FIM CEV Repsol Estoril: Wisselende kwalificatie uitslagen voor de Nederlanders

67
dunnik
Rick Dunnik - Estoril kwalificatie | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

Dit weekend wordt op het circuit van Estoril de openingsronde van het FIM CEV Repsol verreden. Na een aantal vrije trainingen op donderdag en vrijdag stonden er zaterdag voor alle categorieën twee kwalificaties op het programma. Voor de Nederlanders en de Belgen werd het een kwalificatie dag met wisselende resultaten.

De Moto3, Moto2 en coureur uit de European Talent Cup (ETC) stonden deze week in Estroril te popelen om van start te gaan tijdens het openingsweekend van de FIM CEV Repsol. Lieten de weergoden de coureurs vrijdag nog in de steek- de regen kwam vrijdag af en toe echt met bakken uit de lucht – zaterdag tijdens de kwalificatiedag waren de omstandigheden aanzienlijk beter al werden de eerste kwalificaties nog wel op een nog deels natte baan verreden en begon het net voor het einde van de dag opnieuw licht te sputteren.

ETC
In de European Talent Cup komen dit seizoen de Nederlanders Rick Dunnik, Ruben Bijman en Colin Velthuizen in actie als vaste deelnemers en houden Barry Baltus en Luca de Vleeschauwer de Belgische eer hoog.

Voor dit weekend hadden zich maar liefst 49 deelnemers ingeschreven voor het openingsweekend, hierdoor besloot de organisatie dat de kwalificaties verdeeld werden over twee groepen. Velthuizen, Dunnik en Baltus werden ingedeeld in de A-groep, Bijman in de B-groep terwijl De Vleeschauwer niet aanwezig was er derhalve dit weekend niet van start gaat.

Ondanks dat de omstandigheden tijdens de eerste kwalificatie nog niet optimaal waren en de baan nog deels nat was wisten Baltus, Dunnik en Velthuizen zich kranig te weren. Baltus noteerde namelijk de derde tijd, Dunnik de derde terwijl Velthuizen deze eerste kwalificatie afsloot met een keurige tiende rondetijd achter zijn naam.

In de B-groep kwam de snelste tijd tijdens de eerste kwalificatie op naam van de Spanjaard Julian Giral. Voor Bijman liep deze eerste kwalificatie uit op een grote teleurstelling, de Ernst Dubbink Eveno Racing coureur kwam al in zijn tweede ronde ten val waardoor deze sessie al voorbij was voordat deze goed en wel was begonnen.

Tijdens de tweede kwalificatie waren de omstandigheden aanzienlijk beter al was er her en der nog steeds nog wel een natte plek te vinden op de moeilijk opdrogende Portugese baan. Baltus noteerde in deze sessie een rondetijd van 1’52.401, een tijd die na afloop opnieuw voldoende was voor de snelste tijd van de sessie. De Spanjaard Carlos Tatay noteerde de tweede tijd terwijl Dunnik de sessie afsloot met de derde tijd achter zijn naam en Velthuizen met een vijfde rondetijd ook opnieuw uitstekende presteerde.

In de B-groep was het Francisco Gomez die het rapst was met een snelste ronde van 1’52.667 voor zijn landgenoot Fermin Aldeguer en de snelste man uit de eerste kwalificatie Giral. Voor Bijman sloeg het noodlot opnieuw toe na zeven gereden ronden. Bijman kwam wederom ten val met als gevolg dat hij niet verder wist te komen dan de vierentwintigste rondetijd.

Nadat de tijden van beide sessies en beide groepen bij elkaar gevoegd waren bleek de snelste tijd van Baltus gereden in de tweede kwalificatie voldoende voor de eerste ETC pole van 2018. De Spanjaarden Tatay en Gomez vergezellen de Belg zondag op de eerste startrij.

Dunnik start de eerste wedstrijd van het seizoen vanaf de vierde plaats op de grid terwijl Velthuizen zondag vanaf de negende startplaats en de derde startrij aan de races mag beginnen.

Aangezien er maar 44 rijders van start mogen gaan in de race waren de twee crashes gedurende de dag Bijman wel erg zuur. De jonge Nederlander wist zich hierdoor niet te kwalificeren voor de wedstrijden en zit zijn eerste ETC weekend er na vandaag helaas op.

Moto3
Ook voor de coureur uit de Moto3 klasse begon de dag op een nog grotendeels natte baan. In eerste instantie gingen 41 veelal nog jonge coureurs van start op regenbanden. Na enige tijd werd de baan echter steeds droger en was het wachten op dat de eerste coureurs op slicks naar buiten gingen. Voor Ryan van de Lagemaat ging het op dat moment even mis, de Lagemaat Racing coureur schoof even onderuit. Gelukkig kon de Nederlander zijn machine oppakken, terugrijden naar de pits om even later nog enkele ronden op slicks te kunnen rijden.

De snelste tijd in deze sessie kwam op naam van de Spanjaard Jeremy Alcoba voor de Turkse tweeling Can en Deniz Oncu. Sashe de Vits noteerde de twintigste rondetijd, Loran Faber eindigde de sessie met de dertigste rondetijd achter zijn naam terwijl Van de Lagemaat ondanks zijn schuiver de achtendertigste rondetijd liet noteren.

In de tweede sessie gingen de gereden rondetijden uit de eerste kwalificatie in een rap tempo naar beneden. Met een snelste rondetijd van 1’47.676 was het de Italiaan Manual Paglani die het rapst was voor de Brit Thomas Edward Booth Amos en Deniz Oncu. De Vits, dit jaar naast zijn deelname aan de Red Bull MotoGP Rookies Cup in deze competitie weer rijdend voor het Duitse Kiefer Racing, noteerde de vierentwintigste rondetijd. Faber wist zijn eigen snelste tijd van de eerste kwalificatie net als alle anderen wel aan te scherpen. De Dutch Racing Team coureur had het echter duidelijk moeilijk, kwam eigenlijk geen moment in zijn ritme op de snelle Honda met als gevolg een toch wel opnieuw teleurstellende dertigste rondetijd.

Van de Lagemaat wist zich in deze tweede kwalificatie echter wel een aantal plaatsen verder naar voren te knokken op de tijdlijst. De KTM coureur wist uiteindelijk de drieëndertigste rondetijd op de klok te zetten en zich daarmee vijf plaatsen verder naar voren te werken ten opzichte van de eerste kwalificatie.

De eerste FIM Junior Moto3 World Championship pole van 2018 ging uiteindelijk naar Pagliani voor Edward Booth Amos, Deniz Oncu, Fernandez en de Japanner Yuki Kunil.

De Vits kwalificeerde zich als vierentwintigste, Faber als dertigste en Van de Lagemaat begint zondag vanaf de drieëndertigste plaats op de grid aan zijn eerste race van 2018.

Moto2
In de Moto2 klasse ging de pole naar Augusto Fernandez voor Xavier Cardelus en Jesko Rafin.

Wedstrijden
De ETC klasse opent zondag om 12:00 uur de wedstrijddag met hun eerste race. Zowel de ETC als ook de Moto2 klasse rijden twee races terwijl er voor de Moto3 klasse, die om 14:00 uur van start gaat, dit weekend slechts één wedstrijd op het programma staat. Het volledige tijdschema en waar de wedstrijden live te volgen zijn in Nederland kunt, net als de volledige uitslagen en een uitgebreid fotoverslag, vinden in onderstaande links.

 

Handige links FIM CEV Repsol Estoril:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag