez, Motegi en Aragon
  • Yamaha: Jerez, Motegi en Aragon
  • Aprilia: Geen beperkingen

De MotoGP testcoureurs welke voor 2022 aangetrokken zijn door de betreffende MotoGP fabrikanten zijn: Stefan Bradl (Honda), Sylvain Guintoli (Suzuki), Mika Kallio en Dani Pedrosa (KTM), Michele Pirro (Ducati), Cal Crutchlow (Yamaha) en Lorenzo Savadori (Aprilia). Naast deze namen zetten met name de Japanse fabrikanten vaak ook nog wel een Japanse coureur in als testcoureur, vandaar ook het Motegi circuit als één van de drie gekozen testcircuits.

Naast de verschillende privé testen, waar vaak geen data van worden vrijgegeven, komen de reguliere MotoGP coureurs al voor de start van het 2022 MotoGP seizoen (04 t/m 06 maart in Qatar) een aantal keren in actie tijdens de enkele pré-season testen. Onderstaand het wintertest programma.

MotoGP Shakedown-Test:

  • 31 Januari, 01-02 Februari: Sepang International Circuit, Maleisië

Official MotoGP Test:

  • 05-06 Februari: Sepang International Circuit, Maleisië
  • 11-12-13 Februari: Mandalika Street Circuit, Indonesië


Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter