Op zaterdagmiddag heeft James Ellison de British Superbike pole weten te pakken. Op een zeer nat TT Circuit Assen wist de Brit de snelste tijd te noteren voor Leon Haslam en Christian Iddon. Waardoor hij op zondag de eerste race vooraan mag starten. Voor de Showdown-coureurs was het geen succesvolle kwalificatie, Shane Byrne, Jason O’Halloran, Jake Dixon, Peter Hickman en Josh Brookes starten allemaal van buiten de top 9. 

In het British Superbike kampioenschap wordt altijd gewerkt met drie kwalificatiesessies. Na de eerste sessie zullen de langzaamste negen coureurs afvallen en na de tweede sessie zullen er wederom negen coureurs afvallen, waardoor er uiteindelijk ook negen coureurs overblijven die het daarna in Q3 mogen uitvechten voor de pole position.

Q1
Door de vele regen op de baan waren omstandigheden nog altijd erg lastig. Dit bleek wanneer Luke Mossey en Hickman al snel onderuit gingen. Josh Elliott kon een valpartij ternauwernood voorkomen en bleef ondanks een high-sider bij het uitkomen van de Strubben zitten op zijn BMW. In de slotseconden gingen Taylor MacKenzie, Richard Cooper en Tommy Bridewell onderuit. Voor MacKenzie was het probleem het grootst aangezien de Schot al kampte met een gebroken voet.

Het was uiteindelijk Haslam die het snelst was voor Westmoreland en Iddon. Showdown-coureurs Hickman merkte meteen de gevolgen van zijn crash aangezien hij buiten de top 18 terechtkwam en zo zijn kans op een goede startplaats zag vergaan.

Q2
De regen zette nog steeds door en het was Haslam die goed uit de pits kwam. De leider in het kampioenschap nam de eerste plaats in handen maar werd snel voorbijgegaan door Linfoot, Ellison en Iddon.

Ondanks dat de coureurs meer rijtijd op de baan hadden bleek het nog steeds erg listig te zijn. Dit bleek wanneer Cooper en Byrne beide hard onderuit gingen. De 39-jarige Byrne wist zijn Ducati op te pakken en snel terug te keren naar de pitbox. Hier werden een aantal kleine reparaties uitgevoerd waarna ‘Shakey’ weer de baan werd opgestuurd, aangezien hij niet bij de eerste negen zat. In de eerste ronde, ter hoogte van de Strubben, ging Byrne wederom onderuit en waren zijn kansen verkeken.

Ook in deze sessie was het voor de Showdown-coureurs geen succes. Van alle zes was er slechts één overgebleven voor Q3: Leon Haslam. De overige coureurs, Dixon, Brookes, O’Halloran en Byrne eindigden buiten de eerste negen terwijl Hickman al eerder niet verder kon.

De snelste tijd werd in deze tweede kwalificatiesessie gezet door Haslam voor Laverty en Linfoot.

Q3
In deze derde en laatste kwalificatiesessie hadden de overgebleven negen coureurs acht minuten de tijd om te bepalen wie de pole zou pakken. Met onveranderde natte omstandigheden gingen de coureurs de baan op waarin slechts één Showndown-coureur, Leon Haslam, zich bij aan kon sluiten.

Na de eerste ronde was het meteen al Haslam die de snelste tijd op de klokken wist te zetten. Deze plaats hield de Kawasaki coureur niet lang vast aangezien de coureurs die al in hun tweede ronde zaten de Engelsman terugzetten naar de zesde plaats. Iddon had nu de eerste plaats in handen.

Het was te zien dat de BSB mannen alles op alles zetten aangezien er twee verdere valpartij waren. Laverty en Elliott gingen onderuit maar bleven ongedeerd.

In zijn laatste ronde was het Ellison die op zijn beurt de snelste ronde wist te rijden. Inmiddels waren alle coureurs langs de geblokte vlag gekomen en was alleen Haslam nog op de baan om te proberen zijn landgenoot van de troon te stoten. Het bleek echter net niet genoeg want Haslam kwam slechts 0.062 te kort op Ellison. Naast beide coureurs zal Iddon de eerste race op zondag vanaf de eerste rij starten. Op de vierde plaats was het Linfoot voor Ray, Hopkins, Elliott, Guintoli en Laverty.

De eerste British Superbike race zal op zondagmiddag om 12:15 uur beginnen. De tweede race gaat om 16:30 uur van start.

 

Handige links British Superbikes Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag