Drama voor Jonas Folger: ‘Ik zal in 2018 niet racen in de MotoGP’

213
folger
Jonas Folger | foto© Yamaha Racing

Jonas Folger heeft een week voor de start van de eerste officiële MotoGP test in Sepang besloten om in 2018 niet in actie te komen als MotoGP coureur. De 24-jarige Duitser ondervindt nog teveel hinder van het syndroom van Gilbert, de blessure waardoor hij de laatste vier Grand Prix weekenden van 2017 ook al aan zich voorbij moest laten gaan.

Jonas Folger, die in 2017 debuteerde in de koningsklasse met het Monster Yamaha Tech3 Team, kampt al sinds de Japanse Grand Prix met gezondheidsproblemen. Nadat de oorzaak in eerste instantie niet bekend was kwam er na uitgebreid medisch onderzoek in München de diagnose dat hij leedt aan het syndroom van Gilbert – een vrijwel altijd onschuldige en niet-zeldzame erfelijke aandoening waarbij bepaalde enzymen in de lever wat minder goed werken. Ondanks dat de berichten de afgelopen tijd positief leken en het plan was om er later deze maand tijdens de eerste officiële MotoGP test van 2018 in Sepang weer bij te zijn moet de Monster Yamaha Tech3 coureur hier nu vanaf zien en het volledige 2018 seizoen aan zich voorbij laten gaan.

Folger voelt zich op dit moment niet volledig hersteld, zowel fysiek als ook mentaal. Om eerlijk te zijn voor zichzelf en richting zijn Monster Yamaha Tech3-team, nam hij zelf de harde beslissing om het volledige 2018 seizoen over te slaan om zo uiteindelijk met minder druk volledig te kunnen herstellen.

Jonas Folger: “Ik ben ontzettend verdrietig om dit te moeten vertellen, maar ik zal in 2018 niet racen in de MotoGP. Ik ben niet in staat geweest om de verbeteringen, waar ik zo op hoopte, te bewerkstelligen, en in dit stadium voel ik me niet in staat om op 100% te rijden met een MotoGP-machine. Ik wil alle betrokkenen bedanken, maar vooral het Monster Yamaha Tech3 Team, Yamaha Factory Japan, Monster Energy, HJC, IXON, Forma Boots en Rudy Project. Ik hoop op een dag terug te kunnen keren en wil u allen bedanken voor uw voortdurende steun “.

Monster Yamaha Tech3 teammanager Hervé Poncharal: “Gisteravond (dinsdag) ontving ik een telefoontje van Bob Moore, de persoonlijke manager van Jonas Folger. Ik kon niet geloven wat Bob me aan de telefoon vertelde en toen ik hoorde dat Jonas Folger heeft besloten om het gehele MotoGP-seizoen 2018 niet te gaan racen omdat hij zich mentaal en fysiek niet 100% hersteld voelt. Het is nog steeds erg moeilijk voor mij om te geloven dat hij in 2018 niet met ons gaat racen, vooral omdat hij iemand is waar ik veel vertrouwen in had en ik er zeker van was dat we dit jaar samen het hoogste niveau zouden bereiken. Ik respecteer zijn beslissing volledig, hoewel het moeilijk is om te slikken. Toch zal ik proberen een oplossing te vinden voor een vervangende coureur, iets dat zeker een zeer moeilijke missie is, want alle snelle rijders zijn al gecontracteerd. Maar zoals altijd in het racen moeten we proactief, inventief blijven en hopelijk kunnen we iemand heel gelukkig maken. Wij zullen jullie allen op de hoogte houden”.

Het afgelopen seizoen werden Kohta Nozane (Motegi), Broc Parkes (Phillip Island) en Michael van der Mark (Sepang en Valencia) opgeroepen als invallers. Wie in 2018 de vervanger van Folger zal worden binnen het Monster Yamaha Tech 3 Team is, zoals ook te lezen is in de quote van teambaas Poncharal, nog niet bekend.

Lees ook:
Grand Prix of Japan: Folger moet zich gedwongen terugtrekken
Jonas Folger lijdt aan het syndroom van Gilbert
Hervé Poncharal: ‘Het gaat de goede kant op met Jonas’