FIM CEV Repsol Portimão: Van den Goorbergh sterk tijdens kwalificaties

2521
zonta-van-den-goobergh
Zonta van den Goorbergh | foto© One Percent Magazine

Dit weekend is het FIM CEV Repsol voor de vierde ronde van het seizoen te gast op het Portugese Autódromo Internacional do Algarve in Portugal. Zaterdag vonden de kwalificaties plaats voor de zondag te verrijden races. Onder de deelnemers dit weekend een zestal Nederlanders, te weten Zonta van den Goorbergh, Collin Veijer, Jorel Boerboom, Sander Kroeze, Owen van Trigt en Matthew Ruisbroek.

Nadat er donderdag en vrijdag al de nodige vrije trainingen werden verreden stonden er zaterdag in Portimão voor alle categorieën twee kwalificaties op het programma. Gezien de opnieuw snel stijgende temperaturen gedurende de dag stonden veel coureurs zaterdagochtend meteen op scherp, wetende dat tijdens de eerste kwalificatie de omstandigheden het beste waren voor het rijden van die ene snelle ronde.

European Talent Cup
Owen van Trigt en Matthew Ruisbroek zijn dit weekend in Portimão de enige twee Nederlandse vertegenwoordigers in deze klasse, dit nadat Justin Fokkert onlangs besloot niet af te reizen naar Portugal en deze sterke bezette jonge talenten competitie even tijdelijk voor gezien te houden. Vanwege het grote aantal deelnemers werden de kwalificaties verreden in een A- en B groep waarna de snelste 36 coureurs op de samengestelde tijdlijst na de twee kwalificaties sessies zich rechtstreeks plaatsen voor de twee zondag te verrijden races. De rest van het veld (12 coureurs) kreeg een laatste kans in de zaterdagmiddag verreden Last Chance Race waarin de snelste twee coureurs zich alsnog wisten te plaatsen voor de races.

Van Trigt wist met de zeventiende rondetijd in de B-groep zich rechtstreeks te plaatsen voor de twee hoofdraces terwijl Ruisbroek met de vierentwintigste rondetijd in de A-Groep zaterdagmiddag in de herkansing moest in de Last Change race.

De ETC pole werd een prooi voor Angel Piqueras gevolgd door Hugo Millian en Brian Uriarte, een Spaanse eerste startrij zondag dus op Portugese bodem.

In de Last Chance race eindigde Ruisbroek als achtste, deze klassering was niet voldoende om zich alsnog te plaatsen voor de twee zondag te verrijden races.

FIM Moto3 Junior World Championship
Collin Veijer en Zonta van den Goorbergh houden dit seizoen de Nederlandse eer hoog in de competitie die als opstapklasse geldt voor de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap. Na een heel sterk optreden tijdens de vrije trainingen wist Van den Goorbergh zich zaterdag als veertiende te kwalificeren, dit ondanks dat hij samen met nog 10 andere coureurs een penalty aan zijn broek kreeg voor de kwalificatie vanwege te langzaam rijden in een aantal sectors tijdens de vrije trainingen en hierdoor de laatste 15 minuten van de eerste kwalificatie langs de kant moest blijven. Voor Collin Veijer blijven de kwalificaties een lastige opgave. De 16-jarige Staphorster wist zich, ondanks een uitstekend racetempo waar hij met de snelsten mee kan, slechts als drieëntwintigste te kwalificeren.

De Moto3 pole werd een prooi voor Joel Kelso. De Australiër, die een week geleden in Assen nog als invaller actief was in de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap, noteerde een snelste rondetijd van1’48.237 en was daarmee het snelst voor de Spanjaarden Ivan Ortola en Julian Garcia.

Moto2
Ook in deze klasse twee Nederlanders dit weekend, te weten Jorel Boerboom en Sander Kroeze. Boerboom start in de Moto2 klasse terwijl Kroeze op een Yamaha R6 actief is binnen de klasse en meestrijd in de Super Stock 600 klasse die onderdeel uitmaakt van deze gecombineerde categorie.

Voor Boerboom verliep de kwalificatiedag niet geheel naar wens, de Nederlander werd tijdens de eerste kwalificatie gediskwalificeerd vanwege een overtreding van het technisch reglement (artikel 3.1, 3.2, 3.6).  Vanwege dit feit kon er niet deelgenomen worden aan de tweede kwalificatie, maar in goed overleg met de wedstrijdleiding is het probleem opgelost en zal Boerboom zondag wel aan de twee races deel mogen nemen, al zal hij wel vanaf de laatste plaats op de grid aan de wedstrijden moeten beginnen en kreeg hij voor de eerste race van de dag een long lap penalty.

Kroeze zag zijn naam na afloop van de twee kwalificaties terug op de zestiende plaats van de samengestelde tijdlijst. Met deze klassering eindigde de Nederlander als derde Super Stock 600 coureur achter de Spanjaard Alex Escrig en de Tsjech Ondrej Vostatek.

De Moto2 pole werd een prooi voor de 16-jarige Spanjaard Fermin Aldequer voor zijn landgenoot Alonso Lopez en de uit Andorra afkomstige Xavier Cardelus.

Tijdschema en waar te volgen op TV
De European Talent Cup en de Moto2 klasse rijden zondag twee wedstrijden terwijl er voor de FIM Moto3 Junior World Championship dit weekend slechts één race op het programma staat. In onderstaande links het volledige tijdschema en tevens een link waar de races zondag LIVE te volgen zijn.

Handige links FIM CEV Repsol Portimão 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar Live te volgen (races)
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter