Dominante Binder wint in Australië en houdt titelstrijd open, Bendsneyder 15e

243
Brad Binder (41) voor teamgenoot Jorge Martin (88) - Phillip Island Grand Prix Circuit | foto© Randy van Maasdijk

Brad Binder heeft zondag de Moto2 race op het Phillip Island Grand Prix Circuit gewonnen door van start tot finish te leiden voor Red Bull KTM Ajo teamgenoot Jorge Martin en Tom Lüthi. Alex Márquez kwam slechts als achtste over de finish waardoor de titelstrijd nog onbeslist is. NTS RW Racing GP coureur Jesko Raffin scoorde drie WK punten op de dertiende plaats, Bo Bendsneyder behaalde één punt met de vijftiende plaats.

Zondag om 13:20 uur lokale tijd, 03:20 uur Nederlandse tijd ging de Moto2 race van start op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië. Na zeer onstuimige weersomstandigheden op de zaterdag was het nu aanzienlijk rustiger op het eiland maar de temperatuur was nog steeds vrij laag met zo’n 15°C.

Alex Márquez had de eerste kans om het Moto2 kampioenschap te behalen. Hiervoor moest hij eindigden met een voorsprong van vijftig punten richting Tom Lüthi, Brad Binder, Augusto Fernández, Luca Marini en Jorge Navarro.

Ronde 1
Het was Brad Binder die vanaf de tweede plaats als beste gestart was en als leider de Doohan Corner in ging voor polesitter Jorge Navarro, Red Bull KTM Ajo teamgenoot Jorge Martin en winnaar van de laatste twee races Luca Marini.

Bij het ingaan van bocht 4 (Honda Corner) ging het echter volledig mis voor Marini en Marco Bezzecchi. Iker Lecuona, volgend seizoen rijdend in de MotoGP klasse voor het Red Bull KTM Tech 3 team, ging te laat in de remmen en tikte daardoor Marini onderuit. Bezzecchi reed daar kort achter en kon geen kant op waardoor hij ook ten val kwam. Later werd bekend dat Lecuona voor deze actie een Long Lap Penalty kreeg.

Hierdoor hadden Binder, Navarro en Martin vooraan al meteen een gat geslagen richting Alex Márquez op de vierde plaats en Tom Lüthi daar kort achter.

Ronde 3
Binder, Navarro en Martin waren de snelste coureurs op de baan en vergrootten hun voorsprong richting de naar de vierde plaats gekomen Lüthi. Thuisrijder Remy Gardner was naar de vijfde plaats opgeklommen.

Ronde 4
Bij het ingaan van de Honda Corner ging Xavi Vierge de fout in en verloor hij de voorkant van zijn Kalex bij het insturen. Hij schoof hard onderuit waardoor zijn race al vroeg ten einde kwam.

Ronde 5
Terwijl de drie coureurs vooraan wegreden leek leider in het kampioenschap Márquez problemen te hebben. De Spanjaard viel terug naar de zevende plaats en kwam terecht in het gedrang.

Ronde 8
Het was een Red Bull KTM Ajo 1-2 met Binder aan kop en teamgenoot Martin kort daarachter. Navarro leek niet in staat te zijn om het hoge tempo te volgen en kreeg bezoek van de naar voren gekomen Lüthi. Gardner reed op dat moment op de vijfde plaats met een seconde daarachter een groepje bestaande uit Márquez, Baldassarri en Manzi. NTS RW Racing GP coureur Jesko Raffin had op dat moment een keurige negende plaats in handen voor Tetsuta Nagashima in de top tien. Bo Bendsneyder had een slechte beginfase van de race en was teruggevallen naar de 22e plaats.

Ronde 10
Márquez had het lastig en werd ook gepasseerd door Stefano Manzi en Tetsuta Nagashima. De Spanjaard reed nu op de negende plaats.

Ronde 14
Het verschil tussen koploper Binder en teamgenoot Martin was nog steeds minimaal. Lüthi reed daar anderhalve seconde achter op de derde plaats terwijl Navarro daar weer anderhalve seconde achter eveneens een eenzame race reed op de vierde positie. Baldassarri was opgeklommen naar de vijfde en had Gardner samen met landgenoot Manzi daarachter verwezen naar de zevende positie. Lecuona reed op de achtste plaats voor Nagashima en de nu op de tiende plaats rijdende Márquez.

Ronde 16
Crash voor Somkiat Chantra en Dominique Aegerter. Bij het ingaan van bocht 4 (Honda Corner) ging de Thai te laat in de remmen en bombardeerde hij de Zwitser. Beide coureurs gingen onderuit maar probeerden hun weg nog te vervolgen.

Ronde 20
Er ontstond een minimale marge tussen Binder en Martin van een aantal tienden maar de strijd was nog steeds niet gestreden.

Ronde 23
Binder had een tweetal zeer snelle ronden gereden en bouwde zijn voorsprong daarmee uit naar een seconde. Martin kon het hoge tempo van zijn teamgenoot niet volgen en leek genoegen te moeten nemen met de tweede plaats. Lüthi reed een eenzame race op de derde plaats net als Navarro op de vierde plaats maar daarachter vond een interessante strijd plaats voor de vijfde positie tussen Baldassarri, Lecuona en Gardner. Daar weer achter waren Márquez en Nagashima in duel voor de achtste plaats.

Ronde 25
Binder bleef foutloos en kwam als winnaar over de streep. Het was een dominante zege voor de Zuid-Afrikaan van start tot finish en wederom wist hij de Australische Grand Prix op zijn naam te schrijven. Teamgenoot Jorge Martin behaalde zijn beste Moto2 resultaat tot dusver met een tweede plaats met Lüthi daarachter op de derde plaats waardoor het kampioenschap nog zeker niet beslist is. Polesitter Navarro kwam als vierde over de finish met daarachter Baldassarri, Gardner, Lecuona, Márquez, Manzi en Nagashima in de top tien. NTS RW Racing GP coureur Jesko Raffin scoorde drie WK punten door als dertiende over de streep te komen, Bo Bendsneyder behaalde één punt met de vijftiende plaats.

Direct na afloop van de race spraken we met Bendsneyder en vroegen hem om een eerste reactie. Beluister zijn verhaal via onderstaande audiolink:

Márquez heeft volgende week in Maleisië wederom een kans om de titel te behalen. Met een puntentotaal van 242 heeft de Spanjaard een voorsprong van 28 punten richting Lüthi (214) op de tweede plaats. Binder staat derde met 209 voor Navarro met 199 punten.