Dominante WorldSSP300 zege voor Booth-Amos, Buis vijfde in regenrace

326
Tom Booth-Amos met zijn Nederlandse teammanager Rob Vennegoor | Foto credit: Racesport.nl

Tom Booth-Amos is veruit het sterkste in de natte WorldSSP300 race op het Circuit de Barcelona-Catalunya en komt als eerste over de finish voor Samuel Di Sora en Marc Garcia. Jeffrey Buis doet met een vijfde plaats goede zaken in de titelstrijd. Koen Meuffels en Scott Deroue finishten respectievelijk als achtste en dertiende.

Voordat de eerste World Supersport 300 race plaatsvond, moest kampioenkandidaten Scott Deroue en Bahattin Sofuoglu eerst nog van start in de Last Chance Race. Het tweetal was duidelijk een maatje te groot voor de rest van het veld. Deroue won de race nipt voor Sofuoglu. Hierdoor kwalificeerden zij zich als eenendertigste en tweeëndertigste voor de hoofdraces. Tom Booth-Amos mocht vanaf pole position vertrekken voor Yuta Okaya en Paolo Grassia. Kampioenschapsleider Jeffrey Buis vertrok vanaf plaats dertien en Koen Meuffels mocht als negentiende de race op het Circuit de Barcelona-Catalunya aanvangen.

De baan was nat van de enorme regenbui die aan het einde van de World Supersport race was gevallen. De coureurs gingen dan ook van start op regenbanden. Het was droog bij de start, dus de baan zou gedurende de race over tien ronden verder gaan opdrogen, maar er waren ook donkere wolken te zien. Polesitter Booth-Amos was goed weg en pakte na de start gelijk een voorsprong. De Nederlanders wonnen ook plaatsen in de eerst ronde. Buis kwam als zevende door na de eerste ronde. Meuffels won elf plaatsen en kwam als achtste door. Deroue won nog meer plaatsen en kwam als vijftiende door.

Na twee ronden had Booth-Amos al drie seconden voorsprong op een groepje van vijf rijders die in gevecht waren om de tweede plaats. Meuffels nam de zevende plaats over van Buis. De groep voor plaats twee werd snel kleiner. Ton Kawakami moest lossen en Bruno Ieraci kwam ten val. Deroue zijn sterke opmars in de eerste ronde bleef in de eerste helft van de race steken rond de dertiende plaats. Deroue miste de aansluiting bij een grote groep die in gevecht waren voor de vijfde plaats, met daarin ook Meuffels en Buis.

Na zijn eerste pole behaalde Booth-Amos ook zijn eerste WorldSSP300 overwinning voor het Nederlandse RT-Motorsports by SKM Kawasaki team van teammanager Rob Vennegoor. De Brit had een voorsprong van ruim zes seconden op de finishlijn. Samuel Di Sora scoorde zijn eerste podiumplaats met een tweede plaats voor Marc Garcia. Mika Perez finishte als vierde. Buis reed een volwassen wedstrijd en kwam in de slotfase naar voren. Met de snelste raceronde kwam Buis als vijfde over de finish, waardoor hij zijn eerste positie in het WK verstevigde. Meuffels kwam als achtste over de finish achter EAB Ten Kate Racing rijder Victor Nunez Rodriquez, die vanaf de laatste startrij was vertrokken. De nummer drie in het kampioenschap Sofuoglu werd negende. Deroue kwam als dertiende over de finish en heeft nu een achterstand van twintig punten op Buis. Deroue heeft zeventien punten meer dan Sofuoglu in de titelstrijd.

De tweede World Supersport 300 race van zondagmiddag wordt op een ander tijdstip verreden dan gebruikelijk. De World Superbike race van zondag is een uur naar achter verschoven, zodat zij niet gelijk valt met de MotoGP wedstrijd. De World Supersport 300 klasse rijdt daarom eerder en zij beginnen zondagmiddag om 13:40 uur aan hun tweede race van het weekend.

Handige links Acerbis Catalunya Round 2020:

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.