Het coronavirus houdt de wereld al enige tijd in haar greep, zo ook het MotoGP wereldkampioenschap. De eerste zes Grand Prix weekenden van dit jaar zijn inmiddels uitgesteld of verplaatst en daar lijkt het niet bij te blijven……..

Nadat in Qatar alleen de Moto3 en Moto2 klasse aan de start verschenen werden de Grand Prix weekenden in Thailand, Amerika, Argentinië, Jerez en Le Mans inmiddels ook al verplaatst of naar een andere datum later in het jaar verschoven, en dat allemaal vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Maar gezien de huidige situatie zal het hier niet bij blijven. Liet Dorna CEO Carmelo Ezpeleta tijdens een persconferentie in Qatar nog weten er alles aan te zullen doen om het seizoen te redden, het maximale aantal Grand Prix weekenden te zullen organiseren en desnoods tot in januari 2021 door te zullen gaan met het kampioenschap zingt ook de Spaanse MotoGP baas net als vele anderen inmiddels een toontje lager. Natuurlijk had niemand een pandemie als deze aan zien komen, maar op dit moment lijkt de vraag of we dit seizoen überhaupt nog wel weer zullen racen groter te worden dan de vraag wanneer en waar dit seizoen de eerste (volledige) Grand Prix georganiseerd zal worden.

Na de al reeds afgelaste Grand Prix weekenden zal de komende dagen bekend gemaakt worden dat ook de twee na Le Mans op de kalender staande evenementen in Mugello en Catalunya niet op de oorspronkelijke datum verreden zullen worden, maakt de burgemeester van het Duitse Hohenstein-Ernstthal zich zorgen over het evenement op de Sachsenring en lijkt de kans klein dat het nieuwe KymiRing circuit in Finland nog op tijd gehomologeerd zal worden begin juli, het tijdstip dat de MotoGP volgens planning sinds lange tijd weer terug zal keren naar Finland.

Dorna blijft ondanks deze berichten optimistisch, zo liet men een aantal dagen terug nog weten zich in te willen zetten voor het organiseren van een tiental Grand Prix weekenden. Niet iedereen is deze mening echter toegedaan, zo liet Ducati General Manager Paolo Ciabatti meteen na het horen van dit bericht al weten dat dit veel te voorbarig is en dat hij zich niet voor kan stellen dat er tien landen te vinden zullen zijn waar de MotoGP dit jaar nog welkom is.

Paolo Ciabatti: “Hoewel het natuurlijk niet is wat we willen, moeten we ook rekening houden met het scenario dat er in 2020 geen wereldkampioenschap zal zijn. Het zou niet verantwoord zijn om daar in de huidige situatie niet alvast over na te denken.”

Ciabatti heeft hier natuurlijk wel een punt en zegt dan ook dat we blij mogen zijn dat er vijf landen zullen zijn waar dit seizoen nog een mogelijkheid is voor het organiseren van een Grand Prix. Het organiseren van een Grand Prix is één ding, maar het reizen ernaar toe is een ander verhaal en niet zomaar vanzelfsprekend onder de huidige omstandigheden. Zo werken er tijdens een Grand Prix weekend ruim 3000 mensen in de paddock, mensen die uit alle delen van de wereld komen. Kunnen deze mensen er allemaal komen nu de geluiden steeds sterker worden dat er landen zijn die de komende maanden hun grenzen gaan sluiten.

Zo is Tsjechië voornemens haar grenzen de komende zes maanden te sluiten. (waardoor dus ook geen Tsjechische Grand Prix). Oostenrijk doet er nog een schepje bovenop, hier duiken de eerste geluiden op dat men voornemens is om de grenzen te sluiten tot op het moment dat er een vaccin is voor het coronavirus. Dit zou zo maar eens een jaar of misschien langer kunnen gaan duren en dit houdt tegelijk in dat de Oostenrijkse Grand Prix op de Red Bull Ring, die van 14 t/m 16 augustus op de kalender staat, sowieso geen doorgang zal vinden.

Het organiseren van 20 Grand Prix weekenden in 2020 lukt al niet meer, 10 Grand Prix weekenden lijkt eveneens een utopie gezien de huidige situatie en zelfs de mogelijkheid tot het organiseren van 5 Grand Prix weekenden blijft vooralsnog onzeker………

Laten we het hopen dat de situatie het toelaat en dat Dorna, de FIM en de circuits nog een mogelijkheid krijgen en vervolgens weten te vinden voor het organiseren van een aantal Grand Prix weekenden in 2020. Of het reëel is, de tijd zal het leren.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App