FIM CEV Repsol Aragon: Velthuizen, Faber en Van de Lagemaat in actie

49
FIM Moto3 Junior World Championship kwalificatie

Op het Motorland Aragon circuit wordt dit weekend alweer de voorlaatste ronde van het FIM CEV Repsol kampioenschap verreden. Colin Velthuizen (ETC) en Loran Faber en Ryan van de Lagemaat (FIM Moto3 Junior World Championship) zorgen ook dit weekend weer voor de Nederlandse inbreng op het Spaanse circuit.

Nadat er donderdag en vrijdag al naar hartenlust en onder goede weeromstandigheden een aantal vrije trainingen verreden werden stonden er zaterdag voor alle klasses twee kwalificatietrainingen op het programma,

ETC
In deze klasse ging de pole naar de Braziliaan Meikon Kawakami voor de Spanjaarden Manuel Gonzalez Simon en Francisco Gomez Requena.

De enige Nederlander in deze klasse, Colin Velthuizen, wist zaterdag tijdens de kwalificaties een flinke hap van zijn rondetijd uit de vrije trainingen af te halen en zich uiteindelijk als vijfentwintigste te kwalificeren voor de twee zondag te verrijden races.


FIM Moto3 Junior World Championship
In deze klasse ging de pole naar Dennis Foggia. De Italiaan die uitkomt voor het Junior Team VR46 Riders Academy van Valentino Rossi noteerde een snelste rondetijd van 1’58.158, een rondetijd waarmee de Italiaan een paar weken terug de tweede startplaats had mogen innemen tijdens de Moto3 wedstrijd van de Gran Premio Movistar de Aragon.

Achter Foggia kwalificeerden zich de Spanjaarden Alonso Lopez en Aleix Viu als tweede en derde.

Dutch Racing Team coureur Loran Faber werd met de drieëndertigste rondetijd de best geklasseerde Nederlander. De coureur uit Staphorst, die een aantal weken terug nog een teleurstellende weekend kende in Aragon tijdens de twee laatste Red Bull MotoGP Rookies Cup wedstrijden van het seizoen, noteerde een snelste ronde van 2’00.737. Ondanks dat de drieëndertigste startplaats niet een positie is waar je op voorhand tevreden mee kunt zijn, bleek men na afloop binnen het Dutch Racing Team niet ontevreden over het optreden van de pas veertienjarige coureur; Faber had namelijk zijn snelste ronde helemaal alleen gereden en een groot aantal ronden achter elkaar tijden van onder de 2’01 op de klok weten te zetten. Met de racesnelheid zit het dus wel goed, echter een groot aantal coureurs die hij tijdens de vrije trainingen te rap af was reden tijdens de kwalificatie wel dat ene snelle rondje in een groep of door middel van een slipstream, een slipstream die je uitgerekend in Aragon zo hard nodig bent en je zo maar een seconde tijdwinst kan bezorgen.

Ook Ryan van de Lagemaat wist zich ten opzichte van de vrije trainingen wel aanzienlijk te verbeteren. De Lagemaat Racing coureur noteerde tijdens de twee kwalificatiesessie een snelste ronde van 2’02.776, een tijd waarmee hij zich als veertigste wist te kwalificeren voor de op zondag te verrijden wedstrijd.

In tegenstelling tot de ETC categorie rijden de Moto3 coureurs zondag in Aragon slechts één wedstrijd.

Alle wedstrijden zijn zondag live te volgen via het FIM CEV Repsol YouTube kanaal.

 

Handige links FM CEV Repsol Motorland Aragon:

Tijdschema en volledige uitslagen

FIM CEV Repsol YouTube