DSB: Twee podiumplaatsen voor Team Holland coureurs

91

Rizla+ Racing Day , elk jaar opnieuw een top evenement boordevol auto- en motorsport van de bovenste plank. Na de TT het evenement om als coureur te kunnen schitteren voor een groot publiek. Zo ook het afgelopen weekend op het circuit van Drenthe, waar onder een stralende zon ook de races voor het Open Nederlands Kampioenschap wegraces werden verreden. Team Holland was er met de beide coureurs Patrick Lakerveld (250 cc) en Branko Srdanov (125 cc) aanwezig en er op gebrand om dit weekend topprestaties neer te zetten.

Al tijdens de voorbereiding voelde je binnen het team dat er dit weekend wellicht iets bijzonders kon gaan gebeuren. De sfeer was uitermate goed en ook de coureurs zelf zaten direct goed in hun vel. Een en ander vertaalde zich in de kwalificaties, waarbij de beide Team Holland coureurs zich op de eerste startrij wisten te positioneren. De zeer minimale verschillen in de rondetijden gaf aan, dat het wel eens spannende races konden gaan worden. Was het in de klasse 125 cc een verschil van minder dan een seconde op de eerste rij, bij de kwartliters was het verschil zelfs maar 0,2 seconde.

Zondag werden de races voor motoren al vroeg verreden en was er door het krappe tijdschema geen tijd voor een warming-up. Doordat alles in de voorbereiding op rolletjes verliep, was het vertrouwen in een goede afloop dan ook groot. De 15 jarige Zwollenaar Branko Srdanov had bij de voorgaande race in Belgi‘ reeds laten zien dat er een podiumplek aan zat te komen. Podium was dan ook de doelstelling voor deze race. Na een goede start op zijn 125 cc Aprilia waren het de eerste vier uit de kwalificatie die ook in de wedstrijd de lakens uitdeelden. Raymond Schouten kon al direct afstand nemen en zo ontstond er achter Jarno van der Marel een prachtig gevecht tussen Branko en Ronald Beitler om de laatst te verdelen podium plaats. Soms wiel aan wiel en vechtend tot aan de finish wist Branko de derde plaats, die hij al vroeg in de wedstrijd veroverde, vast te houden. Van der Marel was niet meer in te halen zodat het doel, een podiumplaats, toch was bereikt. Greep hij in Belgi‘ net naast het podium, nu was het podium de Place to Be. Met een welverdiende derde plaats was het eerste feest in het kamp van Team Holland een feit.

Tropisch weer, de eerste champagne was al ontkurkt, dus dit smaakte naar meer. Patrick Lakerveld was na alle technische malheur in Belgi‘ uit op revanche voor zijn derde plaats daar. Ook Patrick had een goede start en ging als vierde de eerste ronde in. Hij voelde dat de banden nog geen maximale grip hadden en kon toch tot zijn eigen verbazing eenvoudig de groep volgen. Toen de grip er eenmaal was gaf hij zijn Aprilia 250 echt de sporen. Niks en niemand was in staat om de ontketende Lakerveld nog te volgen. Per ronde was hij twee seconden sneller dan de directe concurrentie en op de meet was zijn voorsprong dan ook bijna 13 seconden op zijn achtervolgers Arie Vos, Jarno Janssen en de Deen Sorensen. Dit drietal vocht een geweldig gevecht uit om de tweede en derde plaats. Janssen klopte Arie Vos nipt, waardoor Arie na lange tijd op de tweede plaats te hebben gereden derde werd. Lakerveld was gek van vreugde en gaf na zijn staande wheelie op de finishlijn het publiek nog een burn-out als toegift, welke onder luid applaus door het enthousiaste publiek werd ontvangen. Ook zette Patrick met een tijd van 1.23.274 het ronderecord in de 250 cc op zijn naam.

Beide coureurs overladen na afloop hun monteurs dan ook met de complimenten. Lakerveld:ÓAlles klopte gewoon, werkelijk perfect zo als de motor was afgesteld, echt super Ó. Branko: Ò Ik heb niet vaak op zoÕn fijn afgestelde machine gereden, alles goed, vering, remmen. Enorme complimenten voor onze monteursÓ.