Eerste auto gekocht: wat moet ik allemaal regelen?

148
autoverzekering

Het kopen van je eerste auto is natuurlijk een onwijs spannende gebeurtenis. Je haalt niet gewoon vier wielen en een motorblok in huis, maar ook een symbool van vrijheid, avontuur en volwassen worden. Naast de vreugde die deze aankoop gegarandeerd met zich meebrengt, zijn er ook een aantal zaken die je moet regelen. De autoverzekering is hier een voorbeeld van.

Kenteken overschrijven
Bij de aankoop van een auto moet het voertuig nog op naam van de klant worden gezet. Als particuliere klant hoef je hier niet veel voor te doen, maar je moet wel een machtiging ondertekenen. Bij het ondertekenen van de machtiging dien je zelf aanwezig te zijn. De verkoper zal jouw legitimatie controleren. Eenmaal je de machtiging ter plaatse hebt ondertekend, hoef je niet bij de tenaamstelling te zijn. De verkoper kan de tenaamstelling dan doen op het moment dat hem of haar het beste uitkomt. Je krijgt het kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode ongeveer vijf dagen nadat het voertuig op naam is gezet. Tot veertien dagen na de tenaamstelling mag je in Nederland zonder kentekenbewijs rijden. Je hoeft dus niet te wachten op het bewijs.







Autoverzekering afsluiten
Het is verplicht om een WA-verzekering af te sluiten eenmaal je het kenteken van een auto op jouw naam hebt laten overschrijven. Een WA-verzekering kun je bij de meeste verzekeraars afsluiten. Deze autoverzekering dekt enkel de schade van anderen waarvoor jij verantwoordelijk bent. Het is er met andere woorden vooral om andere weggebruikers te beschermen. Maar ook om jou te beschermen tegen hoge schadeclaims.

Als je schade aan het eigen voertuig wil verzekeren, dien je te kiezen voor een van de twee andere verzekeringen: de WA+ Beperkt Casco of de WA+ Volledig Casco. In het eerste geval zijn bepaalde vormen van schade aan het eigen voertuig, bijvoorbeeld bij diefstal of brandschade, ook gedekt. In het tweede geval ben je nagenoeg voor alle schade aan het eigen voertuig verzekerd. Verder zijn er ook nog heel wat aanvullende verzekeringen die interessant kunnen zijn, zoals een rechtsbijstandverzekering of een schadeverzekering voor inzittenden. Jouw verzekeraar kan je hierover adviseren.

Apk-keuring regelen
Als het kenteken van de auto op jouw naam staat, heb je mogelijk een apk-goedkeuring nodig. Het apk-keuringsschema is te raadplegen op de website van de RDW. Dit is onder andere afhankelijk van het type voertuig, de brandstofsoort en de datum van de eerste toelating. Bij een dieselauto moet de eerste apk-keuring bijvoorbeeld gebeuren voordat het voertuig drie jaar is geworden. Bij een benzineauto of een elektrische auto gaat het om vier jaar.

Motorrijtuigenbelasting betalen
In Nederland moeten eigenaars van een auto motorrijtuigenbelasting betalen. Deze verplichting geldt niet alleen voor de eigenaar van een personenauto, maar ook voor de eigenaar van een bestelauto of een vrachtauto. De Belastingdienst zal de berekening maken en de rekening verzenden. Je kiest zelf hoe je de motorrijtuigenbelasting wil betalen. Dit kan niet alleen per kwartaal met een rekening, maar ook per maand met een automatische incasso. Het bedrag wordt dan rond de achtentwintigste van de maand van jouw bankrekening afgeschreven.



Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube   



       Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.