F.C.C. TSR Honda France wint dramatische 12H EWC race in Estoril

3044
foto© Honda Racing

F.C.C. TSR Honda France heeft na een spannende en dramatische race de 12H van Estoril gewonnen met coureurs Josh Hook, Yuki Takahashi en Mike Di Meglio. De WK Endurance race werd gekenmerkt door maar liefst vier teams die in leidende positie onderuit gingen of problemen kregen.

Zaterdagmorgen om 9:00 uur plaatselijke tijd ging de 12 uur van Estoril van start, de tweede race van het WK Endurance kampioenschap 2021. De race stond in de eerste helft in het teken van teams die in leidende positie onderuit gingen. In de beginfase wist het BMW Motorrad World Endurance Team met teammanager Werner Daemen de leiding te pakken. Nadat Xavi Fores en Markus Reiterberger een goede stint hadden gereden ging Kenny Foray voor het team onderuit. De leiding werd overgenomen door regerend kampioen Yoshimura SERT Motul team. Echter niet voor lang, want Sylvain Guintoli schoof met zijn Suzuki ook onderuit. In de tweede helft van de race zou zijn teamgenoot Xavier Simeon nogmaals crashen. De leiding werd overgenomen voor polesitter YART met rijders Niccolo Canepa, Marvin Fritz en Karel Hanika. Na zo’n zeven uur gereden te hebben ging ook Canepa rijdend in eerste positie onderuit.

Nadat het topteam van BMW, Suzuki en Yamaha onderuit waren gegaan, ging vervolgens de strijd tussen een Kawasaki en Honda team. Webike SRC Kawasaki France Trickstar ging lang aan de leiding op de voet gevolgd door F.C.C. TSR Honda France, totdat het Kawasaki team met Erwan Nigon op de motor zonder brandstof kwam te staan. F.C.C. TSR Honda France met coureurs Josh Hook, Yuki Takahashi en Mike Di Meglio maakten vervolgens geen fouten en wonnen de WK Endurance race met bijna twee ronden voorsprong. Daarachter was het nog zeer spannend voor plaats twee. Met nog slechts een kwartier te gaan reed het Yamaha team VRD Igol Experiences met Florian Alt, Florian Marino en Nicolas Terol nog op plaats twee, maar zij zouden het podium niet halen. Eerst kwam Webike SRC Kawasaki France Trickstar voorbij, nadat ze hun brandstof issue snel hadden weten op te lossen. Het Kawasaki team met Jeremy Guarnoni, David Checa en Nigon werden daardoor toch nog tweede. VRD Igol Experiences met Marino op de Yamaha kwam in de slotminuten nog even buiten de baan, waardoor ze ook hun derde plaats verloren. Het BMW Motorrad World Endurance Team leverde een geweldige prestatie, door na een vroege crash en enorme tijdverlies toch nog op slechts een seconde van de nummers twee als derde te finishen. Hierdoor mochten Fores, Reiterberger en Foray toch nog naar het podium.

Voor de Belg Loris Cresson werd de 12uur van Estoril ook een groot succes. Samen met Jonathan Hardt en Julien Pilot werd Cresson onder de teamnaam BMRT 3D Maxxess Nevers eerste in de Superstock klasse, door als zesde overall de finishlijn te passeren. Voor de Nederlanders Wayne Tessels en Nigel Walraven verliep de race minder naar wens. Walraven was op het laatste moment ingevallen bij Team LRP Poland als vervanger van de geblesseerd geraakte Dominik Vincon. Voor Walraven was de BMW nieuw, maar samen met Stefan Kerschbaumer en Thomas Gradinger begonnen zij sterk aan de race. In het slot van Walraven’s eerste stint kwam hij onschuldig ten val. Even later kwam ook Kerschbaumer ten val over de voorkant van de BMW. De pech was nog niet voorbij, want Walraven crashte in zijn tweede stint opnieuw, waarbij hij zijn pijnlijke schouder opnieuw bezeerde. Bij alle drie de crashes kon de motor weer snel worden opgepakt en gerepareerd, waardoor Team LRP Poland toch nog als zestiende de race kon beëindigen.

Tessels kwam samen met teamgenoten Chris Leesch en Grégory Fastré uit voor RAC41 ChromeBurner in de Superstock klasse. In de beginfase streed het Franse Honda team tussen plaats vier en zes in hun categorie, waarbij het podium binnen bereik was. Even later begonnen de problemen. Eerst was er een lekke radiateur, door een steeninslag, die zorgde dat ze twaalf minuten verloren en later kregen zij ook nog brandstofproblemen. Hierdoor was de kans voor Tessels en zijn teamgenoten verkeken op een goed resultaat. RAC41 ChromeBurner eindigde uiteindelijk als veertiende in de Superstock klasse en zesentwintigste overall.

Handige links FIM EWC Estoril  2021:

Tijdschema en volledige uitslagen


Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter