FIM CEV Repsol Portimâo: Tweede startplaats voor Zonta van den Goorbergh

7
european-talent-cup
De 2020 European Talent Cup rijders | foto© CEV Motorcycle

In Portimâo wordt dit weekend de tweede ronde van het 2020 FIM CEV Repsol seizoen verreden. Zondag stonden er voor alle categorieën twee kwalificaties op het programma terwijl de wedstrijden dit keer op maandag worden verreden. Zonta van den Goorbergh, Collin Veijer en Justin Fokkert zijn ook tijdens deze tweede ronde weer van de partij, zij kwalificeerden zich zondag respectievelijk als tweede, dertiende en zevenentwintigste voor de maandag te verrijden ETC-race.

Slechts een week na de openingsronde van het 2020 FIM CEV Repsol seizoen in het Portugese Estoril staat dit weekend de tweede ronde van het kampioenschap op het programma. Plaats van handeling is dit keer het Autódromo Internacional do Algarve in Portimâo.

De Nederlandse European Talent Cup coureurs Zonta van den Goorbergh, Collin Veijer en Justin Fokkert reisden de afgelopen dagen ook van Estoril naar Portimâo. De afgelopen dagen kwam het drietal al in actie tijdens de vrije trainingen. Van den Goorbergh en Fokkert waren tijdens deze twee vrije trainingen meteen al goed op dreef en hadden beiden hierbij duidelijk het voordeel aangezien men hier onlangs al de nodige kilometers gemaakt had tijdens een tweedaagse privé. De dit seizoen in deze klasse en competitie debuterende Veijer had het duidelijk moeilijker op het voor hem nieuwe circuit.

Tijdens de eerste kwalificatie was het Van den Goorbergh die meteen zijn visitekaartje aangaf door de tweede rondetijd op de klok te zetten. Er had waarschijnlijk nog wel meer ingezeten als de jonge coureur uit het Brabantse Breda even later een vroegtijdig einde zag komen aan de sessie. Van den Goorbergh was in deze ronde al weer flink sneller maar in de laatste sector ging het mis – de Honda schoot tussen de versnelling – met een crash tot gevolg. Aangezien de machine niet teruggebracht werd naar de pits zat er niets anders op dan de rest van de sessie toekijken.

Naast Van den Goorbergh kende ook Veijer een sterk gereden eerste kwalificatie, de jonge Staphorster wist een flinke stap te maken in vergelijking met de vrije trainingen en met een snelste ronde van 1’53.944 de twaalfde rondetijd op de klok te zetten. Fokkert noteerde een snelste ronde in deze sessie van 1’55.131, een tijd die na de veertig minuten durende sessie goed bleek te zijn voor de vierentwintigste plaats op de voorlopige startlijst.

Later op de dag tijdens de tweede kwalificatie bleken de warmere omstandigheden voor velen een drempel te zijn voor het verbeteren van hun eigen snelste rondetijd uit de eerste sessie. Van den Goorbergh noteerde in deze sessie een snelste rondetijd van 1’53.991, een tijd die goed bleek voor de zesde rondetijd in deze tweede kwalificatie. Ook Veijer en Fokkert kwamen niet aan hun snelste gereden rondetijd van eerder op de dag, zij eindigden uiteindelijk respectievelijk als eenentwintigste en vijfentwintigste in deze tweede kwalificatie.

De snelle rondetijd van Van den Goorbergh uit de eerste kwalificatie bleek uiteindelijk wel goed voor de tweede rondetijd op de samengestelde tijdlijst waarmee de Nederlander maandag opnieuw vanaf de eerste startrij aan de wedstrijd mag beginnen.

Veijer zijn snelste rondetijd uit de eerste kwalificatie bleek na afloop van de kwalificaties goed voor de dertiende startplaats terwijl Fokkert zijn naam na afloop terugzag op de zevenentwintigste plaats op de startlijst voor de race van maandag.

De pole in de European Talent Cup werd uiteindelijk een prooi voor de Columbiaan David Alonso Gómez – de pole man en winnaar van de twee races een week geleden in Estoril – voor Van den Goorbergh, Alberto Ferrandez, Daijiro Sako en Alvaro Carpe.

Update: vanwege een gridpenalty van de als twaalfde gekwalificeerde Julio Garcia – 3 plaatsen terug op startgrid – vertrekt Veijer maandag niet vanaf P13 maar P12 op de grid.

Moto3
In de Moto3 klasse werd de pole een prooi voor de Spanjaard Pedro Acosta Sánchez voor zijn landgenoot Xavier Artigas en de Braziliaan Diogo Moreira Nascim.

Moto2
Met een snelste ronde van 1’45.468 ging de pole in deze klasse naar SpeedUp coureur Yari Montella voor de Fin Niki Tuuli en Kiefer Racing coureur Lukas Tulovic.

Wedstrijden
De wedstrijden staan voor maandag op het programma. De Moto2 klasse zullen twee races rijden terwijl er voor de Moto3 als ook voor de European Talent Cup één race op het programma staat.

De races zullen allemaal live te volgen zijn via o.a. het FIM CEV Repsol YouTube kanaal en de Eurosport Player.

 

Handige links FIM CEV Repsol Portimâo 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App