Dubbele British Superbike zege voor O’Halloran op Knockhill

1006
Jason O'Halloran - Knockhill | © Double Red

Jason O’Halloran heeft zondagmiddag de tweede en derde British Superbike races gewonnen op Knockhill. In beide races was de Australiër het sterkst na een flinke strijd met onder andere thuisrijder Rory Skinner en kampioenschapsleider Bradley Ray.

Nadat Bradley Ray op zaterdag de eerste race had gewonnen werden er op zondag opnieuw twee British Superbike races verreden op Knockhill in Schotland. De omstandigheden waren gunstig op het 2,1 kilometer lange circuit waardoor er weer twee spannende races plaatsvonden.

Race 2
Het was polesitter en kampioenschapsleider Bradley Ray die als leider de eerste bocht in ging voor Rich Energy OMG Yamaha teamgenoot Kyle Ryde en Rory Skinner, maar het was laatstgenoemde die aan het eind van de openingsronde het veld over de streep leidde voor Ryde, Ray, Jason O’Halloran, Lee Jackson en Storm Stacey.

Aan het einde van de vijfde ronde had Skinner al een halve seconde voorsprong op O’Halloran, die ten koste van Ryde naar de tweede plaats was gekomen. Jackson probeerde ook voorbij te gaan aan Ryde terwijl hij nu Ducati coureurs Tommy Bridewell en Josh Brookes achter zich had rijden.

Skinner en Ray hadden al een gat geslagen naar O’Halloran op de derde plaats, maar hij had op zijn beurt hetzelfde verschil naar Ryde op de vierde positie die onder grote druk kwam te staan van Jackson. De Kawasaki coureur nam in de achtste ronde zelfs de vierde plaats over van Ryde.

De safety car ging daarna de baan op vanwege een crash Storm Stacey en Leon Haslam bij de hairpin. De race werd weer hervat in ronde 13 waarna Ryan Vickers ook al snel ten val kwam. Vooraan probeerde O’Halloran het bij de hairpin aan de binnenkant van Ray, maar die reageerde snel en halverwege de race was de volgorde Skinner, Ray, O’Halloran, Jackson, Bridewell en Ryde.

In de twintigste ronde was er minder dan een halve seconde verschil tussen de top vier en Bridewell die bij Jackson probeerde aan te haken, terwijl regerend kampioen Tarran Mackenzie zich van de 29e startplaats naar de 11e plaats op de tweede McAMS Yamaha had opgewerkt.

Skinner bleef onder druk staan waarna O’Halloran in de 22e ronde de tweede plaats overnam bij het ingaan van de hairpin. Met nog vijf ronden te gaan hadden Skinner en O’Halloran iets afstand genomen met Jackson nu op de derde plaats en Ray terug op de vierde positie.

In het begin van ronde 27 nam O’Halloran voor het eerst de leiding over en hoewel Jackson een ronde later kortstondig naar de tweede plaats opschoof, vocht Skinner zich onmiddellijk terug met een agressieve maar correcte actie.

O’Halloran kwam uiteindelijk als winnaar over de finish met 0,7 seconde voorsprong naar Jackson die in de laatste ronde de lokale held en teamgenoot Skinner had weten te passeren. Ray werd vierde met daarachter Bridewell, Brookes, Danny Buchan, Glenn Irwin, Ryde en Mackenzie in de top tien.

Race 3
Het was wederom thuisrijder Rory Skinner die als leider de eerste bocht inging voor Jason O’Halloran en dat was ook de volgorde toen ze aan het eind van de eerste ronde over de streep kwamen, op de voet gevolgd door Bradley Ray, Glenn Irwin, Lee Jackson en Josh Brookes. Daarna wist Skinner zijn voorsprong al gauw uit te breiden naar 0,6 seconde.

Skinner, O’Halloran en Ray hadden in de derde ronde bijna een seconde voorsprong opgebouwd naar Irwin en aan het begin van de vierde ronde ging Ray in bocht 3 aan O’Halloran voorbij. Hierdoor kon Skinner zijn voorsprong uitbreiden naar 0,8 seconde.

De race van Skinner duurde echter niet lang meer toen hij een ronde later ten val kwam. Daarmee nam Ray de leiding over voor O’Halloran met Glenn Irwin daar 0,9 seconde acher op de derde plaats. Hij had een hele trein motoren achter zich waaronder Jackson, Brookes, Tommy Bridewell, Danny Buchan en Ray’s teamgenoot Kyle Ryde.

In de achtste ronde had Ray een halve seconde voorsprong op O’Halloran met Irwin nu 1,5 seconde verwijderd van de derde plaats. Brookes was op dit moment opgeschoven naar de vierde positie dankzij een inhaalactie op Jackson.

In ronde 11 schoof Brookes op naar de derde plaats hoewel de leiders zo’n twee seconden voorsprong hadden. Een ronde later had de Australiër een moment bij de chicane  waardoor hij terugviel naar de vijfde plaats achter Jackson en Irwin. Ray en O’Halloran bleven wegrijden van het gevecht dat achter hen plaatsvond met zes rijders om de derde plaats.

O’Halloran bleef Ray volgen en bracht het gat terug tot 0,192 secibde met nog zes ronden te gaan. In de 25e ronde sloeg hij toe bij de hairpin en opende meteen een kleine voorsprong op zijn Yamaha rivaal.

In de laatste ronden bleef O’Halloran foutloos en behaalde hij zijn tweede overwinning van de dag met een seconde voorsprong voor Ray en Jackson. Buchan werd vierde voor Bridewell en Glenn Irwin, daarachter eindigden Brookes, Tarran Mackenzie, Ryde en Tom Sykes in de top tien.

In het kampioenschap is Ray de leider met 216 punten maar is O’Halloran dichterbij gekomen met 20 punten. Jackson staat derde met 174 punten.

Nederlanders
In de tweede British Supersport race werd Jaimie van Sikkelerus achtste en Jorel Boerboom werd twintigste in de tweede National Superstock 1000 race. Kiyano Veijer kwam als vierde over de streep in de tweede British Talent Cup race en staat vooralsnog tweede in het kampioenschap.

Het volgende British Superbike evenement vindt plaats in het weekend van 22 t/m 24 juli op Brands Hatch in Engeland.