Ducati zegt nee tegen Viñales, Aprilia of is er een andere verrassing op komst?

15525
maverick-vinales
Maverick Viñales | foto© Yamaha Racing

Maverick Viñales heeft met zijn vroegtijdige vertrek bij Yamaha de MotoGP transfermolen behoorlijk in beweging gezet tijdens de vijf wekend durende zomerstop. Ondanks dat er onlangs tijdens de Dutch TT al de nodige geruchten waren dat het slechts een kwestie van een paar dagen zou zijn alvorens Aprilia de komst van de Spanjaard als nieuwe teamgenoot van Alex Espargaró officieel bekend zou maken is het vooralsnog akelig stil, zowel vanaf de kant van Aprilia maar ook van de kant van Viñales.

Maverick Viñales hield gedurende het weekend van de Dutch TT de gemoederen flink bezig. Na drie dagen speculeren kwam zoals verwacht het hoge woord er op maandag na afloop van de Nederlandse ronde van het MotoGP wereldkampioenschap dan toch uit. Maverick Viñales en Yamaha Racing maakten bekend dat men in goed overleg had besloten hun samenwerking aan het einde van het huidige seizoen vroegtijdig te zullen beëindigen, een jaar eerder dan in hun huidige contract vermeld stond.

Niemand twijfelde er vervolgens nog over dat zowel Yamaha als ook Viñales al een plan-B klaar hadden. Franco Morbidelli zou de plaats van Viñales in gaan nemen en in 2022 binnen het Monster Energy Yamaha MotoGP Team weer herenigd worden met zijn voormalige teamgenoot Fabio Quartararo. Viñales daarentegen zou al een overeenkomst hebben met Aprilia Racing om komend seizoen de teamgenoot te worden van Aleix Espargaró. Met name de laatste deal zou slechts een kwestie van tijd zijn alvorens er een officiële bevestiging zou komen.

Inmiddels zijn we bijna twee weken verder, maar vooralsnog is nog geen witte rook, laat staan een officiële aankondiging. Wel doken er de afgelopen tijd nieuwe geruchten op dat Viñales in de belangstelling zou staan van Ducati en hij in 2022 de teamgenoot zou worden van Luca Marini binnen het nieuwe VR46 Racing MotoGP project (Aramco Racing Team VR46).

Met name HRH Prince Abdulaziz bin Abdullah Al Saud – eigenaar van het bedrijf Tanal Entertainment Sport & Media waarmee Rossi een samenwerking is aangegaan voor zijn nieuwe MotoGP project en de partij die de komende jaren voor het benodigde budget zal zorgen – zou hierop aangedrongen hebben. De Saoedische prins zou hierop aangedrongen hebben omdat hij graag een ‘top’ rijder in zijn team wil hebben en hij de kans klein acht dat Valentino Rossi – ondanks zijn verzoek – na dit seizoen nog actief zal zijn als MotoGP coureur en dus geen team zal vormen samen met zijn halfbroer. (hier zal de komende tijd waarschijnlijk ook nog wel het nodige nieuws over naar buiten komen nadat de afgelopen dagen her en der berichten verschijnen dat Aramco in alle toonaarden ontkent een contract te hebben getekend met noch Ducati, VR46 Racing of Tanal Entertainment Sport & Media)

Inmiddels heeft Ducati bij monde van teammanager Davide Tardozzi in een gesprek met de tv-zender Sky Sport Italia echter al laten weten dat het zover niet zal komen, dit omdat men tevreden is met hun huidige rijders selectie en dat er men sowieso de voorkeur geeft aan het opleiden van jong talent en derhalve de komst van Viñales niet ziet zitten.

Nu deze deur voor Viñales definitief gesloten is rest hem niet veel anders – indien hij komend seizoen als MotoGP coureur actief wil blijven – te kiezen voor Aprilia. Of zullen er nog andere, verrassende mogelijkheden opduiken en zal de suggestie zoals we die op 1 juli al opperden op Racesport.nl (lees: Maverick Viñales zorgt voor nieuwe MotoGP stoelendans en onrustige zomerstop) bewaarheid gaan worden. Tijdens de Dutch TT hadden we onze oren en ogen namelijk goed open en zagen we Viñales een aantal keren druk en lang in gesprek met mensen van Suzuki. We konden er ons toen nauwelijks iets bij voorstellen maar inmiddels heeft Suzuki man in hart en nieren Kevin Swantz zich in een gesprek met het Duitse Speedweek laten ontvallen dat een mogelijke terugkeer van Viñales naar Suzuki zo maar eens kan gaan gebeuren. Hadden wij op de Racesport.nl redactie nog een rijdersruil met Joan Mir in gedachten. De voormalig 500cc wereldkampioen ziet echter een andere mogelijkheid, namelijk dat niet Mir na dit seizoen Suzuki zal verlaten maar Alex Rins. Volgens Schwantz zou het zo maar eens kunnen dat Viñales in 2022 de teamgenoot gaat worden van Joan Mir en dat Rins zijn carrière na dit seizoen voort gaat zetten bij Petronas Yamaha SRT.

Kortom, de MotoGP stoelendans lijkt ook in de zomerstop niet stil te staan. Waar het allemaal zal eindigen, geen idee, maar binnenkort zal er ongetwijfeld weer een stukje van de puzzel opgelost gaan worden. Stilte voor de storm misschien?


Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter