DSB: Team Holland tevreden over seizoen

95

Na de ÒRace of the ChampionsÓ op het TT-circuit van Assen, wordt de allerlaatste ONK wedstrijd, als mosterd na de maaltijd, verreden op het prachtige, wellicht fraaiste circuit te wereld, het Belgische Spa-Francorchamps. Helemaal mosterd na de maaltijd was het niet helemaal natuurlijk, daar in de klasse 125 cc het kampioenschap nog niet was beslist. De strijd tussen klassementsleider Jarno van der Marel en Adrie den Bekker was nog geheel open.

Net als vorig jaar was het weer in het Belgische bar koud met Õs nachts een paar graden vorst. Geen ideale omstandigheden om te racen dus. De trainingen stonden voor de heren coureurs al vroeg in de ochtend op de planning en het was met de grip van de banden dan in het begin ook als rijden op ijs. Doordat de zon in de loop van de dag toch voor aangenamer weer zorgde, wisten de meeste coureurs zich uiteindelijk toch goed te kwalificeren. Ook Team Holland coureur Branko Srdanov wist zijn draai goed te vinden op het voor hem totaal onbekende circuit in de Ardennen. Een en ander resulteerde in een prima 4e tijd en daarmee stond de jongeling op de eerste startrij, naast Jarno van Marel, Adri den Bekker en Raymond Schouten die als snelst gekwalificeerde van pole mocht vertrekken. Een goede uitgangspositie voor de race op de zondag, zeker gezien het feit dat Branko nog nooit op het Ardenner circuit had gereden.Branko had in de wedstrijd een hele goede start en wist zich op een tweede plaats te nestellen achter de snelle Schouten. Dit duurde slechts twee ronden. In de derde ronde ging hij op een zeer snel gedeelte van het circuit hard onderuit met een snelheid van 200 plus een beetje. Totaal onverwacht schoof het voorwiel weg. Later bleek dat er daar waarschijnlijk een klein oliespoor heeft gelegen. Gelukkig bleef de onfortuinlijke Srdanov glijden. Zo ook zijn racemachine die vele tientallen meters doorgleed. De schade aan mens en machine bleef daardoor beperkt tot een blauwe plek en lichte schade aan de machine. Door zijn val schoven de beide kemphanen den Bekker en van der Marel, die beide strijden om de titel, een plaatsje op. Schouten wist de winst te pakken en Jarno van der Marel nam geen risicoÕs meer en bleef zijn directe concurrent netjes volgen, wetende dat daarmee voldoende punten werden gescoord voor de zo begeerde Nationale titel, die hij dan ook behaalde.

In de klasse 250 cc, ging het louter en alleen nog om het dagsucces, daar het kampioenschap op Assen al was beslist in het voordeel van Jarno Janssen. Door zijn val op Assen kon Team Holland coureur Patrick Lakerveld , bij winst in Spa-Francorchamps op maximaal 205 punten komen en dit is slechts 1 punt tekort op Jannsen die in het seizoen 206 punten wist vergaren. Niet geheel optimaal gekwalificeerd mocht Lakerveld vanaf plaats drie vertrekken, naast Jarno Janssen en Arie Vos. In de 10 ronden die verreden moesten worden ontspon zich een spannende race tussen dit trio, die elkaar geen duimbreedte toegaven. Stuivertje wisselend van start tot finish, waarbij Lakerveld als de bekende derde hond er met het been vandoor ging. Was het eerst Arie Vos die koploper Janssen er fenomenaal uitremde in de chicane, waar ook Patrick van mee profiteerde. In de laatste haakse bocht was het Lakerveld die, minstens zo spectaculair, Arie Vos verschalkte en daarmee de winst voor zich opeiste. Zo werd een fantastisch seizoen afgesloten met de hoogste trede op het podium, met naast hem Arie Vos op plaats twee en Jarno Janssen op plaats drie.

Toch is het seizoen voor de Team Holland coureur Patrick Lakerveld nog niet geheel voorbij. Door zijn prima optreden in 2003 is hij uitgekozen om als wild-card rijder op 2 november aanstaande aan de start te mogen verschijnen bij de laatste Grand Prix 250 cc van 2003 in het Spaanse Valencia. Rijden op het allerhoogst haalbare niveau, een uitdaging van jewelste, ook voor het Hoogeveensche Team Holland. Zie hiervoor eerdere berichtgeving op deze site.

Redactie Team Holland.