Fabio Quartararo (P13): “Het is triest, ik had gewoon geen kracht meer”

0
fabio-quartararo
Een teleurgestelde Fabio Quartararo | foto© Yamaha Racing

Fabio Quartararo zal zijn MotoGP race van de Gran Premio Red Bull de España niet snel vergeten. Na een flitsende start ging het zondagmiddag aan de leiding rijdend flink mis met als gevolg een teleurstellende dertiende plaats op de finish: Een pijnlijke en verkrampte onderarm zorgden na afloop dan ook voor een extreem teleurgestelde en gefrustreerde Fransman.

Fabio Quartararo domineerde dit weekend in nagenoeg elke sessie en wist zaterdag op Circuito de Jerez-Angel Nieto de MotoGP pole voor zich op te eisen tijdens het vierde Grand Prix weekend van het seizoen. De Fransman was dan zondagmiddag ook de grote favoriet voor de zege tijdens de Gran Premio Red Bull de España.

Na een voorzichtige start vanaf de pole wist de Fransman al snel zijn weg naar voren te vinden en leek hij vervolgens aan de leiding rijdend de race onder controle te hebben. Met nog ongeveer een derde deel van de vijfentwintig ronden tellende race te gaan zakte zijn tempo plotseling. In eerste instantie werd er nog gedacht dat de Monster Energy Yamaha MotoGP Team coureur in het begin van de race te veel van zijn banden had gevergd, niets bleek echter minder waar want pijnlijke en verkrampte onderarmen bleken de oorzaak te zijn van zijn terugval welke uiteindelijk resulteerde in een teleurstellende dertiende plaats op de finish.

Na afloop tijdens de media debrief deed een zwaar teleurgestelde Quartararo zijn verhaal en gaf hij tekst en uitleg over zijn teleurstellend optreden.

Fabio Quartararo: “Het is heel triest, ik voelde me erg goed en kon het veld gemakkelijk controleren. Het is zo teleurstellend voor mij. Toen had ik gewoon geen kracht meer in mijn armen. Maar ik vocht nog steeds tot het einde, ook al waren het maar drie punten op de finish. Dat neem ik tenminste mee. Ik heb geen idee wat we kunnen doen. Mijn brein werkt nu niet, ik denk op dit moment nog veel te hard na. Mijn manager en mijn beste vriend zijn op zoek naar een oplossing. Vorig jaar was het in Portimão echt verschrikkelijk, deze keer had ik daar geen problemen. In Jerez ging het in 2020 erg makkelijk, nu ineens heb ik een probleem. Het was altijd geweldig in Jerez. Maar toen ik een seconde voorsprong had, kwamen de krampen. Ik had geen kracht meer. Ik heb er daarna ongeveer zes ronden tegen gevochten. Maar toen was het voor mij te gevaarlijk om op deze manier nog een halve raceafstand te rijden. Ik wist echter dat elk punt belangrijk kan zijn voor het kampioenschap.
Ik bleef kalm in het begin van de race. Ik wist van mezelf dat ik de snelste coureur op de baan was. Dus ik voelde geen enkele stress, zelfs niet tegen de Ducati. Ik kon in de laatste bocht voor start en finish ronde na ronde iemand inhalen. Alles aan dit weekend was eigenlijk positief voor mij, alleen niet het ding over de krampen vanaf ongeveer het midden van de race. Ik voelde me heel goed op de motor.”

Door zijn dertiende plaats is Quartararo wel zijn leidende positie in de tussenstand van het kampioenschap kwijtgeraakt. Er is echter nog geen man overboord, Francesco Bagnaia gaat nu namelijk aan de leiding met 66 gescoorde WK punten terwijl Quartararo met 64 punten nu de tweede plaats inneemt terwijl zijn teamgenoot Maverick Viñales met 14 punten minder de derde plaats bezet.

Quartararo niet de enige
Quartararo is echter niet de enige coureur die kampt met een onderarm blessure (opgepompte onderarmen), ook Jack Miller en Iker Lecuona kregen er dit seizoen al mee te maken. Beiden lieten zich meteen na de races in Qatar opereren – iets dat Quartararo in het verleden overigens ook al eens deed – terwijl Nederlander Bo Bendsneyder ook al sinds de eerste race van het seizoen klaagt over hetzelfde euvel.

Racesport.nl Liveblog
Voor een uitgebreider verslag en meer details van de zondag verreden warm-up sessies en races van de Gran Premio Red Bull de España verwijzen we jullie naar het Racesport.nl Liveblog: Racesport.nl Liveblog – zondag

Handige links Gran Premio Red Bull de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter