Emiliano Ercolani kroont zich tot kampioen van de Yamaha R3 bLU cRU Cup

550
emiliano-ercolani
Emiliano Ercolani | foto© Yamaha Racing

Emiliano Ercolani heeft afgelopen weekend op het Circuit de Nevers Magny-Cours de titel in de Yamaha R3 bLU cRU Cup gegrepen. De jonge Italiaan stond sinds de eerste race op het TT circuit Assen aan de leiding, al bleef het wel tot de laatste race spannend. Ercolani eindigt uiteindelijk met vier punten voorsprong op Aldi Satya Mahendria en mag zich hiermee 2023 kampioen noemen.

Het Yamaha R3 bLU cRU Cup seizoen bestond uit zes weekenden waarin er twee races verreden werden beginnend op het TT Circuit in Assen. In deze race wist Emiliano Ercolani meteen zijn eerste race te winnen voor de Spanjaard Marc Vich en Kevin Fontainha waarbij het verschil tussen deze drie mannen minder dan een tiende was. De tweede race was een compleet Braziliaans podium met Manso als winnaar voor Burr en Fonainha.Twee week later keerde het kampioenschap naar het Circuit de Barcelona-Catalunya. Met slechts 0,025 verschil wist Ercolani zijn tweede overwinning van het seizoen te behalen voor Mahendra en Joulin. In de tweede race was het verschil met 0,015 nog kleiner alleen moest Ercolani hier zijn meerdere erkennen in Manso, Fontainha werd derde. Thuisrijder Marc Vich kwam niet verder dan een zesde en vierde plaats.

Na een kleine maand pauze keerde het kampioenschap terug op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Door een penalty van 1 positie voor racewinnaar Krittapat Keankum greep Ercolani zijn derde overwinning van het jaar, Mahendra wist zijn tweede podium te behalen om vervolgens in race twee zijn eerste overwinning te pakken. Vich en Ercolani vergezelde hem op het podium.

Halverwege het seizoen ging Ercolani met een voorsprong van 35 punten op Gustavo Manso aan de leiding. Waar de Supersport300 niet op Donington Park rijdt, doet de Yamaha R3 bLU cRU Cup dit wel. Marc Vich wist hier zijn eerste overwinning te pakken voor Fontainha en Manso. In de tweede race was het Mahendra die er met de winst vandoor ging gevolgd door Ercolani en Manso.

Twee week later stond de voorlaatste ronde op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari (Imola) op het programma. Dit werd tevens het enige weekend waar een rijder zowel race 1 als race 2 wist te winnen. Mahendra domineerde tijdens dit weekend. Door een tweede plaats en een uitvalbeurt van Ercolani kwam het kampioenschap weer helemaal open te liggen. Keankum kende een sterk weekend en eindigde tweemaal op het podium, Fontainha mocht tijdens race 1 naar het podium.

Afgelopen weekend stond het finale weekend op het Circuit de Nevers Magny-Cours. Het zou een spannend slot van het seizoen worden waar Ercolani ondanks een uitvalbeurt aan het langste eind trok. Mahendra en Vich waren de laatste winnaars van het seizoen terwijl Shoma Yamane zijn eerste podium wist te behalen. Manso, Fontainha en Joulin eindigden het seizoen ook op positieve wijze door naar het podium te rijden.

Emiliano Ercolani wist dit seizoen driemaal te winnen en een totaal van zeven podiums te behalen in twaalf races en eindigt op 181 punten. Aldi Satya Mahendra wist weliswaar vijf van de laatste zeven races te winnen maar door een stroeve start kwam hij vier punten te kort voor de titel. Op de derde plek eindigde de Braziliaan Kevin Fontainha met 170 punten.

Tijdens de elfde ronde van de World Superbike op het Autódromo Internacional do Algarve staat de Superfinale op het programma. Hier komen de beste rijders uit de R3 Cups wereldwijd aan de start, hier zijn ook Nederlandse coureurs voor uitgenodigd.

Handige links Pirelli French Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag • Podium WSSP600 - #62 Stefano Manzi - ITA - Ten Kate Racing Yamaha - Yamaha YZF R6 - #11 Nicolò Bulega - ITA - Aruba.it Racing WorldSSP Team - Ducati Panigale V2 - #94 Andy Verdoïa - FRA - GMT94 Yamaha - Yamaha YZF R6
 • #62 Stefano Manzi - ITA - Ten Kate Racing Yamaha - Yamaha YZF R6 & #11 Nicolò Bulega - ITA - Aruba.it Racing WorldSSP Team - Ducati Panigale V2
 • #11 Nicolò Bulega - ITA - Aruba.it Racing WorldSSP Team - Ducati Panigale V2 & #62 Stefano Manzi - ITA - Ten Kate Racing Yamaha - Yamaha YZF R6
 • #11 Nicolò Bulega - ITA - Aruba.it Racing WorldSSP Team - Ducati Panigale V2
 • #9 Jorge Navarro - ESP - Ten Kate Racing Yamaha - Yamaha YZF R6
 • #62 Stefano Manzi - ITA - Ten Kate Racing Yamaha - Yamaha YZF R6
 • Podium WSBK - #21 Michael Rinaldi - ITA - Aruba.It Racing Ducati - Ducati Panigale V4R - #54 Toprak Razgatlioglu - TUR - Pata Yamaha with Brixx WorldSBK - Yamaha YZF R1 - #65 Jonathan Rea - GBR - Kawasaki Racing Team WorldSBK - Kawasaki ZX-10RR
 • #65 Jonathan Rea - GBR - Kawasaki Racing Team WorldSBK - Kawasaki ZX-10RR - #21 Michael Rinaldi - ITA - Aruba.It Racing Ducati - Ducati Panigale V4R
 • #21 Michael Rinaldi - ITA - Aruba.It Racing Ducati - Ducati Panigale V4R
 • #31 Garrett Gerloff - USA - Bonovo Action BMW - BMW M1000RR
 • #54 Toprak Razgatlioglu - TUR - Pata Yamaha with Brixx WorldSBK - Yamaha YZF R1
 • #21 Michael Rinaldi - ITA - Aruba.It Racing Ducati - Ducati Panigale V4R
 • #54 Toprak Razgatlioglu - TUR - Pata Yamaha with Brixx WorldSBK - Yamaha YZF R1
 • #21 Michael Rinaldi - ITA - Aruba.It Racing Ducati - Ducati Panigale V4R
 • #77 Dominique Aegerter - GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team - Yamaha YZF R1
 • #22 Alex Lowes - GBR - Kawasaki Racing Team WorldSBK - Kawasaki ZX-10RR
 • #87 Remy Gardner - AUS - GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team - Yamaha YZF R1
 • #21 Michael Rinaldi - ITA - Aruba.It Racing Ducati - Ducati Panigale V4R
 • #55 Andrea Locatelli - ITA - Pata Yamaha with Brixx WorldSBK - Yamaha YZF R1
 • #65 Jonathan Rea - GBR - Kawasaki Racing Team WorldSBK - Kawasaki ZX-10RR
 • #60 MICHAEL VAN DER MARK - NED - BMW MOTORRAD WORLDSBK TEAM - BMW M1000RR