Dutch Superbike: Tessels pakt titel met dubbele zege in Assen

3256
Wayne Tessels | Foto credit: Jan Timmerman - JTS Fotografie

Wayne Tessels heeft in stijl de Dutch Superbike titel 2022 veroverd. Tijdens de IDC seizoensfinale op het TT Circuit Assen wist Tessels beide races te winnen voor zijn concurrent Toine Gierkink. Podiumplaatsen waren er voor Joris Lentfert en Markus Witte.

Zaterdag 8 oktober werd de seizoensfinale van het International Dutch Championship (IDC) verreden op het TT Circuit Assen. Voor alle raceklassen stonden er dubbel wedstrijden op het programma, zo ook in de Dutch Superbike categorie. Wayne Tessels en Toine Gierkink domineerden dit jaar in de Dutch Superbike. In alle races van 2022 eindigden beide rijders op het podium. Tessels scoorde met zeven overwinningen de meeste punten en stond voorafgaand aan de racedag 16 punten voor op Gierkink.

De Dutch Superbike klasse reed vandaag samen met de Dutch ProClass 1000, waardoor er een deelnemersveld van 43 rijders ontstond. De kwalificatie was mede door een aantal Code 60 situaties wat rommelig. Tessels wist de pole te pakken door 0.007 seconde sneller te rijden dan Gierkink. Johnny Kolk wist zich ook op de eerste startrij te kwalificeren gevolgd door Alexander Klaassen, Rik Bolt en Markus Witte.

Race 1:
Tessels pakte kopstart voor Gierkink. Het werd al snel duidelijk dat dit duo veel rapper was dan de rest van het veld. Tessels reed constant aan de leiding, maar Gierkink bleef in het achterwiel van zijn concurrent hangen. In de slotfase – toen er veel achterblijven gepasseerd moesten worden – wist Tessels zich iets los te rijden en een belangrijke overwinning te pakken. Joris Lentfert wist de strijd om de laatste podiumplaats van Klaassen te winnen. Kolk finishte als vijfde gevolgd door Kees Boekel, Witte, Roel Hoekstra, Sander Brons en Bolt. Gastrijder Jordi van der Westen werd de winnaar in de ProClass 1000 gevolgd door Leon Deckers, die daarmee als vaste rijder het volle puntentotaal pakte.

Race 2:
Tessels begon met een comfortabele voorsprong van 21 punten op Gierkink aan de slotrace van het Dutch Superbike seizoen. Ook in deze race pakte Tessels kopstart, maar wist Gierkink hem in de eerste ronde te passeren. Niks aan de hand voor Tessels, want met een tweede plaats was de titel ook binnen. Het duo reed net als in de eerste race ver weg van de concurrentie. Gierkink ging ook als leider de laatste ronde in. Tessels zette aan en deed een geslaagde inhaalactie, waardoor de Druijff Racing Kawasaki coureur met een overwinning de Dutch Superbike titel pakte. Witte won de strijd om plaats drie voor Lentfert. Klaassen werd vijfde gevolgd door Bolt, Kolk, Boekel, Marcel Zuurbier en Jeremy Gelderblom. Gastrijder Van der Westen won opnieuw in de ProClass 1000. Deze keer ging het volle puntentotaal naar Gerald Overbosch.

Tessels pakte Dutch Superbike titel 2022 met een voorsprong van 26 punten op Gierkink. Lentfert is als derde geëindigd in het klassement voor Witte, Boekel en Klaassen.

Handige links IDC Assen (9) 2022:

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?