DSB: Janssen kampioen in 250cc van Nederland

304

ASSEN Ð Met nog ŽŽn ONK race voor de boeg mocht Jarno Janssen zich op het TT circuit Assen als Nederlands Kampioen laten huldigen. De ontknoping van een superspannend seizoen verliep niet zoals velen hadden gehoopt. Janssens grootste concurrent voor de titel in de kwartliterklasse, Patrick Lakerveld kwam in de tweede ronde ten val waardoor hij zich vroegtijdig uitschakelde. De PPG-Industry Yamaha coureur hield het hoofd koel op het tropisch warme Grand Prix circuit en won de race op superieure wijze voor de wederom sterk rijdende Arie Vos. Jarno Janssen mag volgend jaar de felbegeerde nummer ŽŽn op zijn kuip plakken maar of dit ook werkelijk gebeurt is zeer twijfelachtig. De 27-jarige sympathieke coureur uit Helenaveen overweegt de overstap te maken naar het supersport 600 klasse.

,,Dit is echt super, hier heb ik acht jaar op moeten wachten en eindelijk is het dan zoverÕÕ stamelde Jarno Janssen na afloop van de Race Of The Champions waarin hij totaal onverwacht maar terecht de kampioenstitel behaalde. Ondanks het feit dat Jarno Janssen wist dat zijn naaste belager Lakerveld was uitgeschakeld realiseerde de PPG-Industry-Yamaha coureur niet dat bij winst de titel al binnen was. Groot was dan ook zijn verwondering toen het hele team stond te juichen en de felicitaties van zijn monteurs, ouders, vriendin en diverse sponsoren in ontvangst mocht nemen.Dat de titelstrijd al in een vroegtijdig stadium in het voordeel van Jarno Janssen al beslist zou gaan worden hadden velen niet verwacht. Na afloop van de trainingen mocht de PPG-Industry Yamaha coureur wederom van pole vertrekken voor Arie Vos en zijn grootste concurrent voor de titel, Patrick Lakerveld.
,,Dit is een goede opsteker voor morgen waar het er hard aan toe zal gaan. We moeten allebei winnen om nog kans maken op de titel dus het zal er om gaan spannen. Maar ik heb vertrouwen in een goede afloop, Het TT circuit Assen ligt mij wel en de motorfiets loopt weer ouderwets hard. De monteurs hebben de laatste weken hard gewerkt om alles weer 100% in orde te hebben. Morgen gaan we erevoorÕÕ aldus een zelfverzekerde Jarno Janssen zaterdag na afloop van de trainingen waarin hij zag dat Lakerveld vanwege een schuiver zijn tijden niet had kunnen verbeteren.

Direct na de start nam Lakerveld het heft in handen maar schakelde zich vroegtijdig uit na een schuivertje waarna Jarno Jansen de leiding overnam met in zijn kielzog Arie Vos. De wedstrijd werd echter na vier ronden vroegtijdig stilgelegd vanwege een massale valpartij waarbij vier rijders waren betrokken.
Na de herstart was het wederom Jarno Janssen die het heft in handen nam en samen met Vos en Jan Blok streed het drietal een boeiend duel uit om de ereplaatsen welke de PPG-Industry Yamaha coureur in zijn voordeel besliste.
Na afloop van de race werd het Jarno Janssen snel duidelijk dat deze overwinning er en was met een gouden randje.
Zeer ge‘motioneerd nam de 27-jarige brabander de felicitaties in ontvangst amper beseffende dat hij de Nederlandse titel had behaald.

,,Hier heb ik lang op moeten wachten, ik ben in mijn carriˆ¬re vier keer als tweede ge‘indigd en nu eindelijk de titel. Het is gewoon enorm jammer dat Patrick is gevallen want ik had graag met hem de strijd willen aanbinden tot de laatste race. Ik wist totaal niet dat ik de titel had behaald toen ik over de finish kwam. Dat was voor mij wel en prettige verrassing. Arie Vos reed vandaag bijzonder sterk en was op het laatst nog even risky toen we in de GT bocht achterblijvers moesten passeren. Maar ik wilde vandaag perse in en dus we zijn beiden tot het uiterste gegaan voor de winst. ZoÕn overwinning is dan ook een heel mooi cadeau voor mijn monteurs, familie en sponsoren die mij dit seizoen hebben gesteundÕÕ.

Frappant detail was wel het feit dat de organisatie de kampioenskrans voor de 250cc niet bij zich hadden omdat men ook in de veronderstelling leefde dat de titel pas in de laatste ONK race zou worden beslist.

Jarno Janssen begon in 1992 met zijn motorsportcarriˆ¬re in de 50cc waarna hij twee jaar later overstapte naar de 125cc waarin hij drie keer vice Nederlands Kampioen werd. In 1998 stapte hij over naar de250cc waarin hij als tweede eindigde. Een jaar later reed hij een volledig Grand Prix 250cc seizoen om in 2001 een stapje terug te doen om deel te gaan nemen in de EK 250cc races om vervolgens in 2002 terug te keren naar het hoogste niveau in de motorsport, de GPÕs.Vanwege gebrek aan competitief materiaal in combinatie met ontoereikende financi‘le middelen binnen het team besloot Jarno Jansen halverwege het Grand Prix seizoen de WK races te be‘indigen en een eigen succesvol racing team op poten te gaan zetten.

Of Jarno Jansen volgend seizoen zijn titel zal verdedigen in de 250cc klasse blijft een vraag. Een mogelijke overstap naar de supersport 600 viertaktklasse is een van de opties voor 2004.

Teamgenoot Rob Filart was na een lange blessure weer aanwezig op het TT circuit Assen. De 29-jarige Tukker kampt momenteel nog steeds met een handblessure waaraan hij geopereerd moet worden en hierdoor voor lange tijd uit de roulatie zal zijn. Rob die aan zijn laatste seizoen bezig is, door drukke werkzaamheden in zijn auto- en taxi bedrijf kan hij sport en zaken niet meer optimaal combineren. Daarom heeft Filart, in goed overleg met het team en Jarno Jansen, besloten om aan het einde van het seizoen met de actieve motorsport te stoppen. ,,Ik heb gezegd dat ik de laatste twee ONK races zou rijden. Dat ben ik team verplicht Zij hebben het afgelopen seizoen heel veel voor mij gedaan en het is dan ook super dat Jarno hier vandaag de titel heeft behaald. Het ging het hele weekend echt boven verwachting goed. Ik had als tiende getraind en was hiermee best tevreden mee. Gezien het feit dat ik enkel races heb moeten missen en in die periode niet meer op de motorfiets heb gereden. Het was jammer dat de race vroegtijdig werd afgevlagd want ik reed op dat moment in een groepje rijders die streden om de vierde plaats. Na de herstart moest ik weer even in mijn ritme komen. Maar naarmate de wedstrijd vorderde ging het steeds beter en kon ik vrij gemakkelijk met een groepje rijders meekomen. Graag had ik weer voor de vierde plaats gegaan maar dat zat er vandaag gewoon niet in. De zesde plaats geeft mij een enorme goede voldoening. Daar had ik vooraf niet op gehooptÕÕ

De PPG-Industry-Yamaha zal tijdens de laatste ONK 250cc race, die op het Belgische circuit van Spa-Francorchamps, afscheid nemen van de motorsport die hij vanaf 1992 met veel plezier heeft gedaan. Met twee Nederlandse titels in de 125cc klasse, (1996 en 1997), 19 overwinningen in de 125cc en acht in de 250cc kan Rob Filart met gepaste trots terugkijken op zijn succesvolle motorsportcarriˆ¬re.

Uitslagen ONK 250-cc wegraces Assen:

1. JARNO JANSSEN, YAMAHA; 2 Arie Vos, Yamaha; 3. Jan Blok, Honda; 4. Hans Smees, Honda; 5. Emile Litjens Honda; 6. ROB FILART, YAMAHA; 7. Jan Roelofs, Honda; 8. Bram Appelo, Honda; 9. Mike Velthuijzen, Honda; 10. Eerwin Postma, Yamaha.

Tussenstand ONK 250-cc wegraces na 10 races:

1. JARNO JANSSEN, YAMAHA, 206 PUNTEN EN KAMPIOEN 2003; 2. Lakerveld, 196; 3. Vos, 134; 4. Hoogeveen, 99; 5. Blok, 88; 6. Smees,81; 7. Litjens, 76; 8. Velthuijzen, 64; 9. Sinke, 56; 10. ROB FILART, YAMAHA, 55. .

Eerstvolgende race: 5 oktober 2003, EK-race, Braga (P)