Eric Granado profiteert en eist Franse MotoE-pole op

759
jasper-iwema
Jasper Iwema | foto© motogp.com

Eric Granado vertrekt zondag in Le Mans vanaf de pole tijdens de FIM Enel MotoE World Cup race in Le Mans. De Braziliaan kreeg na afloop de pole toebedeeld terwijl Miguel Pons en Matteo Ferrari als tweede en derde werden geklasseerd. Nederlander Jasper Iwema eindigde als veertiende, dit nadat ook de Drent een penalty aan zijn broek kreeg.

Een door zware regenval uitgestelde kwalificatie, een flink aantal crashes en uiteindelijk een uitslag die na afloop volledig op zijn kop werd gezet vanwege het feit dat veel coureurs hun snelste tijd ontnomen werd vanwege gele vlag situaties en Eric Granado die na afloop de E-pole toebedeeld krijgt, het is het verhaal van de zaterdagmiddag verreden E-Pole tijdens de Shark Grand Prix de France.

Het was duidelijk dat de E-Pole zaterdagmiddag in Le Mans verreden zou worden als een WET sessie. Dit betekende dat de coureurs niet één voor één de baan opgaan voor het rijden van één snelle ronde maar dat iedereen tegelijk naar buiten gaat en in twaalf minuten een snelle ronde op de klok dient te zetten.

Maar net voordat de lichten op groen zouden gaan barstte er een gigantische stortbui los. Granado was de eerste rijder die naar buiten ging, maar het was meteen duidelijk dat de omstandigheden veel te verraderlijk waren, dus werden de rode vlaggen gezwaaid. De hevige regenbuien hielden niet lang aan en na een korte vertraging waren de omstandigheden sterk verbeterd en konden de rijders de baan op voor een E-pole strijd in nat weer.

Dominique Aegerter leek aan het langste eind te trekken en werd na afloop in het parc-ferme gehuldigd als de winnaar van de E-Pole terwijl Miguel Pons als tweede werd geklasseerd en de Japanner Hikari Okubo de derde plaats toebedeeld kreeg. Ook Jasper Iwema leek in zijn tweede E-Pole en zijn allereerste in de regen goed uit de verf te komen. De Drent zag zijn naam na afloop dan ook binnen de top tien op de lijst staan.

Maar niet veel later werd alles anders, heel anders wat nagenoeg de gehele uitslag werd op zijn kop gezet vanwege de vele gele vlaggen. Een groot aantal rijders raakte hierdoor zijn snelste rondetijd kwijt, terwijl Iwema en Andre Pires ook nog eens bestraft werden voor het rijden van één ronde te veel in de kwalificatie.

Kortom, niet Aegerter maar Eric Granado kreeg hierdoor de E-Pole op zijn naam en mag hierdoor zondag vanaf de eerste plaats op de grid aan de race beginnen voor Pons, Matteo Ferrari, Xavi Cardelus en Alessandro Zaccone.

Aegerter zagen we na afloop van het boekhoudkundige rekenwerk terug op plaats zes, Okubo op plaats tien terwijl pechvogel Iwema zijn eigen naam nu pas als veertiende op de nieuwe lijst zag staan.

Racesport Liveblog
Voor meer informatie en details van de sessies gedurende de tweede dag van de Shark Grand Prix de France verwijzen we jullie graag naar het Racesport.nl Liveblog: Racesport.nl Liveblog-zaterdag.

Handige links SHARK Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter