Drie uit drie voor Bautista in Thailand, Van der Mark opnieuw vierde

117
Álvaro Bautista - Chang International Circuit | foto© Ducati Corse

Álvaro Bautista heeft zondag zijn zegereeks voortgezet en ook de tweede WorldSBK race op het Chang International Circuit in Thailand gewonnen. De Aruba.it Ducati coureur was opnieuw veruit het sterkst voor Jonathan Rea en Alex Lowes. Michael van der Mark finishte wederom als vierde.

Zondag om 16:00 uur lokale tijd, 10:00 uur Nederlandse tijd ging de laatste race van het weekend van start op het Chang International Circuit in Thailand. Nadat Álvaro Bautista zijn zegereeks in race 1 en de Superpole race had voortgezet had de Spanjaard ook zijn zinnen gezet op race 2 om zo zijn ongeslagen status in het WorldSBK te kunnen behouden. De omstandigheden waren wederom zeer uitdagend voor de coureurs met tropische buitentemperaturen ruim boven de 35°C. Ook had het asfalt een temperatuur van maar liefst 57°C bereikt.

Echter ontbraken er in deze tweede World Superbike race wel een aantal coureurs. De reden dat de Superpole race al na zes ronden door een rode vlagsituatie werd beëindigd was door een crash van Leon Camier en wild-card Thitipong Warokorn. Het tweetal was gecrasht ter hoogte van bocht 3 waarna beiden naar het medical centre werden gebracht en de Thai later zelfs ook nog naar het ziekenhuis. Camier had zijn knie flink verstuikt en een blessure opgelopen aan zijn rug, voor Warokorn leek het wat erger met verwondingen aan zijn borst en een hersenschudding.

Ook moest Eugene Laverty race 2 aan zich voorbij laten gaan. De Team Goeleven Ducati coureur moest zaterdag in race 1 met een snelheid van zo’n 200 km/h van zijn Panigale V4 R springen omdat de remmen het hadden begeven. De Ier bleef zelf relatief ongedeerd maar zijn machine was volledig verwoest waardoor het team, met behulp van Ducati Corse, een nieuwe machine moest bouwen. Deze was bij aanvang van de Superpole race nog niet gereed maar de monteurs hadden de Ducati voor race 2 weer aan het rijden. Echter bleek er in de ronde uit de pits richting de grid een technisch probleem te zijn waardoor Laverty ook niet kon deelnemen aan race 2.

Door het winnen van de Superpole race mocht Bautista van pole position starten voor Jonathan Rea en Alex Lowes. Michael van der Mark mocht nu vanaf de vierde positie starten, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van zijn tiende plaats na de kwalificatie.

Polesitter Álvaro Bautista kende een goede start en leidde bij het ingaan van de eerste bocht voor Jonathan Rea, Alex Lowes en Michael van der Mark. Ondanks de hoge topsnelheid van Bautista’s Ducati Panigale V4 R kon Rea in het bochtige gedeelte aanhaken en wilde hij koste wat kost het tempo van de Spanjaard onderbreken. Lowes had de derde plaats weer in handen terwijl Haslam en Van der Mark daarachter in duel waren voor plaats vier. Melandri en Davies zaten de Nederlander op zijn staart met daarachter Cortese, Sykes en Razgatlioglu in de top tien.

Toch leek het harde werk van Rea tevergeefs aangezien Bautista aan het einde van de tweede ronde al een voorsprong van een seconde had opgebouwd. Lowes reed op zijn beurt enkele tienden achter Rea met anderhalve seconde daarachter Haslam op de vierde positie. Het gevecht om de vijfde plaats werd nu gevoerd door Davies, Melandri, Van der Mark en Cortese. De vier coureurs waren verwikkeld in een hevige strijd en passeerden elkaar meerdere malen daar waar mogelijk.

In de vierde ronde kreeg de BMW S1000RR van Tom Sykes te maken met een technisch probleem waardoor zijn race ten einde kwam. Even daarvoor moest ook Tati Mercado de strijd staken waardoor er nog maar slechts veertien coureurs onderweg waren.

Aan het einde van de zesde ronde was Bautista vertrokken met een voorsprong van ruim twee seconden terwijl Rea bezoek kreeg van Lowes. Vijf seconden daarachter was Van der Mark inmiddels voorbij gegaan aan Melandri en Haslam waardoor hij de vierde positie in handen had.

Ook voor Chaz Davies kwam de race vroegtijdig ten einde, zijn Ducati Panigale V4 R kreeg te maken met technische problemen waardoor hij de strijd moest staken. Er bleven slechts dertien coureurs over op dit moment.

Halverwege de race was de marge van Bautista ruim vijf seconden richting Rea terwijl de viervoudig wereldkampioen nog steeds Lowes in zijn nek had hijgen. De Yamaha coureur kon vooralsnog geen aanval plaatsen maar hij hield zijn landgenoot nauwlettend in de gaten. Zeven seconden daarachter was Van der Mark ook nog niet verlost van Haslam en Melandri die kort achter hem reden.

Bautista bleef foutloos en kwam wederom als winnaar over de streep. Het was letterlijk een perfect weekend voor de 34-jarige Spanjaard met de snelste rondetijden in FP1, FP2, FP3, pole position in de Superpole, winst in race 1, de snelste rondetijd in de warm-up en winst in de Superpole race en race 2. Rea finishte opnieuw als tweede met Lowes die voor de derde keer dit weekend derde werd.

Michael van der Mark wist zijn rivalen achter zich te houden en opnieuw als vierde over de streep te komen voor Haslam en Melandri. Opvallend is dat de top zes dit weekend in alle drie races exact hetzelfde is. Verder eindigden Cortese, Rinaldi, Razgatlioglu en Torres deze race in de top tien.

Bautista heeft nu alle zes races tot dusver gewonnen en heeft daardoor een puntenaantal van 124 punten, 26 punten voorsprong op Jonathan Rea die in alle races tweede werd.

Het volgende WorldSBK evenement is in het weekend van 5, 6 en 7 april op MotorLand Aragón in Spanje. Meteen het daaropvolgende weekend is het hele circus op het TT Circuit Assen te bewonderen.