Home MotoGP Moto3 Enea Bastianini wint Moto3 race Motul Grand Prix of Japan (update)

Enea Bastianini wint Moto3 race Motul Grand Prix of Japan (update)

180
Enea Bastianini
Enea Bastianini wint | foto© Gresini Racing

#JapaneseGP – De Moto3 race van de Motul Grand Prix of Japan is gewonnen door Enea Bastianini. De Gresini Moto3 coureur versloeg op de finish de als tweede gefinishte Brad Binder met een miniem verschil van 0,017 seconde. Hiroki Ono werd derde, Livio Loi achtste terwijl Bo Bendsneyder na een ride-through penalty als negentiende over de finish kwam.

Bij de start was het Andrea Migno die het snelst weg bij de start en als leider de eerste bocht indook voor Brad Binder en Enea Bastianini terwijl het in de tweede bocht fout ging voor Jorge Navarro, Gabriel Rodrigo en John McPhee. Dit drietal zag hun race eindigen in het gravel waarbij de net van een blessure teruggekeerde Nav

Na de eerste doorkomst was het Binder die de leiding over wist te nemen en het heft in handen nam voor Francesco Bagnaia, Bastianini  en Migno.

Livio Loi bezette de achttiende plaats terwijl Bo Bendsneyder een goede start kende vanaf de zevenentwintigste plaats op de grid door na de eerste ronde als eenentwintigste door te komen.

In de tweede ronde zag Bendsneyder een goed resultaat in rook opgaan toen de wedstrijdleiding kenbaar maakte dat zowel hij als ook Maria Herrera een jumpstart aan hun broek kregen.

Terwijl broer Brad vooraan het veld nog steeds de leiding in handen had ging het in de derde mis voor de op de negende plaats rijdende Darryn Binder.

Een ronde later kwamen de jarige Andrea Locatelli en Aron Canet ten val. Laatstgenoemde kon zijn wedstrijd weliswaar nog wel vervolgen, een goed resultaat was voor de Estrella Galicia 0,0 coureur echter wel verkeken.

Na acht ronden ontstond er een kopgroep van zes rijders met daarin de nog steeds aan de leiding rijdende Binder, Bastianini, Migno, Bagnaia, Hiroki Ono en Nicolo Bulega. Dit zestal had een voorsprong op weten te bouwen op de achtervolgende groep onder leiding van de Duitser Philipp Oettl.

De in Nederlandse dienst rijdende Loi was inmiddels opgeklommen naar de twaalfde plaats terwijl Bendsneyder na zijn ride-through penalty als vijfentwintigste doorkwam.

Nadat bekend was dat Navarro bij zijn crash in de eerste ronde een uit de kom geschoten schouder op had gelopen, Canet in de achtste ronde ten val kwam was het drama voor het Team Estrella Galicia 0,0 compleet toen Canet in de elfde ronde voor de tweede keer in deze race ten val kwam.

Met nog zes ronden te gaan voerde Binder het tempo vooraan het veld op, iets waarop alleen Bastianini een antwoord leek te hebben. Ono, Migno, Bulega en Bagnaia moesten op dat moment even passen waardoor Oettl en Fabio Giannantonio de aansluiting wisten te vinden en Loi daar even achter op dreef leek te raken en als negende doorkwam.

Bastianini gaf zich in de slotfase echter niet gewonnen, wat Binder ook probeerde de Italiaan bleef aan zijn achterwiel plakken. Halverwege de laatste ronde sloeg de Italiaan echter toe door uit de slipstream te komen van de Zuid Afrikaan. Binder probeerde het vervolgens op weg naar de finish nog wel maar Bastianini trok aan het langste eind door met een miniem verschil van 0,017 seconde als eerste de finish te passeren.

De strijd voor de laatste podiumplaats werd in de laatste ronde uitgevochten door Ono en het Sky Racing Team VR46 duo Migno en Bulega. Met nog een aantal bochten te gaan ging Migno echter in de fout door iets te vroeg op het gas te gaan met een crash tot gevolg.  Ono gaf niet op en won vervolgens het duel van Bulega die dus genoegen moest nemen met de vierde plaats.

Oettl werd keurig vijfde voor Di Giannantonio, Bagnaia en de na dit seizoen bij het RW Racing GP team vertrekkende Loi.

Fabio Quartararo en Loi’s nieuwe teamgenoot voor 2017 Joan Mir werden negende en tiende.

Bendsneyder werd ondanks zijn jumpstart en de daarbij behorende ride-through penalty als negentiende afgevlagd. Zonde, want ondanks zijn mindere kwalificatie had de Rotterdammer tijdens de warm-up zijn draai weer redelijk gevonden en waren ook zijn rondetijden in de wedstrijd zonder de jumpstart en de daarbij behorende straf goed geweest voor een klassering in de punten.

Update: Na afloop van de wedstrijd werd de als derde gefinishte Hiroki Ono door de wedstrijdleiding gediskwalificeerd en uit de uitslag gehaald. De machine van de Japanner bleek na afloop bij de technische controle onder het minimaal toegestane gewicht te zitten. Alle coureurs vanaf de tweede plaats schuiven door de kwalificatie een positie op in de uitslag.

Tussenstand kampioenschap
De reeds tot kampioen gekroonde Binder heeft na zijn tweede plaats nu 269 punten achter zijn naam staan. Bastianini (164) steeg door zijn winst ten koste van de gecrashte Navarro (143) naar de tweede plaats. Bulega en Mir bezetten met respectievelijk 126 en 123 punten de vierde en vijfde plaats.

Bendsneyder (53) bleef ondanks zijn negentiende plaats zeventiende terwijl Loi (43) steeg naar de tweeëntwintigste plaats.