Fabio Quartararo kwalificeerde zich zaterdag op Motorland Aragon als zesde voor de zondagmiddag te verrijden MotoGP race van de Gran Premio Liqui Moly de Teruel. De Fransman was hier vanzelfsprekend niet helemaal tevreden mee en ziet zichzelf zondag ook nog niet als één van de favorieten voor de zege: “Voor deze ene race zou ik blij zijn als Taka wint.”

Fabio Quartararo en het Motorland Aragon circuit zijn nog steeds geen vriendjes. De zaken verlopen ook dit weekend nog niet naar wens voor de jonge Fransman. Het tempo is nog steeds niet wat het zijn moet en ook voor de race van zondag denk de Petronas Yamaha SRT coureur – die vanaf de zesde plaats op de grid aan de race moet beginnen – een paar tienden van een seconde per ronde te kort te komen om mee te kunnen doen voor een top vijf klassering.

De gedachten van de Yamaha coureur zijn momenteel dan ook meer bij het verdedigen of verbeteren van zijn tweede positie in de tussenstand van het kampioenschap dan bij het winnen van de race. Daarbij ziet Quartararo Joan Mir, Maverick Viñales en Andrea Dovizioso als zijn belangrijkste rivalen, en laat er nu slechts één van deze drie coureurs voor hem staan op de grid.

Fabio Quartararo: “Voor deze ene race zou ik blij zijn als Taka hier morgen wint. Omdat onze belangrijkste tegenstanders op dit moment Joan, Maverick en Dovi zijn. Voor mij is dit circuit niet het meest ideale circuit, een circuit waar ik in twee weken tijd nooit echt het gevoel heb weten te vinden. Ik moet mijn best doen, maar we weten dat ik me een stuk beter voel in Valencia. Ik weet niet waarom ik het juiste tempo hier niet kan rijden. Taka kan hier na zondagmiddag daarentegen zo maar eens één van de titelkandidaat zijn, want hoewel hij niet degene is met de best behaalde resultaten, is hij absoluut de meest constante dit seizoen. En hij wordt steeds sneller, in elke Grand Prix. We moeten hem niet onderschatten en zeker in de gaten blijven houden.”

Maar Alex Rins dan, de winnaar van het afgelopen weekend in Aragon kwalificeerde zich op de eerste startrij, de Suzuki coureur zou zondag zomaar eens zijn tweede MotoGP zege op rij kunnen gaan scoren, helemaal na deze goede uitgangspositie. De Suzuki coureur bedankte daarbij na afloop van de kwalificatie de Fransman voor een perfecte slipstream op weg naar zijn derde rondetijd.

Fabio Quartararo: “Dat was gewoon toeval. Ik zag dat hij achter me zat. Hij is geen echte kanshebber voor de titel, als hij voor mij kan eindigen in de race dan is dat alleen maar beter.”

Terug naar de kwalificatie, met een zesde startplaats en een start vanaf de tweede rij is er toch nog geen man overboord.

Fabio Quartararo: “De kwalificatie was gewoon moeilijk omdat we dit weekend veel veranderingen aan de motor hebben aangebracht. Dat was wel positief voor ons tempo, maar het was maar een klein beetje en het was niet heel goed voor de kwalificatie waar het aankomt op die ene snelle ronde. Ik had simpelweg niet het juiste gevoel. Ons tempo is zeker nog niet fantastisch, maar het is ook niet zo dat we erg ver weg zijn. Ik reed een 1’48,7 met een band die er al 13 ronden op had zitten. Ik denk dat we twee tienden per ronde te kort komen om voor de top vijf te kunnen vechten in de race. Ik hoop nog steeds dat we dat misschien nog kunnen vinden, dit omdat ik weet waar ik me moet zien te verbeteren: alles lijkt oké, maar twee bochten zijn echt slecht. We moeten iets vinden, maar het is niet zo eenvoudig, want we hebben het sinds de vorige week geprobeerd en we zijn niet echt beter geworden. Maar in de race voel je je altijd wat beter achter de andere coureurs. Het probleem met de bandenspanning lijkt opgelost, daar ben ik best tevreden over. Maar goed, Motorland Aragon is een circuit waar ik dus veel moeite mee heb, ook vorig jaar al. Ik kan dan ook niet wachten om in Valencia te gaan rijden.”

Met name in de langere bochten lijken de problemen voor Quartararo het grootst, de bochten 10 en 16 en 17. Maar dit seizoen lijkt elke race een verrassing, de grote vraag zaterdagmiddag na afloop van de media debrief met de jonge Fransman is echter, speelt de Petronas Yamaha SRT-coureur verstoppertje of zijn de genoemde problemen echt zo groot als de huidige nummer twee in het kampioenschap ons wil doen geloven. We gaan het zien zondagmiddag…..

Handige links Gran Premio Liqui Moly de Teruel 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagBent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App