Drie Nederlanders kwalificeren zich in Valencia voor finalewedstrijden CEV Repsol

107
lagemaat
Ryan van de Lagemaat | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

Loran Faber, Ryan van de Lagemaat en Colin Velhuizen zorgen dit weekend in Valencia tijdens het finale weekend van het CEV Repsol opnieuw voor de Nederlandse inbreng. Zaterdag werden de kwalificaties verreden, in de Moto3 klasse kwalificeerden Van de Lagemaat en Faber zich als veertigste en tweeënveertigste terwijl Velthuizen in de ETC klasse de negenentwintigste rondetijd liet noteren.

Moto3
Tijdens de finalewedstrijden van het CEV Repsol staan er de afgelopen jaren steevast een groot aantal extra deelnemers op de startlijsten. Zo ook dit weekend in Valencia waar in de Moto3 klasse zich maar liefst 53 coureurs aangemeld hadden. Dit grote aantal hield in dat de kwalificaties zaterdag verdeeld over twee groepen verreden werd.Tijdens de kwalificaties konden zich de 42 snelste coureurs zich rechtstreeks plaatsen voor de twee zondag te verrijden Moto3 races. Vervolgens stond er zaterdagmiddag om 17:10 uur een sprintrace op het programma voor de niet gekwalificeerden. De eerste twee coureurs in deze wedstrijd over negen ronden konden zich vervolgens alsnog plaatsen voor de zondag te verrijden races.

Ryan van de Lagemaat werd ingedeeld in de A-groep terwijl Loran Faber zich diende te kwalificeren in de B-groep.

Van de Lagemaat kende voor zijn doen een uitstekende eerste kwalificatie. De Van de Lagemaat Racing coureur zette een snelste tijd op de klok 1’41.781, een tijd die na afloop goed bleek voor de negentiende positie op de lijst. Tijdens de tweede kwalificatie deed de Brabander er echter nog een schepje bovenop door een snelste ronde van 1’41.359, een tijd die na afloop van deze sessie goed bleek voor de achttiende plaats op de lijst. Op de samengestelde lijst na twee kwalificaties nam Van de Lagemaat de twintigste positie in. Deze positie hield tevens in dat Van de Lagemaat zich als veertigste rechtstreeks had weten te plaatsen voor de twee op zondag te verrijden wedstrijden.

Faber noteerde in de B-groep tijdens de eerste kwalificatie zaterdagmorgen een snelste rondetijd van 1’41.515, een tijd die goed was voor de twintigste rondetijd in de B-groep. Hier werd het voor de Dutch Racing coureur pijnlijk duidelijk dat dit kantje boord zou worden, het duidelijk niet goed genoeg was en er tijdens de tweede kwalificatie een schepje bovenop zou moeten om zich rechtstreeks te kwalificeren voor de race.

Gedurende de tweede kwalificatie leek het er echter lange tijd op dat deze verbetering er niet in zou zitten, echter tijdens de allerlaatste ronde perste de 14-jarige Staphorster er nog een iets snellere ronde uit. Uiteindelijk werd de tweede kwalificatie afgesloten met een snelste ronde van 1’41.485, een die goed bleek voor de negentiende rondetijd in de sessie en een eenentwintigste positie op de samengestelde lijst.

Na het samenvoegen van beide groepen bleek deze verbetering in de laatste ronde precies genoeg voor de tweeënveertigste en laatste plaats om voor rechtstreekse plaatsing in aanmerking te komen.

Uiteindelijk wisten de Spanjaard Marc Garcia – onlangs gekroond tot eerste World Supersport 300 kampioen – en de jonge Belg Sasha de Vits zich zaterdag in de namiddag alsnog via een korte Sprintrace over negen ronden te plaatsen voor de twee zondag te verrijden races.

De snelste tijd tijdens de kwalificatie kwam op naam van de Spanjaard Alfonso Lopez. De Junior Team Estrella Galicia 0,0 coureur noteerde een snelste rondetijd van 1’39.326, een tijd waarmee de jonge Spanjaard zich een week geleden als vijfde zou hebben gekwalificeerd tijdens de laatste Moto3 wedstrijd binnen het MotoGP wereldkampioenschap.

De snelle tijd bracht Lopez echter niet de pole aangezien hij na afloop samen met nog vier andere coureurs een penalty kreeg vanwege het in meer dan drie sectoren te langzaam rijden tijdens de kwalificatie. De pole ging hierdoor naar zijn landgenoot Jaime Masia gevolgd door de Italiaan Dennis Foggia en de eveneens uit Spanje afkomstige Jeremy Alcoba.

Door de vijf penalties schoof Van de Lagemaat twee plaatsen verder naar voren en kreeg Faber één startplaats in de schoot geworpen.

European Talent Cup
In deze klasse kende Colin Velthuizen een moeilijke eerste kwalificatie. De 4Holland Racing coureur noteerde een snelste ronde van 1’46.342, dit ondanks dat hij slechts zeven volledige ronden kon rijden vanwege een crash die voor een vroegtijdig einde zorgde van de sessie. De jonge Nederlander ging door deze tegenslag echter niet bij de pakken neerzitten door meteen in de tweede kwalificatie zijn eigen tijd al weer te verbeteren. Met een snelste ronde van 1’46.124 werd de tweede kwalificatie afgesloten met de zevenentwintigste plaats op de lijst. Nadat de tijden van beide kwalificatie bij elkaar gevoegd waren bleek Velthuizen zich als achtentwintigste te hebben gekwalificeerd voor de race van zondag.

Link: Volledig tijdschema en uitslagen CEV Repsol Valencia

Alles races zullen zondag opnieuw live te volgen zijn via het You Tube kanaal van het CEV Repsol via de link: You Tube CEV Repsol