DSB: Hans Smees 5e tijdens druk bezochte Rilza+ Racingday.

51

Op het door 44.000 mensen bezochte gratis toegankelijke gecombineerde auto – en motorsportevenement reed Hans in een zinderende wedstrijd naar een mooie 5e plaats. Door deze prestatie is Hans ook in het klassement weer op de weg terug, hij staat weer op de 5e plaats in de stand om het kampioenschap. Na een pechvol weekend in Zolder waar Hans door een lekkende achterband niet verder kwam dan een 12e plek, kon Hans nu weer een flink aantal punten bijschrijven na een ijzersterke race.

De 4e Rilza+ Racingday was wederom groots opgezet en gratis toegankelijk waardoor weer zeer veel plubliek de weg naar het Asser circuit wist te vinden. Omdat dit weekend de auto’s en de motoren beide in actie mochten komen was het programma een beetje aangepast, s’ morgens mochten de tweewielers hun kunsten vertonen waarna in de middagpauze de baan werd omgebouwd voor de auto’s. Hierdoor moest er kort achter elkaar worden getraind wat zorgde dat er weinig veranderingen aan de motor konden worden gedaan. na de eerste tijdtraining bezette Hans een 9e plaats welke nog beter moest kunnen, in de tweede training wist Hans zijn tijd inderdaad nog met een halve seconde te verbeteren maar aangezien dat door meerdere rijders werd gedaan was bleef Hans op deze 9e plek steken. Ondanks dit toch wel tegenvallende resultaat was de stemming binnen het team goed want ondanks een Zweedse deelnemer zou het mogelijk moeten zijn verder naar voren te komen.







Zondag was het om 12 uur tijd om aan te treden, een warmup ontbrak ditmaal.
de start was redelijk te noemen, Hans verloor geen plaatsen maar een superstart was het wederom niet. Hans kwam na de eerste ronde als 10e door maar begon direct zijn opmars, binnen no time had hij het ontstane gaatje met Jaap Hoogeveen dichtgereden:

“De wedstrijd ging lekker, na de eerste ronde had ik al snel Jaap achterhaald, hij hield mij duidelijk even op waardoor het groepje met Jan Blok en Emile Litjens kon wegrijden. Toen ik jaap eenmaal had ingehaald reed ik mijn snelste ronden, ik reed vrij simpel naar Blok en Litjens toe. Inhalen zou echter moeilijker worden omdat ze beiden aan het knokken waren voor hun positie. Samen achterhaalden we zelfs Rob Filart (die naar later bleek een ontzettend valse start had gemaakt), waarna het bij het inhalen van een achterblijver misging, althans voor Jan Blok die hierdoor in de Nationale bocht ten val kwam, ik zat aan de binnenkant en kwam hierdoor goed weg. De laatste paar rondjes reed ik samen met Rob Filart die mij in de laatste ronde nog weer inhaalde maar dit maakte voor eindstand niet uit omdat hij voor zijn valse start een terechte tijdstraf had gekregen en pas als 10e werd geklasseerd.” Hans werd achter een zeer sterk rijdende Lakerveld, Jansen, Vos en een Zweedse deelnemer knap 5e.

Na deze opsteker zien we U op 31 augustus graag weer in Tolbert (Groningen) voor de volgende wedstrijd.

Namens Performance Racing Achterhoek, Hans Overmaat.