Exclusief interview | Anthony West back on track na gitzwarte periode

4466
anthony-west
Anthony West | foto© Russell Colvin

Voormalig Moto2, 250cc Grand Prix en FIM Supersport World Championship winnaar Anthony West maakte deze week na een lange en vervelende schoring zijn langverwachte comeback als Australische Superbike coureur. Op Wakefield Park, in Goulburn, New South Wales in Australië maakte de 39-jarige Australiër zijn eerste testkilometers op de Yamaha YZF-R1 van het MotoGo Yamaha team.

Het is meer dan anderhalf jaar geleden dat Anthony West op een echte racemotor heeft gereden. De laatste keer dat West op een Superbike reed, was in juli 2019 tijdens de vierde ronde van het Braziliaans Superbike kampioenschap, voordat het rijden hem onmogelijk werd gemaakt vanwege een conflict met de FIM aangaande zijn opgelegde schorsing vanwege een positieve dopingtest en West teneer- en lamgeslagen terugkeerde naar zijn geboorteland.

Sinds zijn terugkeer naar Australië heeft West zo’n beetje niets meer gedaan, afgezien van het rijden met vrachtwagens in zijn eigen bedrijf dat hij heeft opgezet – Thirteen WEST Transport.

Sinds zijn schorsing er sinds kort opzit stapte hij eerder deze week op Wakefield Park voor het eerst weer op een motor – na al in een onbekend en niet veelzeggend lokaal raceweekend al enkele races gereden te hebben – om zich voor te bereiden op de derde ronde van Australisch Superbike-kampioenschap waar hij binnenkort zijn comeback zal gaan maken als coureur in wedstrijdverband. Russell Colvin was erbij en sprak met West, de Australiër doet in een exclusief interview zijn verhaal aan Racesport.nl, speciaal voor de Nederlandse fans die nog altijd een speciaal plekje in zijn hart hebben.

Anthony West: “Het was leuk om de afgelopen maanden een klus te doen als chauffeur en er ook nog voor betaald te krijgen. Het zijn van die kleine dingen die ik nooit eerder heb gehad. Je werkt je rot in het racen met motoren, en soms heb je sponsors die je niet betalen wat ze je beloven en zo. Het was leuk om een jaar in een vrachtwagen te rijden, een salaris te krijgen en me geen zorgen te hoeven maken over de onzekerheid van het leven in de racerij.”

Maar uiteindelijk wist West altijd al dat hij weer op een motor wilde stappen en weer wilde gaan racen. Dankzij Patrick Li, die zijn eigen Yamaha-motordealer MotoGo Yamaha heeft in Bentleigh, Victoria, 13 km ten zuidoosten van Melbourne’s CBD, zal West op één van zijn Li’s Yamaha R1’s stappen voor de resterende zes ronden van het 2021 Mi-Bike Motorcycle Insurance Australian Superbike Championship, presented by Motul (ASBK).
West, die vorige week stopte met het besturen van vrachtwagens zodat hij zich kan concentreren op het weer volledige fit worden en afvallen, was nog steeds meer dan in staat om het 2,2 km lange circuit van Wakefield Park in een nette tijd af te leggen. Zijn beste rondetijd over de twee testdagen was een 58.41. Hoewel West tevreden was met hoe de test voor hem verliep, gaf hij toe dat hij nog veel werk te doen heeft op het gebied van zijn conditie. Bovendien moet hij opnieuw leren hoe hij snel moet gaan, en moet hij het vertrouwen krijgen om hard te pushen.

Anthony West: “Ik zal zo hard mogelijk trainen om klaar te zijn voor de komende ronde van het Australische Superbike-kampioenschap. Ik weet dat ik niet 100% zal zijn. Maar ik ga gewoon proberen zo goed mogelijk te zijn voor de eerste race over een paar weken.”

West legde ook uit dat de test niet alleen bedoeld was om supersnelle rondetijden neer te zetten. De test ging er vooral om te wennen aan de snelheid en het terugkrijgen van het juiste gevoel. Elke keer dat West op de baan was, kon hij de fouten die hij maakte herstellen en naarmate de dagen vorderden steeds meer leren.

Anthony West: “Deze test stond ook in het teken van kennismaking met het MotoGo Yamaha-team en Patrick [Li]. We zijn begonnen met uit te zoeken hoe we als team goed samen kunnen werken, want het is voor ons allemaal nieuw. Dit is de eerste keer dat het team met mij samenwerkt en het is ook de eerste keer dat Patrick een leidinggevende rol heeft en niet aan het racen is, zoals hij in het verleden altijd gewend is geweest.

Met nog twee dagen te gaan voor de derde ronde van het Australisch Superbike-kampioenschap, waar hoopt West op bij de volgende ronde? Uiteindelijk is West nog steeds een racer in hart en nieren. Op de vraag waar hij tevreden mee zou zijn was zijn antwoord klip en klaar.

Anthony West: “Ik wil winnen, natuurlijk. Maar dat is in dit stadium een beetje onrealistisch. Ik zou heel blij zijn als ik in de top vijf kan eindigen, of in ieder geval niet te ver van de kopgroep kan finishen. Op dit moment weet ik nog niet waar ik zal staan tijdens de ASBK-race op Wakefield Park over een paar weken. Wat ik wel weet is dat ik erg blij ben om eindelijk weer te gaan racen en ik kan Patrick en het MotoGo Yamaha-team niet genoeg bedanken voor deze kans.”

 

Hoewel West enthousiast is om weer te gaan racen, begrijpt hij dat hij nog wat snelheid moet zien te vinden en enige achterstand in wedstrijdritme moet zien in te halen. De test verliep vrij goed voor West en zijn team, en ze zaten niet al te ver naast het tempo. Het is gewoon een kwestie van alles op elkaar afstemmen voor het raceweekend.  Volgens West is het belangrijkste wat hij nu moet doen is eerste een aantal ‘echte’ races achter de rug hebben.

Anthony West: “In je eentje rondrijden is niet hetzelfde als racen. Daar leer je het meest van. Het is verbazingwekkend hoeveel je kunt leren in een race van 20 ronden. Je kunt de hele dag 100 plus ronden rijden en dan ga je racen en dan leer je zoveel meer.”

West is geen onbekende in het Australische Superbike-kampioenschap. In 2016 viel hij in voor de geblesseerde Jamie Stauffer in het Honda Racing Team, dat toen nog bekend stond als het Crankt Protein Honda Racing. Racend op Wakefield Park eindigde hij in beide races als tweede voor zijn teamgenoot van dat weekend, Troy Herfoss.

De derde ronde van het Australisch Superbike-kampioenschap vindt plaats op Wakefield Park van 16 tot 18 april.

Met dank aan Russell Colvin.

Racesport.nl Supporter
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter