Ducati baas Claudio Domenicale: ‘Jonathan Rea en Tom Sykes onsportief’

79
rea-sykes
Jonathan Rea en Tom Sykes | foto© Kawasaki Racing

#QatarWorldSBK – Ducati CEO Claudio Domenicale heeft fel uitgehaald richting het Kawasaki duo Jonathan Rea and Tom Sykes. De Ducati baas deed zijn uitlatingen naar aanleiding van de actie tijdens de laatste ronde van World Superbike race in Qatar waarbij Rea teamgenoot Sykes voor liet gaan om zo de tweede plaats in het kampioenschap ten koste van Chaz Davies veilig te stellen.

Nadat in het eerste deel van het World Superbike seizoen Jonathan Rea en Tom Sykes oppermachtig waren en het na een aantal wedstrijden in het seizoen al bijna niet meer de vraag was of er een Kawasaki coureur kampioen zou worden maar meer wie van het tweetal met de 2016 World Superbike titel aan de haal zou gaan.

Halverwege het seizoen werd duidelijk dat Rea de beste papieren had, iets dat tijdens de voorlaatste ronde van het kampioenschap in Jerez de la Frontera ook bevestigd werd toen Rea zijn tweede opeenvolgende wereldtitel veilig wist te stellen.

De strijd om de tweede plaats daarentegen werd een ander verhaal toen bleek dat Ducati coureur Chaz Davies nagenoeg onverslaanbaar terugkeerde uit de lange zomerstop. Davies wist maar liefst de laatste zes wedstrijden van het seizoen te winnen terwijl Sykes her en der nog al eens een steekje liet vallen.

Tijdens de allerlaatste wedstrijd van het seizoen in Qatar had het er gedurende de wedstrijd dan ook alle schijn van dat Davies deze strijd in zijn voordeel leek te beslissen. Davies begon aan deze wedstrijd met een achterstand van slechts zeven punten op Sykes, deed vervolgens wat ie moest doen……gewoon winnen.

Sykes daarentegen reed gedurende de wedstrijd op de derde plaats terwijl teamgenoot Rea op de tweede plaats rijdend er alles aan deed om Davies in de slotfase van de zege af te houden. Echter toen de inmiddels al tot wereldkampioen gekroonde Kawasaki coureur in de laatste ronde inzag dat hij zijn meerdere moest erkennen in Davies en hij niet meer in staat was hem van de zege af te houden draaide Rea de gaskraan opzichtig dicht om zijn teamgenoot te laten passeren en hem de tweede plaats in de wedstrijd en in het kampioenschap te schenken. Deze actie slaagde, Sykes hield door zijn tweede plaats precies twee punten over om later op de avond tot vice-wereldkampioen gekroond te worden – als Sykes derde geworden was dan zou hij juist twee punten tekort gekomen zijn en was Davies tweede geworden in het kampioenschap.

Dat deze actie niet door iedereen gewaardeerd werd bleek als snel na afloop van de wedstrijd, dit ondanks dat Rea en Sykes in hun uitloopronde met een perfect opgevoerd theaterstuk de wereld probeerde te overtuigen dat men een fantastische prestatie had geleverd en dat men ineens weer de allergrootste vrienden waren – in het seizoen en in het heetst van de strijd gedurende het seizoen was dit vaak anders aangezien het tweetal elkaar menig keer verbaal de confrontatie opzocht in de media.

De actie bleef ook binnen de Ducati familie zeker niet onbesproken, en Ducati CEO Claudio Domenicale stak zijn teleurstelling en zijn mening over het gedrag van de twee Kawasaki coureurs dan ook niet onder stoelen of banken:

“Dit weekend was bijzonder voor ons vanwege de twee overwinningen in Qatar van Chaz Davies en zijn Ducati Panigale R. Met deze twee zeges scoorde hij maar liefst zes opeenvolgende overwinningen en mistte hij op een haar na de tweede plaats in het kampioenschap, een tweede plaats welke hij miste door een twijfelachtige actie en onsportief gedrag van zijn tegenstanders in de laatste ronde van de race op zondag.”

Rea was zich na afloop van geen kwaad bewust, de inmiddels tweevoudig World Superbike kampioen stuurde maandag dan ook wel een duidelijk Twitter bericht de wereld in: 

“If you want to go fast, go alone! If you want to go far, go together!”

 

 

Handige links Gaerne Qatar Round

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag