Dutch Supersport: De Boer kampioen, dubbele winst voor Hamden in Assen

2797
Eddie de Boer | Foto credit: Jan Timmerman - JTS Fotografie

Twee keer een zevende plaats tijdens de IDC seizoensfinale was voor Eddie de Boer genoeg om de Dutch Supersport titel veilig te stellen. Selwin Hamden wist beide slotraces op het TT Circuit Assen te winnen. Podiumplaatsen waren er voor Rick Kooistra en Leon Stolte.

Zaterdag 8 oktober werd de seizoensfinale van het International Dutch Championship (IDC) verreden op het TT Circuit Assen. Voor alle raceklassen stonden er dubbel wedstrijden op het programma, zo ook in de Dutch Supersport categorie. Voorafgaand aan de racedag had Eddie de Boer de beste papieren voor de Dutch Supersport titel. De Boer had 25 punten voorsprong op de Duitser Till Belczykowski en 36 punten meer dan Louis van Wijhe. De overige maakten geen kans meer op het Dutch Supersport kampioenschap.

Tijdens de kwalificatie op zaterdagmorgen waren er nog veel natte plekken op de baan, maar werd het droge spoor gedurende de sessie steeds beter zichtbaar. De sessie werd gekenmerkt door een groot aantal crashes. Rick Kooistra en Selwin Hamden waren veruit het sterkste in deze lastige omstandigheden. Kooistra pakte de pole position voor Hamden en Leon Stolte. Van Wijhe kwam tot een vierde tijd gevolgd door kampioenschapsleider De Boer en Finn de Bruin. Belczykowski – de nummer twee in de titelstrijd – moest vanaf een achtste plek de races aanvangen.

Race 1:
Kooistra kwam het beste van de plek, maar werd aan het einde van de openingsronde gepasseerd door Hamden. Het duo wist zich ver los te rijden van de concurrentie. Kooistra kon het achterwiel van Hamden niet houden. Na tien ronden kwam Hamden als eerste over de finish, waarmee hij zijn tweede zege van 2022 pakte. Kooistra werd tweede en Stolte kwam met zestien seconden achterstand als derde over de finish. Van Wijhe werd vierde voor Belczykowski en Sander Oosterhof. De Boer werd zevende en verloor daarmee twee punten in de titelstrijd op Belczykowski. Van Wijhe maakte ondanks zijn vierde plaats geen kans meer op de titel. Sven Wind, Jim de Goede en Kay Steenbergen maakten de top-tien in de eerste race compleet.

Race 2:
De Boer begon met een voorsprong van 23 punten op Belczykowski aan de laatste race van het seizoen. De Boer nam geen onnodige risico’s en zou net als in de eerste race als zevende over de finish komen. Dit zorgde ervoor dat Eddie de Boer zich Dutch Supersport kampioen 2022 mag noemen. Om de winst ging het weer tussen Hamden en Kooistra. Het werd een spannende strijd, waarbij Hamden opnieuw de winst wist te pakken. De strijd om de derde plaats was ook spannend. Stolte wist met een beslissende actie in de GT-bocht zijn tweede podiumplaats van de dag te scoren ten koste van Belczykowski. Van Wijhe werd vijfde voor Oosterhof, De Boer, Wind, Steenbergen en De Bruin.

Achter kampioen De Boer is Belczykowski als tweede geëindigd in het Dutch Supersport kampioenschap. Door zijn dubbele overwinning is Hamden gestegen naar de derde plaats in het eindklassement. Dit ging ten koste van Van Wijhe, die als vierde is geëindigd voor Kooistra en De Bruin.Handige links IDC Assen (9) 2022:

Tijdschema en volledige uitslagen
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter