Fernández pakt Moto3 pole voor Grand Prix van Emilia Romagna

13
Raúl Fernández - Misano World Circuit Marco Simoncelli | foto© Red Bull KTM Ajo

Raúl Fernández heeft zaterdagmiddag voor de derde keer in 2020 pole position behaald in de Moto3 klasse. In de tweede kwalificatiesessie op het Misano World Circuit Marco Simoncelli was de Spanjaard het snelst voor Tony Arbolino en Andrea Migno.

Zaterdagmiddag om 12:45 uur, tien minuten later dan gepland vanwege een uitlopende MotoE kwalificatie, ging de kwalificatie voor de Moto3 klasse van start op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Met een buitentemperatuur van 27°C en een asfalttemperatuur van 38°C waren de omstandigheden zeer gunstig op het Italiaanse circuit.

Q1
De coureurs die na de drie vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden gingen van start in deze eerste kwalificatiesessie waarbij de vier snelste coureurs uiteindelijk verder mochten naar Q2 om daar mee te strijden voor pole position.

Ondanks dat er maar 15 minuten op de klok stonden hadden de coureurs geen haast om de baan op te gaan. Het gros van de coureurs zat de eerste vijf minuten nog in de pitbox waarbij er vooral gewacht werd op de snellere coureurs. Afgelopen weekend zijn er heel penalty’s uitgedeeld (slechts vier coureurs kwamen weg zonder penalty) dus was het zaak om niet te langzaam te rijden.

De coureurs hadden dus 15 minuten de tijd in deze sessie om een snelle rondetijd te rijden maar wederom viel de beslissing pas in de allerlaatste seconden. Deniz Öncü reed een spectaculaire ronde waarbij hij een groot aantal coureurs moest passeren. Met een 1’42.223 was de Red Bull KTM Tech 3 coureur het snelst voor Tony Arbolino, Kaito Toba en Filip Salac waardoor deze vier coureurs verder mochten naar Q2.

Gabriel Rodrigo noteerde de vijfde rondetijd in deze Q1 sessie waardoor hij zondagochtend vanaf de negentiende plaats zal moeten starten. Ook John McPhee, momenteel tweede in het Moto3 kampioenschap, zal een flinke klus voor zich hebben aangezien hij niet verder dan de zesde tijd in deze sessie kwam en dus moet starten vanaf P20. Daarachter eindigden Darryn Binder, Niccolò Antonelli, Alonso López en Riccardo Rossi in de top tien.

Q2
De achttien snelste Moto3 coureurs gingen vervolgens in de 15 minuten durende tweede kwalificatiesessie de strijd aan voor pole position. Ook nu bleven de coureurs lang wachten in hun pitbox omdat niemand voorop wilde rijden. Pas toen de eerste coureur besloot om de baan op te gaan volgde de rest meteen in de hoop om gebruik te kunnen maken van de slipstream.

Onder andere leider in het kampioenschap Albert Arenas was één van de coureurs die gevolgd werd, de Spanjaard was zichtbaar niet erg te spreken over het gedrag van zijn collega’s.

Uiteindelijk wist Raúl Fernández zijn ronde goed te timen en behaalde hij zijn derde pole position van het jaar met een 1’41.705. Tony Arbolino kwalificeerde zich als tweede met Andrea Migno daarachter op de derde plaats. Leider in het kampioenschap Albert Arenas klokte uiteindelijk de vierde rondetijd met daarachter Celestino Vietti, Romano Fenati, Kaito Toba, Tatsuki Suzuki, Jaume Masià en Jeremy Alcoba in de top tien.

Een flinke crash was er in de slotfase nog voor Tatsuki Suzuki, bij het uitkomen van bocht 4 (Rio) kwam de Japanner door middel van een flinke high-sider ten val.

UPDATE (14:30): Tatsuki Suzuki heeft bij de crash zijn pols gebroken en komt dit weekend niet meer in actie. Ook zal het lastig zijn om volgend weekend op het Circuit de Barcelona-Catalunya weer fit te zijn dus is de kans groot dat één van de Sic58 Squadra Corse junior coureurs (uit het CIV of CEV Junior World Championship) de Japanner zal vervangen.

De Moto3 race op het Misano World Circuit Marco Simoncelli over 23 ronden gaat zondagochtend om 11:00 uur van start.

 

Handige links Gran Premio TISSOT dell’Emilia Romagna e della Riviera di Rimini 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagBent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App