Fernández wint chaotische Moto2 race in Assen, titelconcurrenten crashen

36
Brad Binder, racewinnaar Augusto Fernández en Luca Marini - TT Circuit Assen | foto© Nico Schneider

Augusto Fernández heeft zondagmiddag de spectaculaire Moto2 race gewonnen op het TT Circuit Assen. De Spanjaard profiteerde optimaal van valpartijen voor hem en behaalde zijn eerste Grand Prix zege voor KTM coureur Brad Binder en Luca Marini. Bo Bendsneyder kwam niet aan de finish vanwege een hachelijk crash in de tweede ronde. 

Zondagmiddag om 12:20 uur ging de Moto2 race van start op het TT Circuit Assen. De zon scheen nog steeds fel boven het Drentse circuit maar inmiddels was er enige bewolking ontstaan. Het waaide nog steeds behoorlijk in zuidelijke richting waardoor de coureurs op de Veenslang de wind tegen hadden. Wat betreft banden reden alle coureurs met dezelfde soft-compound achterband en kozen zes coureurs voor de medium-compound voorband, de rest reed op de zachte voorband.

Ronde 1
Brad Binder startte het best en ging als leider de Haarbocht in voor Xavi Vierge en polesitter Remy Gardner. Leider in het kampioenschap Alex Márquez nam de vierde plaats in handen voor Tom Lüthi, Fabio Di Giannantonio, Sam Lowes, Enea Bastianini, Luca Marini en Andrea Locatelli in de top tien. Nederlander Bo Bendsneyder wist meteen al een aantal plaatsen goed te maken en steeg naar de 21e positie.

Binder probeerde meteen een hoog tempo neer te leggen terwijl Vierge en Gardner streden voor de tweede plaats. Márquez had in de Strubben geprobeerd om voorbij te gaan aan Gardner maar werd toch weer terugverwezen naar P4.

Ronde 2
Voor het eerst dit jaar reed er dus een KTM aan de leiding. Gardner had afgerekend met Vierge en reed al gauw naar het achterwiel van Binder.

Het ging volledig mis voor Bo Bendsneyder. Ter hoogte van de Ruskenhoek verloor de Nederlander de voorkant van zijn NTS machine en schoof hij met hoge snelheid onderuit. Zijn machine raakte Simone Corsi waardoor het ook einde race was voor de Italiaan.

Later bleek dat de Rotterdammer op de Strubben geraakt werd door Jake Dixon en daardoor de protector van de remhendel verbogen werd. Bendsneyder probeerde deze nog recht te buigen maar bij het ingaan van de Ruskenhoek werd hij op de remhendel geraakt waardoor het voorwiel blokkeerde en hij met hoge snelheid onderuit ging.

Ronde 4
Binder reed nog steeds aan kop maar de Zuid-Afrikaan werd onder druk gezet door Lowes. De Brit bereidde zijn inhaalactie knap voor door in de Ossenbroeken de wijde lijn te nemen waardoor hij in de Strubben aan de binnenkant zat. De Federal Oil Gresini coureur nam kortstondig de koppositie over maar Binder wist bij het ingaan van de Ruskenhoek alweer te counteren. Hierdoor wisten Vierge, Fernández, Márquez, Lüthi en Gardner de aansluiting te vinden.

Ronde 6
Binder wist enkele tienden los te rijden van Lowes terwijl de Brit flink onder druk werd gezet door de achtervolgende coureurs. Vierge had de derde plaats in handen voor Fernández, Márquez, Lüthi, Gardner en Martin. Deze acht coureurs waren slechts een seconde van elkaar verwijderd.

Jonas Folger ging de fout in bij het ingaan van de Geert Timmer chicane waardoor hij door de grindbak moest. De Duitser viel hierdoor terug naar de laatste plaats.

Ronde 8
Hoezeer Binder het ook probeerde, hij kon niet wegrijden van de concurrentie. Fernández had de tweede plaats overgenomen van Lowes en reed naar het achterwiel van de KTM coureur terwijl daarna ook Estrella Galícia 0,0 coureurs Vierge en Márquez aan de Brit voorbij gingen.

Ronde 9 
Einde race voor Gardner. De Australiër die vanaf pole position vertrok leek een technisch probleem te hebben aangezien hij ineens ver terugviel. Vervolgens maakte hij een fout bij het ingaan van de GT en ging hij onderuit.

Ronde 10
De druk op Binder werd opgevoerd waarbij Fernández, Vierge en Márquez een aantal agressieve inhaalacties uitvoerden ter hoogte van de Stekkenwal. De coureurs gunden elkaar geen meter en er werd meerdere keren contact gemaakt. Lowes ging vervolgens onderuit bij het aanremmen voor De Bult. De Brit verloor de voorkant van zijn Kalex en schoof de grindbak in wat het einde van zijn race betekende.

Later crashte Jorge Navarro bij het ingaan van de GT. De Spanjaard bleef ongedeerd maar zijn race kwam ten einde.

Ronde 12
Ondanks het hevige duel bleef Binder aan kop rijden. Fernández had de tweede plaats overgenomen voor Vierge, Lüthi, Martin, Marini en Baldassarri terwijl leider in het kampioenschap Márquez terug was gevallen naar de achtste plaats.

Ronde 13
Voor de derde ronde op rij werd er een coureur aan de kant gebeukt in de Strubben. Ditmaal moest Fernández het ontgelden en viel hij daardoor terug naar de vierde plaats. De eerste negen coureurs reden binnen twee seconden en het leek erop dat het zou eindigen in een duel tot de laatste meters.

Lüthi probeerde de koppositie over te nemen bij het aanremmen voor de GT maar ging wijd. Na contact gemaakt te hebben met Binder behield de Zuid-Afrikaan uiteindelijk de leiding.

Ronde 14
Een crash voor Martin bij het ingaan van Ossebroeken. De Red Bull KTM Ajo coureur verloor de voorkant na contact met Márquez en schoof onderuit waardoor zijn race ten einde kwam.

Binder kon door alle agressieve inhaalacties achter hem een marge opbouwen van een seconde. Vierge had de tweede plaats ingenomen voor teamgenoot Márquez met daarachter Baldassarri, Fernández, Lüthi, Marini en Bastianini in de uit acht coureurs bestaande kopgroep.

Ronde 17
Binder zag zijn voorsprong heel vlug kleiner worden aangezien Márquez een veel beter tempo had. Binnen een aantal ronden reed de Spanjaard aan het achterwiel van de Zuid-Afrikaan en daarbij nam hij ook Fernández, Baldassarri, Vierge en Lüthi mee naar de kop van het veld.

Ronde 18
Bij het ingaan van de GT nam Márquez de koppositie over maar Binder had veel snelheid op het rechte stuk en kon bij het aanremmen voor de Haarbocht de leiding weer overnemen. Márquez viel vervolgens opnieuw aan in de Strubben en wist de koppositie nu wel vast te houden. Het ging vervolgens behoorlijk mis aangezien Vierge werd aangetikt door Fernández en daardoor ten val kwam. De machine van Vierge bleef midden op de baan liggen waardoor Bastianini deze niet kon ontwijken en ook ten val kwam. Lüthi raakte de machine maar wist op wonderbaarlijke wijze te blijven zitten.

Ronde 20
Márquez leek wederom het betere tempo te hebben en wist een paar tienden los te rijden van Baldassarri, Fernández en Lüthi. Echter gaven de drie achtervolgers niet op en wisten zij hun achterstand al gauw weer te verkleinen.

Ronde 21
Márquez hield de koppositie vast maar Baldassarri hijgde in zijn nek. De Italiaan was aan het zoeken op een goede plaats om te passeren maar slaagde hier vooralsnog niet in. Flexbox Pons HP40 teamgenoot Fernández reed daar kort achter met Lüthi toekijkend op de vierde plaats.

Ronde 22
Ter hoogte van de Strubben ging het volledig mis voor titelconcurrenten Baldassarri en Márquez. De Italiaan probeerde in de Ossebroeken binnendoor te gaan maar verloor hierbij de voorkant de machine. Baldassarri crashte en nam de Spanjaard mee in zijn valpartij waardoor beide coureurs eindigden in de grinbak. Márquez was zichtbaar furieus en gaf de Italiaan een duw. Dit gaf Fernández de koppositie terwijl Binder daar enkele tienden achter reed met Lüthi op de derde plaats.

Ronde 24
Fernández hield zijn hoofd koel en maakte het kunstje af. De Spanjaard kwam als winnaar over de streep en behaalde daarmee de eerste Grand Prix overwinning van zijn carrière. Binder behaalde het beste resultaat van hemzelf en KTM van het seizoen door als tweede te finishen, daarachter werd Marini derde. Lüthi leek in de laatste ronde een probleem te hebben en eindigde op de vierde plaats, daarachter maakten Nagashima, Locatelli, Manzi, Schrötter, Aegerter en Bezzecchi de top ten compleet. NTS RW Racing GP coureur werd zestiende in de race met maar liefst elf uitvallers.

In het kampioenschap heeft Lüthi zeer goede zaken gedaan en leidt hij weer met 117 punten. Márquez heeft er nog steeds 111 terwijl Fernández naar de derde plaats klimt met 92 punten.

Luister hieronder naar de reactie van Bo Bendsneyder na zijn vroegtijdig geëindigde race:

Handige links Motul TT Assen :

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
TT Festival Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App