Eerste WorldSSP zege voor Sheridan Morais in Lausitz

27
lausitz
WorldSSP podium Luasitzring | foto© Racesport.nl - Tiny Kolsters

Sheridan Morais heeft zondag op de Lausitzring de WorldSSP race op zijn naam geschreven. De Zuid Afrikaan werd tot winnaar uitgeroepen nadat de wedstrijd in de voorlaatste ronde werd afgevlagd vanwege een crash van Federico Cariscasulo. Kenan Sofuoglu en Lucas Mahias mochten na afloop als tweede en derde mee naar het podium.

Vanaf zijn pole positie nam Sheridan Morais de leiding in handen, met Federico Caricasulo en Jules Cluzel in zijn kielzog. Nikki Tuuli, die op de derde plaats had gekwalificeerd, werd op de grid zes plaatsen teruggezet wegens gevaarlijk rijgedrag in de warm-up en had daardoor teveel achterstand om aan te sluiten.

Kenan Sofuoglu kende eveneens een moeilijke start en kon de aansluiting met de kopgroep niet direct vinden. Daarbij werd hij ook nog verschalkt door Lucas Mahias. Dit was van korte duur en de Turk reed het gat van een dikke seconde op eigen kracht dicht, maar kon vervolgens niet echt indruk maken op de coureurs voor hem.

Voor Rob Hartog was de wedstrijd al na één ronde voorbij nadat de Kawasaki-coureur te maken kreeg met technische problemen en daarop de pitstraat moest opzoeken. Al in de eerste bocht kwam hij in aanraking met een collega-coureur, waarop zijn clip-on afbrak.

Doordat Sofuoglu het gat met de kopgroep had dichtgereden bestond deze nou uit vijf coureurs. Morais voerde hier lange tijd het tempo aan en niemand kon een echte actie inzetten. Mahias kwam vanaf de vijfde plaats naar voren gezet en nestelde zich op de derde plaats. Daar maakte de Fransman echter een grote remfout aan het einde van het rechte stuk waardoor de Yamaha-coureur rechtdoor het gras moest. Hij kon zijn weg vervolgen en sloot zelfs weer aan bij het wiel van Sofuoglu.

Met nog drie ronden te gaan werd de strijd om de podiumplaatsen echt geopend. Sofuoglu passeerde Cluzel op het breekijzer, terwijl Caricasulo voorbij ging aan zijn merkgenoot Morais. De Zuid-Afrikaan verloor ook gelijk zijn plaats aan Sofuoglu. Mahias was op zijn beurt voorbij gekomen aan Cluzel, maar met twee plaatsen achterstand op de Turk zou hij de leiding in de titelstrijd verliezen.

Sofuoglu nam een ronde later de leiding van Caricasulo over, maar deze wilde niet toegeven. De Italiaan liet hem staan aan de buitenkant van de tweede bocht, maar verloor bij het aanremmen de grip aan de voorkant. Caricasulo crashte aan de binnenkant van de baan doordat de eerstvolgende bocht weer naar links liep schoot zijn Yamaha over de baan heen. Hierbij raakte hij zijn teamgenoot Mahias, die eveneens onderuit ging.

Caricasulo werd hard geraakt en de wedstrijdleiding besloot de wedstrijd stil te leggen met de rode vlag. Hierdoor werd de uitslag van een ronde eerder genomen. Op dat moment had Morais de leiding nog in handen en dus werd hij als winnaar uitgeroepen. Sofuoglu werd de tweede plaats toegekend en aangezien Mahias niet de aanstichter was van de rode vlag mocht hij alsnog als derde mee naar het podium. Jules Cluzel greep hierdoor net naast het rostrum.

Op grote achterstand reed Nikki Tuuli in een eenzame wedstrijd naar de vijfde plaats. Hij hield Lorenzo Zanetti, Kyle Smith en Anthony West achter zich. Wildcard-coureur Thomas Gradinger sloot een sterke wedstrijd af als negende en Luke Stapleford maakt de top tien vol. Jaimie van Sikkelerus kwam vanaf zijn dertigste startplaats goed naar voren en door enkele uitvallers kwam hij uiteindelijk tot de 22e positie.

In het kampioenschap staat Lucas Mahias door zijn podiumplaats nog altijd aan de leiding. Zijn voorsprong op Kenan Sofuoglu is echter geslonken tot één punt. Sheridan Morais staat nog altijd derde op 20 punten achterstand en Rob Hartog staat door zijn nulscore nog altijd op de 24e positie in de WK.

 

 

Handige links Prosecco DOC German Round:

Tijdschema en volledige uitslagen WorldSBK
Tijdschema en volledige uitslagen IDM
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Video