Dubbele IDM Superbike zege voor Reiterberger in Hockenheim, Bijsterbosch veertiende

1073
Markus Reiterberger | Foto credit: Damon Teerink

Markus Reiterberger heeft beide IDM Superbike races tijdens seizoensfinale in Hockenheim gewonnen. Ilya Mikhalchik kon na afloop van de tweede race zijn kampioenschap vieren. Pepijn Bijsterbosch scoorde een veertiende plaats, nadat hij in de eerste race ten val was gekomen.  

Ilya Mikhalchik wist voorafgaand aan de laatste IDM Superbike races van het seizoen 2021 op de Hockenheimring al dat de buit binnen was. Door de afwezigheid van de geblesseerde Valentin Debise was Mikhalchik qua punten niet meer in te halen, waardoor hij zich na 2018 en 2019 ook in 2021 IDM Superbike kampioen mag noemen.

Tijdens de slotraces van het seizoen mocht Florian Alt vanaf pole position vertrekken met Vladimir Leonov en Markus Reiterberger naast hem op de eerste startrij. Mikhalchik, Jan Mohr en Lukas Tulovic vormden de tweede startrij. Tulovic viel dit weekend in voor de geblesseerde Bastien Mackels bij het Nederlandse SWPN team. Pepijn Bijsterbosch was niet tevreden met zestiende tijd na de kwalificatietrainingen.

Race 1
De weeromstandigheden waren anders vergeleken met de trainingen, omdat het nu veel bewolkter was en er regen dreigde. Na de start wisten Alt, Mikhalchik, Reiterberger en Leonov zich los te rijden. Bijsterbosch had een uitstekende start en kwam als tiende door na de eerste ronde. Echter kwam Bijsterbosch werd in de tweede ronde geraakt door een andere rijder en kwam daardoor ten val, waardoor hij zijn goede begin geen vervolg kon geven. Even later zouden er veel rijders onderuit gaan over een oliespoor. Het begon met Toni Finsterbuch en vervolgens schoven er nog zo’n vijf rijders onderuit. De wedstrijd werd logischerwijs stilgelegd en zo’n twintig minuten later kwam er een herstart over tien ronden.

Mikhalchik kwam deze keer het beste weg en op dat moment druppelde het ook iets. De Oekraïner ging in de tweede ronde als leider in het Motodrom in, maar kwam op dat moment op de natte curbstones. Dit resulteerde in een flinke highsider, waarbij zijn achtervolgers hem nog maar net konden ontwijken. Vervolgens streden Reiterberger en Alt voor de winst. De race werd in de voorlaatste ronde beslist, toen Alt een foutje maakte. Reiterberger pakte zijn tweede overwinning van het seizoen. Achter Alt scoorde Leonov een podiumplaats. Luca Grunwald werd vierde. Daarachter wist gastrijder Tulovic een knappe vijfde plaats te scoren bij zijn debuutrace in de IDM Superbike voor SWPN. Een andere gastrijder, Luca Vitali, wist met zijn Honda als zesde te finishen voor Julian Puffe, Nico Thoni, Jan Buhn en Daniel Rubin.

Race 2:
Vanwege de aangepaste grid voor de tweede wedstrijd moest Reiterberger, Alt en Leonov starten vanaf de derde rij. Mikhalchik moest na zijn crash van de vierde rij starten. De voorste startrij werd gevormd door Grunwald, Tulovic en Vitali. De tweede race waren de omstandigheden lastig, omdat het af en toe wat druppelde. Reiterberger en Leonov gingen hier het beste mee om en kwamen vanaf de derde startrij al snel naar de voorste posities. Leonov wist weg te rijden, maar werd later achterhaald door Reiterberger en Grunwald. In de slotfase was Reiterberger het sterkste, waardoor hij zijn tweede zege van de dag scoorde. Grunwald wist de strijd om plaats twee van Leonov te winnen. Daarachter finishte Alt net voor kampioen Mikhalchik. Hierdoor eindigde Alt één punt voor Grunwald in het kampioenschap en mag hij zich vice-kampioen noemen. De top-tien werd compleet gemaakt door Puffe, Vitali, Jan Mohr, Thoni en Daniel Kartheininger. Bijsterbosch reed in de beginfase van de race in de top-tien, maar zakte in de tweede helft terug naar uiteindelijk een veertiende plaats. Tulovic reed op een zevende plaats, toen hij met de SWPN Yamaha onderuit ging.

Daarnaast werd er vandaag ook gereden in de IDM Supersport 600, IDM Supersport 300, IDM Zijspannen en Yamaha R3 bLU cRU Cup op de Hockenheimring. Een verslag over deze wedstrijden is te lezen in een ander artikel op Racesport.nl.Handige links IDM Hockenheimring 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Live verslag races (zaterdag)
Live verslag races (zondag)

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter